image

DNB voorspelt contactloos betalen in heel Europa

dinsdag 22 maart 2016, 11:53 door Redactie, 18 reacties
Laatst bijgewerkt: 22-03-2016, 15:35

De Nederlandsche Bank (DNB) voorspelt dat het straks mogelijk wordt om in heel Europa contactloos te betalen, als aanbevelingen om dit te stimuleren tenminste worden overgenomen. Inmiddels is 62% van het aantal betaalpassen in Nederland en 40% van de betaalautomaten geschikt voor contactloos betalen.

Zo'n 12% van de pintransacties is een contactloze betaling. Volgens DNB groeit contactloos betalen ook in het buitenland, en dan met name Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Het is nu nog niet mogelijk om overal met een Nederlandse bankpas in het buitenland contactloos te betalen. "Er zijn nog belangrijke verschillen tussen landen die grensoverschrijdend gebruik binnen Europa belemmeren", zegt DNB.

Met name het gebruik van de mobiele telefoon kan tot complicaties leiden, bijvoorbeeld door verschillende versies van besturingssystemen. Wat ook voorkomt is dat als verschillende betaalapps op één telefoon staan, de apps met elkaar conflicteren en daardoor niet goed werken. De Euro Retail Payments Board (ERPB), een overleg van Europese koepelorganisaties van partijen in het betalingsverkeer, heeft in een recent rapport aanbevelingen gedaan om de belemmeringen op te lossen.

Het gaat dan onder andere om het oproepen van banken en winkeliers om sneller contactloze passen uit te geven en de uitrol van betaalterminals die geschikt zijn voor contactloos betalen te versnellen. Consumenten- en winkeliersorganisaties wordt daarnaast gevraagd een communicatiecampagne op te starten om uitleg te geven over contactloos betalen. Aan specifieke organisaties wordt tot slot gevraagd richtlijnen te ontwikkelingen om een platform op te zetten dat het mogelijk maakt om betaaldiensten te ontwikkelen, ongeacht het soort telefoon en de onderliggende techniek.

Verder roept de ERPB op om consumenten voor te lichten over de veiligheid van contactloos betalen en hoe er met eventuele fraudegevallen wordt omgegaan. Volgens DNB heeft erin Nederland nog geen fraude via contactloos betalen plaatsgevonden. De organisatie is positief over de vooruitzichten voor deze betaalmethode. "Als de verschillende Europese stakeholders de aanbevelingen uitvoeren die in het ERPB-rapport over contactloos betalen zijn opgenomen, dan zullen Nederlanders net als andere Europeanen in de komende jaren overal in Europa contactloos kunnen betalen."

Reacties (18)
22-03-2016, 12:02 door Anoniem
Voorspelt??? Ik voorspel dat auto's straks in heel Europa op banden gaan rijden... Mag het open deuren gehalte iets omlaag...
22-03-2016, 12:10 door Anoniem
Risicospreiding.
Niet alles op je telefoon hebben/met je telefoon doen. Het is al vervelend genoeg als je je telefoon kwijtraakt of er diefstal plaatsvindt. Dan is het fijn dat je nog gewoon pasjes hebt om mee te kunnen betalen EN contant geld.
Die halve seconde die het oplevert met contactloos betalen, joepie...
22-03-2016, 12:14 door Anoniem
Contactloos betalen is de achterlijkste uitvinding, alleen een stap dichterbij de mensheid chippen,
vertel mij anders wat voor nut het over met contact betalen ?, waarmee niemand ongemerkt achter je rug iets mee kan doen.
22-03-2016, 12:31 door Anoniem
Ik heb vorige week nog contactloos betaald in Duitsland en Oostenrijk met mijn Nederlandse pas, dus het kan wel degelijk in sommige gevallen.
22-03-2016, 14:02 door Anoniem
Pure propaganda om het cashgeld te laten verdwijnen, zodat daarna Uw gehele financieele leven daarna traceerbaar is.
"Gemak" wordt onze ondergang.
22-03-2016, 14:03 door Anoniem
We voorspellen het, en als het niet dreigt uit te komen forceren we het door cash zo duur te maken dat alleen miljonairs (en andere criminelen) het zich nog kunnen veroorloven.

Kijk maar naar bedrijven, voor bedrijven is het inmiddels zo duur om met cash te werken dat ze graag honderden euro's per maand betalen om te pinnen, herstel, maestro-en of vpay-en... pin servers staan al jaren uit bij Equens.

Ook dat is mij al jaren en doorn in het oog.. het 'gewone' gepeupel is al jarenlang voorgelogen dat we nu 'het nieuwe pinnen' doen, maar in feite doen we nu niets anders dan credit-card transacties.... dat ding waar Nederlanders van nature een aversie tegen hebben maar op deze manier onder water in hun strot geduwd wordt (omdat mensen aan de andere kant van oceaan graag hun 'op de pof leven van 100 verschillende creditcards' willen betalen met het verkopen van ONZE privacy en gegevens.
22-03-2016, 15:22 door Pandit
Door Anoniem: Contactloos betalen is de achterlijkste uitvinding, alleen een stap dichterbij de mensheid chippen,
vertel mij anders wat voor nut het over met contact betalen ?, waarmee niemand ongemerkt achter je rug iets mee kan doen.
Helemaal mee eens, enorm onveilig, je maakt de virtuele zakkenroller het wel heel erg gemakkelijk. en wie is uiteindelijk de sjaak... juist. het ergste vind ik dat deze "functionaliteit" standaard aanstaat en dat bijde Rabobank althans geen optie is voor een kaart zonder nfc chip :-( :-(
22-03-2016, 16:03 door Rolfieo
Door Anoniem: Contactloos betalen is de achterlijkste uitvinding, alleen een stap dichterbij de mensheid chippen,
vertel mij anders wat voor nut het over met contact betalen ?, waarmee niemand ongemerkt achter je rug iets mee kan doen.

