image

Belgen voor rechter wegens gebruik Blackshades-malware

vrijdag 26 februari 2016, 11:30 door Redactie, 1 reacties

Twee Belgische mannen zijn deze week voor de rechter verschenen wegens het gebruik van de Blackshades-malware. Via Blackshades kregen gebruikers van de malware volledige controle over de computers van hun slachtoffers, waaronder ook de webcam.

Daarnaast was het mogelijk om via de malware foto's te bekijken, toetsaanslagen op te slaan en wachtwoorden te stelen. De malware werd voor een bedrag van tussen de 40 en 100 dollar aangeboden en kon eenvoudig voor allerlei doeleinden worden aangepast. Wereldwijd zouden meer dan 500.000 computers in meer dan 100 landen met de malware besmet zijn geraakt, wat vooral via social engineering gebeurde. In 2014 vond er een grote operatie tegen gebruikers van de malware plaats. De twee Belgen, van 21 en 24 jaar, konden dankzij onderzoek van de FBI worden aangehouden.

De 21-jarige Belg zou via Blackshades 15 computers hebben gehackt en van één computer ook informatie hebben gestolen. De 24-jarige Belg hackte via Blackshades 65 computers en maakte van 8 systemen gegevens buit. Beiden verklaarden nieuwsgierig te zijn en stelden dat ze niet wisten dat het bezit van de malware strafbaar was. Het Belgische Openbaar Ministerie heeft een voorwaardelijke straf geëist. Volgens Het Belang van Limburg is de kans groot dat het hier bij zal blijven. Eind vorig jaar werd een andere Belgische man wegens het gebruik van de Blackshades-malware tot een voorwaardelijke straf veroordeeld. De rechter doet op 23 maart uitspraak.

Reacties (1)
19-03-2016, 21:32 door Anoniem
groot gelijk
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.