image

Onderzoek: helft Nederlanders bang voor cyberaanval

dinsdag 16 februari 2016, 17:25 door Redactie, 2 reacties

De helft van de Nederlanders van 15 jaar en ouder is bang voor cyberaanvallen, zo blijkt uit onderzoek (pdf) dat onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in november vorig jaar onder 728 Nederlanders via het internet uitvoerde.

Ten opzichte van de vorige meetperiode in juni 2015 is het percentage Nederlanders dat zegt bang te zijn voor een cyberaanval met 1% toegenomen, van 49% naar 50%. In juni 2013 ging het echter nog om 58% van de Nederlanders. De grootste angst hebben Nederlanders nog altijd voor een terroristische aanslag, namelijk 67%. Een stijging van 4% in vergelijking met juni. Nederlanders maken zich ook zorgen over een internationale crisis (66%) en economische crisis (58%).

Vertrouwen

De onderzoekers vroegen deelnemers aan het onderzoek ook naar hun vertrouwen in de overheid. Dan blijkt dat 60% van de Nederlanders geen vertrouwen in de overheid heeft. In juni vorig jaar ging het nog om 54%. Verder heeft 59% van de Nederlanders geen vertrouwen in de informatievoorziening door de overheid bij een grote ramp, wat een stijging van 7% is ten opzichte van de vorige meetperiode. Het aantal Nederlanders dat denkt dat de overheid is voorbereid op een grote ramp bleef op 61% staan.

Reacties (2)
16-02-2016, 22:38 door karma4
728 geselecteerden uit een bepaald medium. Dat is wel heel weinig om stellige uitspraken over een paar procent .
Het glas is half leeg of was het nu half vol.... De pessimist vs de optimist
De helft is bang geeft de richting aan dat je bang hoort te zijn en er wat aan te doen. Met de andere insteek .... laat maar.
16-02-2016, 23:08 door Briolet
Zoals Karma schrijft klopt dit onderzoek van geen kanten. Er zijn alleen internetgebruikers gevraagd, over een onderwerp dat internet betreft. Vervolgens worden de resultaten op alle Nederlanders betrokken.

En dan is een steekproef van 728 wel erg klein om een trend van 1% betrouwbaar te detecteren. Voor hetzelfde geld is dit statistische ruis en is de angst in werkelijkheid afgenomen.

Conclusie: Zo'n verhaal zonder betrouwbare inhoud kun je beter helemaal niet publiceren op dit forum.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.