image

Politie pakt 5 mannen op wegens oplichting via Marktplaats

maandag 4 april 2016, 14:48 door Redactie, 12 reacties
Laatst bijgewerkt: 04-04-2016, 15:22

De politie heeft vorige maand 5 mannen opgepakt wegens oplichting via Marktplaats. Volgens de politie plaatsten de mannen, van 17 en 19 jaar, met valse identiteitsgegevens allerlei advertenties op Marktplaats, waarin computerspellen, merkkleding en hoverboards te koop werden aangeboden.

Nadat slachtoffers betaalden werden de goederen niet geleverd en waren de oplichters niet meer te vinden. Ook werd door de mannen via internet contact gezocht met adverteerders die soortgelijke spullen te koop vroegen, aldus de politie. Wederom werd er na betaling niet geleverd. In totaal zouden de mannen twintig slachtoffers hebben gemaakt, waarvan er dertien bij de politie aangifte deden. In totaal werden zij voor ruim 2.000 euro opgelicht.

Het programma Opgelicht?! besteedt op dinsdag 5 april op NPO 1 om 21.25 uur aandacht aan het onderzoek. Naast het politieonderzoek komen het Meldpunt Internetoplichting van de politie, Marktplaats en de Nederlandse Vereniging van Banken aan het woord. De bedoeling is om toekomstige oplichters te wijzen op de gevolgen van hun daden en slachtoffers tips te geven hoe ze internetoplichting kunnen voorkomen.

Reacties (12)
04-04-2016, 15:34 door Flashback956
Marktplaats moet met een beoordelingssysteem komen voor verkopers én kopers. Daarmee kun je snel zien wie wel en niet te vertrouwen is.
04-04-2016, 15:46 door Kim25
Maar 5? Zitten vast wel nog meer! Ben ook in voor een beoordelingssysteem alleen heeft dat effect op nieuwe gebruikers die niet zo actief marktplaats willen gebruiken. Is net alsof een klein bedrijf geen lucht krijgt omdat de grote bedrijven al het zuurstof innemen. Ach ze verzinnen wel een systeem ervoor wat we na 10 keer aanpassen wel goed kunnen gebruiken
04-04-2016, 16:10 door [Account Verwijderd]
Door Flashback956: Marktplaats moet met een beoordelingssysteem komen voor verkopers én kopers.(knip)

Je kunt net zo goed tegen een blinde muur gaan staan praten.
Het komt uit hetzelfde nest als Het Goed; waar men ook substantieel gehoorgestoord is voor suggesties van klanten.
Ik kijk al jaren niet meer op deze site want het is m.i. het grootste helers en zwendelaars gat van Nederland (geworden)

Marktplaats kan beter verdwijnen.
04-04-2016, 16:40 door Anoniem
MP zit vol met mierenneukers. Pas een auto gekocht blijkt 150.000KM teruggedraaid te zijn!
04-04-2016, 17:06 door Anoniem
Door Flashback956: Marktplaats moet met een beoordelingssysteem komen voor verkopers én kopers. Daarmee kun je snel zien wie wel en niet te vertrouwen is.
Zo'n systeem is leuk voor webwinkels, niet voor particulieren zoals ik. Ik verkoop 1, hooguit 2x per jaar wat via marktplaats, meestal meubelen / witgoed / etc.
Ophalen = betalen = verder geen gezeik.

Mijn advies is, om nooit iets te kopen via marktplaats (of een webwinkel wat dat betreft), maar er enkel je oude zooi te verkopen.


Door Aha:
Door Flashback956: Marktplaats moet met een beoordelingssysteem komen voor verkopers én kopers.(knip)

Je kunt net zo goed tegen een blinde muur gaan staan praten.
Het komt uit hetzelfde nest als Het Goed; waar men ook substantieel gehoorgestoord is voor suggesties van klanten.
Ik kijk al jaren niet meer op deze site want het is m.i. het grootste helers en zwendelaars gat van Nederland (geworden)

Marktplaats kan beter verdwijnen.
Juist niet, laat al dat tuig lekker bij elkaar blijven op één site, veel (veiling / verkoop)-sites zijn helemaal niet berekend op die lui.
04-04-2016, 17:12 door Anoniem
Door Flashback956: Marktplaats moet met een beoordelingssysteem komen voor verkopers én kopers. Daarmee kun je snel zien wie wel en niet te vertrouwen is.

