image

Onderzoek: veel Android-toestellen missen beveiligingsupdates

dinsdag 19 januari 2016, 16:41 door Redactie, 8 reacties

Veel Android-toestellen missen beveiligingsupdates, waarbij een groot deel van de toestellen een versie gebruikt die 4 jaar of ouder is. Dat beweert beveiligingsbedrijf Duo Security aan de hand van eigen onderzoek. De cijfers van het bedrijf komen niet overeen met die van Google zelf, maar dat kan mogelijk worden verklaard omdat Duo zich voor het onderzoek meer op zakelijke gebruikers heeft gericht.

Volgens de cijfers van Duo draait 32% van de actieve Android-toestellen versie 4.0 of ouder, die in 2011 uitkwam. Google houdt het echter op zo'n 6%. Wel laten beide statistieken zien dat er een zeer grote groep is die met een verouderde Android-versie werkt. Google stelt dat Android KitKat met een aandeel van 36% de populairste Android-versie is, terwijl Duo op 23% uitkomt. De meest recente versie is Android 6.0 Marshmallow, dat volgens Google op 0,7% van de toestellen geïnstalleerd is.

Het beveiligingsbedrijf merkt op dat veel populaire Android-toestellen, zoals de Galaxy S III, vanwege hardwarebeperkingen niet langer worden ondersteund. Daarbij zijn het de telefoonfabrikanten en telecomaanbieders die bepalen hoe lang een bepaald platform nog updates ontvangt. Duo adviseert dan ook het gebruik van Nexus-toestellen die vaker en directer updates ontvangen en niet afhankelijk zijn van telecomaanbieders en fabrikanten waardoor er vertraging kan ontstaan. Gisteren kondigde de Consumentenbond nog aan dat het Samsung vanwege het uitblijven van updates voor de rechter sleept.

Reacties (8)
19-01-2016, 18:50 door Anoniem
Wanneer beginnen mensen te snappen dat Android toestellen alleen maar op de markt komen voor twee dingen:

- moneyflow fabrikant op peil houden
- data generatie

Google is een bedrijf die zijn pijlen op data verorberen heeft gericht. Het is niet gefocussed op up to date veilige toestellen, maar meer op zoveel mogelijk Android toestellen de wereld in helpen en mensen het idee te geven dat deze open source is (lol) zodat ze er zelf mee kunnen rommelen.

Maar u raadt het al, dat doen mensen niet, want daar hebben ze geen sjoege van. Fabrikanten interesseert het niets dat hun toestellen niet up to date zijn en daar plukt Google de vruchten van. Tenslotte hebben oudere toestellen oudere veiligheids maatregelen en die zijn allang deprecated.
19-01-2016, 21:05 door Rolfieo
Door Anoniem: Wanneer beginnen mensen te snappen dat Apple toestellen alleen maar op de markt komen voor twee dingen:

- moneyflow fabrikant op peil houden
- data generatie

Zo kan je hem ook neer zetten..... Apple doet namelijk exact het zelfde.
19-01-2016, 22:31 door Anoniem
Voor Rolfieo: Wanneer begint TrollfieO te snappen dat hij vaak alleen maar uit is op..:

- trollyflow op peil houden
- flamereactie generatie

Zo kan je hem ook neer zetten..... Apple doet namelijk exact het zelfde.

Nee niet afdwalen, het onderwerp is : veel Android-gebruikers missen beveiligingsupdates en staan in de security kou

Apple doet precies het tegenovergestelde : iOS krijgt wèl regelmatig (security) updates
(het prijskaartje doet er in dit geval precies niet toe)
20-01-2016, 07:14 door Anoniem
Kleine nuance...

Google brengt wel updates uit, het zijn de OEM leveranciers of providers die niet updaten....
20-01-2016, 10:47 door Anoniem
ik vroeg me al af waar captain obvious bleef met dit soort nieuwsmeldingen.
20-01-2016, 13:54 door Anoniem
Door Anoniem: Wanneer beginnen mensen te snappen dat Android toestellen alleen maar op de markt komen voor twee dingen:

- moneyflow fabrikant op peil houden
- data generatie

Google is een bedrijf die zijn pijlen op data verorberen heeft gericht.

Waarom je hier Google als voorbeeld gebruikt, weet ik niet. Dat is nu juist de enige android leverancier die adequaat en regelmatig updates verstrekt.

Het is niet voor niets dat de Consumentenbond Samsung aanpakt i.p.v. Google en juist Google/Nexus als voorbeeld noemt van hoe het goed kan met Android.

Peter
20-01-2016, 13:55 door Anoniem
Apple is weldegelijk beter in het brengen van updates, maar stopt ook gewoon na een tijdje.
De Iphone 4 (juni 2010) is al weer een paar jaar verstoken van updates..
En de 4s of ipad mini met Ios 9 zijn onbruikbaar geworden.. dat zal ook de laaste zijn.

Echter, fabrikanten die droid meeleveren zouden inderdaad veel langer verplicht moeten worden om security patches te blijven uitvoeren.

Google zou hier een voorbeeld in moeten zijn, en gewoon security fixes brengen voor alle main componeneten van alle branches die door meer dan 10% van de populatie gebruikt worden. En niet voor maar18 maanden, maar voor de redelijke levens verwachting van een dergelijk electronish apparaat (5 jaar)

Trollen door Anoniempje om 18:50 is gewoon pathetic.. google inversteerd veel geld in security en fixes. Heeft er hele afdelingen voor die niks anders doen dan hierna speuren en ze fixen..
(maar ze kunnen nog wel een slag maken, zie ook hierboven)
21-01-2016, 13:55 door Tubamaniak
Ben ik blijk met mijn "brick" : een mooie Nokia 6310i ! Welke security issues ? Hoe bedoel je app-en ? Hoe bedoel je antivirus ?
Hoe bedoel je malware ? Bellen, gebeld worden, sms-en, gesmst worden. Dat is wat er nog rest en dat is meer dan voldoende voor een telefoon :-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.