image

Ernstig lek in infuussystemen ziekenhuizen ontdekt

vrijdag 22 januari 2016, 11:37 door Redactie, 2 reacties

In de medische infuussystemen van de Amerikaanse fabrikant Hospira is weer een ernstige kwetsbaarheid ontdekt waardoor een aanvaller in het ergste geval op afstand willekeurige code kan uitvoeren. In het verleden zijn er vaker kwetsbaarheden in de infuussystemen van Hospira gevonden.

De systemen worden gebruikt voor het toedienen van medicijnen. Via de kwetsbaarheden was het mogelijk voor een aanvaller om alle infuussystemen in een ziekenhuis volledig over te nemen, om vervolgens de verstrekte dosis aan te passen of ze te saboteren zodat ze stopten met werken. Of dat in het geval van de nu ontdekte kwetsbaarheid ook mogelijk is, is onduidelijk. Het gaat om een buffer overflow. In theorie zou een aanvaller hierdoor willekeurige code op de apparatuur kunnen uitvoeren, maar dit is niet door de onderzoeker die het probleem ontdekte gedemonstreerd.

Toch meldt het Industrial Control Systems Cyber Emergency Response Team (ICS-CERT) van de Amerikaanse overheid dat dit een mogelijkheid is, om zo zorgaanbieders en ziekenhuizen voor het mogelijke risico te waarschuwen. De kwetsbaarheid, die volgens het ICS-CERT weinig kennis vereist om te misbruiken, bevindt zich in verschillende medische infuussystemen van Hospira die voor juli 2009 zijn geproduceerd.

Ziekenhuizen en zorgaanbieders die een kwetsbare versie gebruiken krijgen het advies om met Hospira contact op te nemen om de mogelijke opties te bespreken. Het ICS-CERT geeft daarbij een aantal technische oplossingen, zoals het dichtzetten van tcp-poort 5000, het isoleren van medische systemen van het internet en het monitoren van al het verkeer naar de kwetsbare producten. De producten van Hospira worden wereldwijd door ziekenhuizen gebruikt. Of ze ook bij Nederlandse ziekenhuizen in gebruik zijn is onbekend.

Reacties (2)
22-01-2016, 17:10 door karma4
het isoleren van medische systemen van het internet en het monitoren van al het verkeer naar de kwetsbare producten.
Als dat al niet gedaan wordt dan zit het betreffende Ziekenhuis fout. Het zijn gangbare maatregelen voor een gedegen security (netwerksegmetnati isolatie kritische systemen) NEN 7510 in Nederland, overeenkomstig elders.

Waarom zou je in vredesnaam dat soort apparatuur open en bloot op internet gaan hangen. Omdat het goedkoop kan?
23-01-2016, 21:49 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 23-01-2016, 21:50
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.