image

Volgende week stemming over uitwisseling passagiersgegevens

vrijdag 8 april 2016, 11:04 door Redactie, 4 reacties

Volgende week zal het Europees Parlement stemmen over de uitwisseling van passagiersgegevens, ook bekend als het Europees Passagiersnamen Register (EU PNR). Hierbij worden allerlei gegevens van passagiers opgeslagen, die vervolgens kunnen worden gedeeld, zo heeft het EP bekendgemaakt (pdf).

"PNR biedt ons een belangrijke manier om buitenlandse strijders, drugssmokkelaars en criminelen op te sporen. Het gedragspatroon dat via PNR-gegevens kan worden gevonden heeft zich al in Groot-Brittannië bewezen, waar een nationaal PNR-systeem aanwezig is", zegt de Britse Europarlementariër Timothy Kirkhope. "In plaats van 28 verschillende nationale systemen te maken willen we nu één wetgeving die het verzamelen en delen van informatie mogelijk maakt, zodat inlichtingendiensten een volledig beeld krijgen en binnen de gehele Europese Unie robuuste privacymaatregelen aanwezig zijn."

Eerder liet Sophie in't Veld, fractievoorzitter van D66 in het Europees Parlement, weten dat de opslag van passagiersgegevens juist winst voor terroristen is. "Ze bedriegen daarmee de publieke opinie door te stellen dat met al die gegevens terroristen geïdentificeerd kunnen worden en dat aanslagen kunnen worden voorkomen met een druk op de knop. Maar dat is fictie." De D66-Europarlementariër was dan ook teleurgesteld over de uitkomst van de onderhandelingen afgelopen december tussen het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie over het opslaan van passagiersgegevens.

De Europese databeschermingsautoriteit (EDPS) waarschuwde vorig jaar ook al voor het onrechtmatig en op grote schaal verzamelen van passagiersgegevens. Volgens EDPS Giovanni Buttarelli is er een gebrek aan informatie om de noodzakelijkheid van een Europees PNR-systeem te rechtvaardigen. "Volgens de beschikbare informatie zijn er geen redenen die de noodzaak van het standaard verzamelen van gigantische hoeveelheden data van miljoenen reizigers rechtvaardigen." In't Veld heeft het Europees Parlement inmiddels vragen over de financiering van de PNR-systemen gevraagd, waaronder de lobbycontacten en gesprekken met de bedrijven die de tender hebben gewonnen.

Reacties (4)
08-04-2016, 11:08 door Anoniem
Okee, dan maar weer naar het Europese Hof stappen. Politici leren het toch nooit.
08-04-2016, 13:23 door Anoniem
Mijn respect voor Sophie in't Veld groeit iedere keer weer een klein beetje. Het os verbazingwekkend hoe vaak zij op de juiste plek zit en de juiste opmerkingen plaatst.
08-04-2016, 13:59 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-04-2016, 06:34 door Anoniem
Door Anoniem: Mijn respect voor Sophie in't Veld groeit iedere keer weer een klein beetje. Het os verbazingwekkend hoe vaak zij op de juiste plek zit en de juiste opmerkingen plaatst.

Ze heeft inderdaad een punt. Het is IS er om te doen het midden uiteen te drijven naar de twee uitersten. Als de wereld verdeeld is in wat ze Jihadisten en Kruisvaarders noemen, wordt de meerderheid van de gematigde moslims gedwongen een keuze te maken. Bijkomstige voordelen vanuit het oogpunt van IS is dat allerlei controles en checkpoints de samenleving beschadigen, en dat allerlei identificatie een groter aanvalsprofiel maken voor identiteitsfraude, wat ze dan weer als financieringsbron misbruiken.

PNR klinkt leuk, maar is voornamelijk een duplicaat van gegevens die al geregistreerd zijn. Het enige effect is dat de goedwillende mensen zich bekeken voelen, een potentieel voor discriminatie (bijvoorbeeld op maaltijdkeuze) en (mits er financiële gegevens bij zitten) dat er inderdaad een groter aanvalsprofiel is voor identiteitsfraude. Dat komt er inderdaad op neer om IS een ronde te laten winnen.

Door Bert Linux:En als er dan een instantie belt vanuit de VS dat er een terrorist onderweg is naar Nederland, dan krijgen ze een reactie als, ja en, moeten wij daar dan wat mee doen of zo?

Op zich ja, en als ik overigens hoor dat een van de redenen dat inlichtingendiensten geen kennis delen is dat ze als motto voeren: "Inlichtingendiensten kennen alleen vijanden en geen vrienden.", dan word ik niet vrolijk van die reden (en overigens voel ik me ook ongemakkelijk om mijn hele hebben en houwen toe te vertrouwen aan een organisatie die blijkbaar vijandig tegenover alles en iedereen staat...). Maar, we weten niet goed uit welke bron die waarschuwing kwam, en de VS heeft wel een aantal 'bronnen' die tot de nok toe vol zitten met vals alarm. Zoals het vod dat 'Terrorist Watch List' lijkt te zijn, waar de tacktiek eerder lijkt de zijn: Zet iedereen er maar op, dan heb je in ieder geval alarm geslagen als het een echte is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.