image

Koenders wil internationale commissie voor cyberveiligheid

vrijdag 12 februari 2016, 12:33 door Redactie, 9 reacties

Tijdens een internationale veiligheidsconferentie in München heeft minister Koenders van Buitenlandse Zaken gepleit voor de oprichting van een internationale commissie voor cyberveiligheid. Volgens de minister vormen cyberaanvallen, al dan niet uitgevoerd door landen, een steeds groter probleem.

"Cyber lijkt op het Wilde Westen, maar bestaat uit servers, routers, kabels en datacentra in landen waar internationale wetgeving geldt", zo liet Koenders weten. Hij wees onder andere naar aanvallen op de vitale infrastructuur, zoals recentelijk in de Oekraïne waar een energiebedrijf werd getroffen en tienduizenden mensen enkele uren zonder stroom kwamen te zitten. Daarnaast zijn ook terreurgroepen bezig met het verkennen van 'cybermogelijkheden', ging de minister verder.

Doordat de dreiging groeit is het volgens Koenders belangrijk om actie te ondernemen. Hij noemde daarbij verschillende maatregelen die Nederland heeft genomen of voorstander van is, zoals het opstellen van normen waarbij landen geen acties ondernemen die de stabiliteit van het internet ondermijnen. Tevens pleit Koenders voor het oprichten van een internationale commissie voor de 'stabiliteit van cyberspace'.

Deze commissie moet voor een discussie over cyberveiligheid zorgen waar niet alleen landen aan deelnemen, maar ook de private sector en de techgemeenschap. "Deze laatste twee partijen vormen het hybride karakter van cyberoorlog. Ze zijn zelf doelwit. Hun netwerken zijn de vectoren, en hun producten zijn de wapens voor cyberaanvallen", merkte de minister op. De internationale commissie moet zowel duidelijk maken waarom cyberoperaties zo'n groot probleem zijn, alsmede nieuwe ideeën verzamelen hoe het probleem kan worden opgelost.

Reacties (9)
12-02-2016, 13:34 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-02-2016, 13:45 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 12-02-2016, 13:47
[Verwijderd]
12-02-2016, 13:58 door Anoniem
Hoe dan ook; internationale aandacht en samenwerking helpt om criminelen in allerlei landen sneller aan te pakken. Naar mijn idee is het daarom geen slecht plan. Of het wat wordt hangt van de uitvoer en bereidheid van de landen af.
12-02-2016, 13:58 door Anoniem
En zijn collega minister van der Steur dient een wetsvoorstel in om terug te kunnen hacken en daarmee het internet indirect onveiliger te maken. Wellicht kunnen ze beter eerst wat met elkaar afstemmen.
12-02-2016, 13:59 door Anoniem
Een internationale commissie, dat zal die internetcriminelen leren. Daar hebben ze vast niet van terug! En ik maar denken dat het ouderwetse informatiebeveiliging de oplossing is tegen internetcriminaliteit.

Net zoals een beter slot op je deur ''de'' oplossing is om het probleem van inbraken te verhelpen ? Een preventieve maatregel zal de internetcriminaliteit echt niet plotseling oplossen. Het reduceert enkel risico's.
12-02-2016, 15:46 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-02-2016, 16:40 door SecOff
Door OpenXOR: De huidige staat van de informatiebeveiliging bij een gemiddelde organisatie is vergelijkbaar met de deur van je woning wagenwijd open zetten met een bordje ernaast: "Welkom".
Ik denk dat het meer te vergelijken is met een huis met 65535 deuren waarvan er een paar open moeten staan omdat iedereen een kijkje naar je mooie foto's aan de muur moeten kunnen nemen terwijl ze niet bij de pakjes mogen die de postbode achter een andere deur heeft achtergelaten. Was het beveiligen van een netwerk maar zo "simpel" als het beveiligen van een huis.
12-02-2016, 18:20 door karma4
Door SecOff: Was het beveiligen van een netwerk maar zo "simpel" als het beveiligen van een huis.
Er zou al veel gewonnen zijn om er net zo simpel tegen aan te kijken. Begin eens met na te denken over risico/impact. Veel technische insteken komen van: opgevangen dat het zo hoort". Vervolgense niet in de gaten hebben ze de plank misslaan.

De promotie van producten komt vanuit het moet er fraai uitzien goedkoop zijn ,,, uh kwaliteit/beveiliging geen tijd te duur.
16-02-2016, 11:26 door Anoniem
Ik was van 2000 tot 2005 directeur van de branchevereniging internetproviders en mijn conclusie is dat de marktpartijen alle tegenstellingen opzij zou moeten zetten om een collectief te starten dat erop is gericht om met alle kracht aan te geven wat echt ven belang is. Geen politiek geleuter, geen plannenmakerij maar gewoon aan de slag gaan om te laten zien hoe het moet. Daarna de politiek uit te nodigen hoe de markt het heeft opgelost.

Het is geen simpel probleem maar een combinatie van - minstens - techniek, toezicht, regelgeving, haalbaarheid, schaalbaarheid en een protocol van samenwerking met opsporingsdiensten.

Vlak nadat in 2005 de marktpartijen het collectief hebben opgeblazen door commerciële belangen te laten prevaleren boven de toekomstvisie is er de ene na de andere lobby verloren. Ik maak me grote zorgen door de disproportionaliteit, gebrek aan kennis bij de overheid en de overheidsinstelling dat de kosten door de markt gedragen moeten worden.

Kom op security bedrijven en specialisten, bundel de krachten en werk samen aan de echte oplossing.

Hans Leemans
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.