image

Nieuwe betaversie Tor Messenger voor beveiligd chatten

dinsdag 8 december 2015, 10:14 door Redactie, 1 reacties

Er is een nieuwe betaversie van Tor Messenger verschenen, het programma om beveiligd via het Tor-netwerk te chatten. De software ondersteunt verschillende transportnetwerken, zoals Jabber (XMPP), IRC, Google Talk, Facebook Chat, Twitter, Yahoo en andere netwerken.

Gebruikers kunnen zodoende met één programma via meerdere chatnetwerken communiceren. Daarnaast staat Off-the-Record (OTR) Messaging standaard ingeschakeld. Hierdoor zijn de berichten versleuteld en kunnen gebruikers controleren dat degene met wie ze chatten ook daadwerkelijk de persoon is die hij of zij beweert te zijn. Verder voegt OTR ook perfect forward secrecy toe en "deniability", zodat er kan worden ontkend dat de gebruiker een bepaald chatbericht heeft verstuurd.

Zoals gezegd maakt Tor Messenger gebruik van bestaande netwerken, wat als voordeel heeft dat gebruikers met bestaande contacten en zonder al teveel aanpassingen kunnen blijven chatten. Dit houdt echter wel in dat metadata door de server van het chatnetwerk kan worden opgeslagen. De route naar de server is echter verborgen, aangezien die over het Tor-netwerk loopt.

De nieuwste betaversie bevat verschillende stabiliteits- en gebruiksverbeteringen. Zo is een crash bij het starten van de Windowsversie opgelost. Gebruikers die willen upgraden moeten wel eerst hun OTR-sleutels opslaan of nieuwe genereren. Het Tor Project waarschuwt dat Tor Messenger zich nog in de betafase bevindt. Het is dan ook niet bedoeld voor gebruikers die risico lopen en hun privacy en veiligheid willen beschermen.

Reacties (1)
08-12-2015, 12:47 door Anoniem
Iets klopt hier niet:

Hierdoor zijn de berichten versleuteld en kunnen gebruikers controleren dat degene met wie ze chatten ook daadwerkelijk de persoon is die hij of zij beweert te zijn.

Verder voegt OTR ook perfect forward secrecy toe en "deniability", zodat er kan worden ontkend dat de gebruiker een bepaald chatbericht heeft verstuurd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.