image

Strava fiets-app zou fietsendieven helpen

woensdag 23 december 2015, 11:04 door Redactie, 10 reacties

Een smartphone-app waarmee fietsers en hardlopers afgelegde afstanden, tijden en routes kunnen vastleggen en vergelijken helpt mogelijk ook fietsendieven bij het stelen van fietsen. Een Britse IT-manager doet in de Manchester Evening News zijn verhaal over het gebruik van de Strava-app.

Mark Leigh had in de privacyinstellingen van Strava zijn 'home zone' niet voor andere gebruikers afgeschermd. Onlangs had hij een rondje gefietst en dat via Strava opgeslagen. "Ik zette mijn fiets naast de andere fiets op slot. De volgende ochtend was erin mijn garage ingebroken en waren de fietsen weg", aldus Leigh. De ene fiets had een waarde van zo'n 700 euro, de ander had zo'n 1400 euro gekost.

"Mijn garage is niet goed zichtbaar. Ik woon aan een smalle doodlopende weg. De enige verklaring die ik kan verzinnen is Strava, aangezien mijn route op mijn thuisadres eindigde", zo stelt de IT-manager. Hij merkt op dat de dieven alleen de fietsen hebben gestolen en verder niets. Gereedschap en andere waardevolle spullen lieten ze ongemoeid. Volgens Leigh is er dan ook sprake van een gerichte inbraak. Hij was naar eigen zeggen niet bekend met de privacyinstellingen. De andere optie is om de route niet in de buurt van het eigen huis te laten beginnen. Iets dat Leigh niet had ingesteld.

Reacties (10)
23-12-2015, 11:29 door Anoniem
Tjah, dit is nou het resultaat van die onnozele drang om maar alles online te moeten delen.
Verder lees ik ook een erg goed onderbouwde conclusie bijgestaan door een onweerlegbaar onderzoek.
23-12-2015, 11:59 door Anoniem
Vreemd verhaal, in bijna iedere garage/schuur staan fietsen waarom zouden ze hem dan eerst moeten tracken voordat ze inbreken? Kan je in de App aangeven wat voor soort fiets je hebt dat zou dan nog de enige verklaring zijn die ik kan bedenken.

"Andere waardevolle spullen lieten ze ongemoeid"


Wazig.
23-12-2015, 12:02 door Anoniem
Dit is natuurlijk van toepassing op alle websites waar je sport gegevens deelt.

Maar Strava is juist een van de weinige die specifiek hiervoor privacy settings heeft. Je kan adressen instellen met een radius, vervolgens zal Strava de GPS informatie binnen die radius niet op de kaart laten zien. Hiermee kan je dus de locatie van je huis verbergen.
23-12-2015, 12:12 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 23-12-2015, 12:13
[Verwijderd]
23-12-2015, 12:25 door Anoniem
De privacy radius is letterlijk het eerste waar de app mee komt als je hem hebt geinstalleerd. Ik snap niet hoe deze meneer dat gemist heeft.
23-12-2015, 13:27 door Preddie
Door Anoniem: Vreemd verhaal, in bijna iedere garage/schuur staan fietsen waarom zouden ze hem dan eerst moeten tracken voordat ze inbreken? Kan je in de App aangeven wat voor soort fiets je hebt dat zou dan nog de enige verklaring zijn die ik kan bedenken.

"Andere waardevolle spullen lieten ze ongemoeid"


Wazig.

Over het algemeen zijn racefietsen een stuk prijziger in vergelijking tot gewone fietsen (als voorbeeld, een nette racefiets met een carbon frame levert tweedehands als snel 1000 euro op). Via de strava app kun je zien of iemand een fietser/wielrenner is waardoor je vrijwel zeker bent dat er tussen de fietsen één of meer racefietsen staan.

Door het gebruik te maken van de standaard instellingen van strava kan een dief gerichter toeslaan, "helpen" vind ik dan ook een groot woord. Zoals reeds hierboven is aangegeven is de privacy instellingen redelijk makkelijk aan te passen en lijkt persoon in kwestie ontgaan te zijn.
24-12-2015, 10:54 door Anoniem
Door Anoniem: Vreemd verhaal, in bijna iedere garage/schuur staan fietsen waarom zouden ze hem dan eerst moeten tracken voordat ze inbreken? Kan je in de App aangeven wat voor soort fiets je hebt dat zou dan nog de enige verklaring zijn die ik kan bedenken.

"Andere waardevolle spullen lieten ze ongemoeid"


Wazig.

Mogelijk stelen op bestelling? op strava kun je ook je 'gear' waarmee je fietst publiceren.
24-12-2015, 13:31 door Anoniem
Of kan iemand uit de omgeving geweest zijn die wist dat die fietsen er stonden aangezien hij vaak in de buurt rondfietst.
24-12-2015, 17:55 door Anoniem
Moet zeggen dat ik dit echt een kolder artikel vind. Natuurlijk is het mogelijk om de locatie van iemands huis te vinden door naar de ritjes te kijken. Natuurlijk is het mogelijk om te kijken wat voor gear iemand gebruikt... Maar het lijkt me zo ontzettend veel logischer dat het gewoon iemand uit de omgeving is die ziet dat meneer de IT manager op een mooie dure fiets rond rijdt en deze even uit de schuur hengelt.
26-12-2015, 07:20 door Anoniem
Meneer de It manager had tijdens zijn opleiding beter moeten luisteren naar zijn docent: 'Hoedt u voor aannames.'

Alles in dit artikel is gebaseerd op speculatie, en het is dan ook de moeite van het lezen niet waard.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.