image

Nieuwe ransomware saboteert ook werking computer

woensdag 13 april 2016, 10:03 door Redactie, 0 reacties

De meest ransomware versleutelt alleen bestanden en laat de werking van de computer ongemoeid, maar onderzoekers waarschuwen nu voor een nieuw exemplaar dat naast het versleutelen van bestanden ook verschillende programma's saboteert, waaronder browsers, virusscanners en Windowstools.

De ransomware wordt Manamecrypt genoemd en valt ook op vanwege de manier waarop de ransomware zich verspreidt. De meeste ransomware gebruikt e-mailbijlagen of exploits om zich te verspreiden, maar Manamecrypt is gebundeld met legitieme software, zo meldt het Duitse anti-virusbedrijf G Data. Het gaat in dit geval om een softwarebundel die uit het torrentprogramma uTorrent bestaat, aangevuld met de ransomware.

Eenmaal actief kopieert de ransomware allerlei bestanden naar een rar-bestand en voorziet die van een wachtwoord. De originele bestanden worden daarna verwijderd. Vervolgens blokkeert de ransomware allerlei programma's op de computer. Het gaat dan om anti-virusprogramma's, Windowstools zoals Systeemherstel, Taakbeheer en de Register-editor en monitoringsprogramma's, maar ook software zoals Steam en browservensters met daarin woorden als Amazon, YouTube, Facebook, Twitter en Vimeo.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.