image

VS zou nieuwe Stuxnet-worm tegen Iran hebben gepland

woensdag 17 februari 2016, 13:48 door Redactie, 0 reacties

De Amerikaanse autoriteiten waren van plan om een nieuwe Stuxnet-worm tegen Iran in te zetten, alsmede andere cyberaanvallen uit te voeren, als de besprekingen over het beperken van het nucleaire programma waren mislukt. Dat meldt de New York Times op basis van de documentaire "Zero Days" die vandaag in première gaat en interviews met militaire en inlichtingenfunctionarissen die bij de plannen betrokken waren.

Het plan om de Iraanse luchtverdediging, communicatiesystemen en delen van het elektriciteitsnet via een cyberaanval uit te schakelen kreeg de codenaam "Nitro Zeus". Het plan moest worden uitgevoerd in geval van een Iraans conflict. Terwijl het Pentagon aan Nitro Zeus werkte, waren de Amerikaanse inlichtingendiensten bezig met het ontwikkelen van een computerworm. De malware zou de Iraanse uraniumverrijkingscentrale in Fordo moeten saboteren.

Eerder werd de Iraanse uraniumverrijkingscentrale in Natanz al aangevallen via de Stuxnet-worm. De worm was onderdeel van een geheim programma genaamd Olympic Games, dat aan de Amerikaanse en Israelische autoriteiten wordt toegeschreven. De worm die voor Fordo was bedoeld zou na Stuxnet moeten worden ingezet. "Zero Days" wordt vandaag tijdens het Filmfestival in Berlijn getoond. Het gaat over het conflict tussen Iran en het Westen en de ontdekking van de Stuxnet-aanval op de centrale in Natanz.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.