Dan mogen ze eerst wel een aantal zaken veranderen. En dat doen ze niet, omdat het commerciële belang vele malen groter is. Ik heb de indruk dat het ze maar weinig schelen of er met hun platform misbruik wordt gepleegd. Ik heb paar maal verbeterpunten aangereikt, maar daar doen ze helemaal niets mee; je krijgt enkel nietszeggende standaardreacties terug.
04-04-2016, 17:16 door Anoniem
Markplaats is één grote speeltuin oplichters en criminele bendes. Al zo vaak mee gemaakt dat er om geld voor af werd gevraagd en spullen niet waren op te halen in dezelfde stad als waar ik woonde, want opsturen was makkelijker... sure. Net als ik een PSP wilde kopen voor een aantrekkelijk prijs van een adverteerder met de naam Arthur, maar wel erg Marokkaans klonkt en wilde afspreken buiten camera toezicht in de binnenstad, waar ik bij de tram halte moest wachten en toeteren, dan kwam hij met de PSP want hij wilde geen adres geven. Dan nog boos zijn als je niet komt opdraven. Marktplaats is een mooie plek voor soms leuke spullen, maar helaas verpest door criminelen.

Ook de reden dat ik niks meer verkoopt daar, vreemde snuiters in je huis en risico van vals geld of omruil trucjes van kapotte spullen.
04-04-2016, 23:16 door Anoniem
Moeten ook weer niet gaan overdrijven wat de handel op marktplaats betreft. Zo lang je af spreekt met iemand in een vertrouwde omgeving en slechts akkoord gaat na het betreffende item getest te hebben en cash afrekent is er weinig wat er mis kan gaan.

Heb tal van aankopen gedaan en tal van dingen verkocht op marktplaats en daar op één uitzondering na slechts goede ervaringen mee opgedaan.
05-04-2016, 00:43 door Anoniem
Koop NOOOOOOOOOIT ongèzien iets op marktplaats, en als u dat toch doet, kijk dan of de gebruiker langer als 1 jaar actief is=enige zekerheid.
Koop NOOOOIT iets van iemand die geen fatsoenlijk Nederlands kan schrijven in zijn advertentie of aan de telefoon vaag doet over zijn adres ivm ophalen!
Doodsimpel, u bent achterlijk als u zich laat oplichten op marktplaats.
05-04-2016, 09:59 door Anoniem
Maktplaats is de plaats voor idioten en oplichters.
Vermeiden dus want politie en marktplaats zelf doen er niets aan om deze situatie te veranderen/verbeteren..
Echt helemaal niks en aangiftes doen werkt ook voor geen meter.

Ze hebben mij al weet ik veel hoevaak duur kapotte dingen verkocht. Gebruikers die al 6 of meer jaar actief zijn op mp.

Opgelicht via Marktplaats? Dikke pech dan maar Marktplaats lacht zich dubbel.
Er staan zelfs nieuws artikelen online waar letterlijk in staat dat MP niet meewerkt om al dit soort meuk te verminderen.

Dus nogmaals, koop er niks spaard een HOOP frustratie!!!
05-04-2016, 12:00 door Johnoed
Dat mensen nog steeds zo naief zijn. Ongelofelijk.
05-04-2016, 20:44 door Anoniem
Dit is wel een heel eenzijjdige benadering van Marktplaats hierboven. Is gewoon een middel. Als je uit de kofferbak op de parkeerplaats iets koopt voor een fractie van de echte waarde: tja. Als het te goed is om waar te zijn is het ook te goed. Als je gewoon huisraad en kinderspullen of onderdelen koopt kom je gewone Nederlanders tegen. Op basis van vertrouwen. Ben nog nooit bedonderd daar. Maar ik koop dan ook geen hoverboards, spelcomputers en gloednieuwe telefoons zonder bon voor bedenkelijke prijzen daar. En zeker niet van lui die net een account hebben aangemaakt met spelfouten en to-good-to-be-true prijzen. Je eigen hebberigheid (en gniffelen om een onbenullige verkoper die niet weet wat een Iphone echt waard is..ok,.live the dream) kan marktplaats niet voor in staan. Mijn advies is: gewoon je verstand gebruiken. Vraag en aanbod, that's the name of the game
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.