image

Ziekenhuis en gerechtshof getroffen door ransomware

donderdag 25 februari 2016, 11:24 door Redactie, 2 reacties

Ransomware blijft nog altijd een probleem voor organisaties, zo blijkt uit twee nieuwe zaken. In Nieuw-Zeeland werden ziekenhuiscomputers van de gezondheidsraad in de regio Manawatu-Wanganui door de Locky-ransomware geïnfecteerd, zo meldt de Wanganui Chronicle.

De gevolgen van de infectie zijn onduidelijk. Volgens de it-manager van de gezondheidsraad zou de ransomware geen dreiging meer vormen. Hoe de infectie kon plaatsvinden wordt ook niet vermeld, maar Locky verspreidt zich via Word-documenten met kwaadaardige macro's. De systemen van de gezondheidsraad zouden over up-to-date virusscanners en besturingssystemen beschikken. "We zijn de veiligheidsprocedures aan het herzien om die te versterken", laat it-manager Barry Morris weten. De gezondheidsraad zou in ieder geval geen losgeld hebben betaald.

Dinsdag werd ook een gerechtshof in de Amerikaanse staat Arizona door ransomware getroffen, waardoor sommige documenten niet meer toegankelijk waren. Door tijdig optreden van het it-team zouden er geen gegevens verloren zijn gegaan, aldus de Washington Times. Om wat voor ransomware het in dit geval gaat is onbekend. Volgens Tucson Local Media zou de ransomware inmiddels zijn verwijderd.

Reacties (2)
25-02-2016, 13:25 door Anoniem
Nieuws? Dit zal blijven gebeuren zolang beveiliging niet op orde is. Om hier elke keer een artikel aan te wijden ...
Liever iets "nieuws" ;-)
26-02-2016, 08:59 door karma4
Door Anoniem: Nieuws? Dit zal blijven gebeuren zolang beveiliging niet op orde is. Om hier elke keer een artikel aan te wijden ...
Liever iets "nieuws" ;-)
Klopt... Hardening IAM Siem en meer van dat soort zaken. Het wordt gezien als kostenpost i.p.v. preventief bezig zijn.

Het slechte beeld wat preventief bezig zou zijn is een virusscanner installeren. Alsof de hele ziekenzorg zou kunnen bestaan uit een inenting zoals een DKTP prikje en dat was het dan. Heeft het overeenkomstige namen dan zien ze het nog niet hoe raar zoiets is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.