Snelheid van betalen.
Geen pin code nodig bij kleine betalingen => PIN kan dus ook niet afgekeken worden.
Er zitten dus wel degelijk voordelen aan contactloos betalen, maar er zitten inderdaad ook nadelen aan de oplossing.
Eigenlijk zoals iedere oplossing, gewoon pinnen heeft voor en nadelen, contact geld heeft voor en nadelen.
22-03-2016, 16:05 door Anoniem
Het eerste wat ik deed toen ik de contactloze pinpas kreeg was via de website van de bank dit linea recta weer uitschakelen.
De DNB, ach ja, breek me de bek niet open, de economie was nog nooit zo goed als de dag van vandaag.
Dit is toch wel hun beste uitspraak ooit: "Volgens DNB heeft erin Nederland nog geen fraude via contactloos betalen plaatsgevonden."
22-03-2016, 16:48 door Anoniem
Voor de allerlaatste keer: het is contant geld, geen contact geld.
22-03-2016, 19:21 door Anoniem
Misschien kunnen ze iets uitvinden waardoor we niet meer hoeven te ademen. Ademen is zo middeleeuws. Hoezo kunnen we wel naar de maan, maar moeten we hier op de aarde nog steeds moeizaam lucht pompen, in, uit, altijd maar door. Dat moet toch niet hoeven?
22-03-2016, 20:15 door Anoniem
Wat we misschien meer nodig hadden, was een anonieme, contactloze chipknip die je kan opladen van je bankrekening
en die aan degene wie je betaalt in het geheel geen persoonlijke gegevens lekt als bankrekeningnummer of pasnummer etc... Eigenlijk een soort "allerhande prepaid card" dus. Een kind kan het bedenken.

Zoiets kan je ook gemakkelijk even meegeven aan iemand die even de boodschappen voor je haalt.
Ze kunnen er in elk geval niet méér vanaf halen dan wat je erop hebt gezet.

Maar zo slim waren ze niet helaas, want banken hebben veel te graag inzage in al je uitgaven, en liefst verhandelen ze het ook nog met andere partijen die ervoor willen betalen.
En zo ruilen we dus onze privacy domweg in voor betaalgemak, alsof de hele wereld moet weten wat je allemaal koopt.
Hoe dwaas is dat?
22-03-2016, 21:28 door [Account Verwijderd]
Eerst was er de giro/bankpas met girocheques/betaalkaarten . Veilig, nooit meer contant geld op zak maarr... bewaar pas en cheques wel gescheiden van elkaar.

Toen kwam de PIN-pas . Nog veiliger. Wel goed letten op skimmingdevices en nieuwschierige mensen om je heen.

Nu is er contactloos betalen. Tot € 25 (ING-bank) maar je hebt – hoewel virtueel – contant geld op zak.
Als je hem verliest ben je € 25 kwijt nog voordat je de pas kan laten blokkeren zeker als je zou hebben gebeld op zaterdag 12 maart jonstleden met de ING toen ze telefonisch totaal onbereikbaar waren inclusief het alarmnummer om een verloren pas te laten blokkeren.
Allemaal aanvaarbaar risico…. Toch??

Het interesseert ING allemaal geen m...r want het onaangetekend opsturen van een nieuwe pas blijven ze ook doen.

Algemeen: Voor een bank ben je geen klant/persoon maar een Guinea Pig om de beursnotering op peil te houden.
Basta.
22-03-2016, 21:35 door Anoniem
STOM dat contactloos betalen, gaat nog voor aardig wat problemen zorgen.
23-03-2016, 09:54 door Anoniem
Zoek op negatieve rente (negative interest) om te weten waarom banken zo graag van het contant af willen.

Een tipje van de sluier: zonder contant geld in de maatschappij kan de bank een negatieve rente rekenen op spaargeld. Die negatieve rente ontmoedigt sparen zodat als je een grote uitgave te doen hebt je zult moeten lenen.
23-03-2016, 12:11 door Anoniem
Door Anoniem:"... de economie was nog nooit zo goed als de dag van vandaag."
Daar verschillen de meningen over http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2015-2016/chinese-wereldorde.html
23-03-2016, 14:57 door Anoniem
En ook vandaag dit artikel in de Guardian: http://www.theguardian.com/money/commentisfree/2016/mar/21/fear-cashless-world-contactless
23-03-2016, 15:00 door Anoniem
Door Anoniem: Zoek op negatieve rente (negative interest) om te weten waarom banken zo graag van het contant af willen.

Een tipje van de sluier: zonder contant geld in de maatschappij kan de bank een negatieve rente rekenen op spaargeld. Die negatieve rente ontmoedigt sparen zodat als je een grote uitgave te doen hebt je zult moeten lenen.
De logica van de banken volgend, zou lenen dan dus weer gunstig moeten zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.