image

Advocaat hekelt politie-actie tegen pgp-communicatienetwerk

donderdag 21 april 2016, 11:19 door Redactie, 25 reacties

Afgelopen dinsdag kondigde de politie en het Openbaar Ministerie aan dat ze een versleuteld crimineel communicatienetwerk uit de lucht hadden gehaald, maar de advocaat van de netwerkaanbieder hekelt het optreden van justitie. Bij de operatie werd een 36-jarige man uit Nijmegen aangehouden.

Volgens de politie bood een bedrijf uit Nijmegen telefoons aan waarmee criminelen versleuteld via pgp konden communiceren. Ongeveer 19.000 gebruikers van het netwerk krijgen nu automatisch de boodschap dat het systeem door de politie is gekopieerd en wordt onderzocht. "Dit is Bokito-gedrag. Puur 'powerplay' van het Openbaar Ministerie”, advocaat Leon van Kleef, die de eigenaar van het Nijmeegse bedrijf bijstaat.

Van Kleef hekelt de bewoording van het OM dat het om een crimineel communicatienetwerk gaat. "De stelling is dus dat iedere gebruiker crimineel is. Maar tegelijkertijd zegt het OM dat er ook advocaten zijn die deze telefoons gebruiken", zo laat hij aan de Telegraaf weten. In de boodschap aan gebruikers vraagt de politie om gebruikers die zich bijvoorbeeld kunnen beroepen op het verschoningsrecht zich te melden op een specifiek e-mailadres.

Volgens de advocaat worden de pgp-telefoons ook in het bedrijfsleven gebruikt. "Die gebruiken ze om te voorkomen dat bedrijfsgeheimen worden gestolen. Zelfs regeringsleiders hebben PGP-telefoons. Deze telefoon is volstrekt legaal", merkt van Kleef op.

Reacties (25)
21-04-2016, 11:27 door Anoniem
Goede advocaat! Kijkt hij begrijpt het!
21-04-2016, 11:47 door Anoniem
Ik ben bang dat het een en ander aan informatie verloren is gegaan
Toen ik het artikel las had ik ook de neiging te denken dat ze het netwerk stopgezet hebben, omdat er via encryptie gecommuniceerd wordt. Ik denk echter dat wel een gegronde reden is om de actie te ondernemen, maar door halfzachte journalistiek is die info weggeraakt.
21-04-2016, 11:56 door Anoniem
hij heeft een groot punt, met 19000 gebruikers en dat zouden allen criminelen zijn ???
21-04-2016, 12:03 door Anoniem
Gaan we nu ook alle snelwegen blokkeren / sluiten. Want ook daar maken criminelen gebruik van.
Worden nu alle fietsen verboden, want daar kan een crimineel op fietsen.
Gaan we email verbieden, want criminelen mailen ook.
Gaan we alle mobiele telefoons verbieden, want criminelen bellen ook.

en zo kunnen we jaren doorgaan. De overheid is steeds meer bezig om een politiestaat te maken. Ze snappen echt niet hoe het werk met techniek.

Ik hoop serieus dat de overheid hier wordt terug gevloten. Het lijkt er steeds meer op, dat zodra de overheid het niet begrijpt, het illegaal is. Ik begrijp zelf de overheid ook niet meer, dus ik vind dat deze illegaal is.

TheYOSH
21-04-2016, 12:06 door Anoniem
Het oorspronkelijke bericht was kwa inhoud al tamelijk dubieus. Ik ben benieuwd hoe het uitpakt. Het ziet er zo op eerste gezicht uit als een OM die weer eens iets heel doms doet, maar daar is eigenlijk veel te weinig informatie voor om dat zo vast te stellen. Mochten ze weer een blunder hebben begaan, hoop ik maar dat deze advocaat in staat is ze met hangende pootjes naar huis te sturen.
21-04-2016, 13:04 door Anoniem
Maar zijn die telefoons inderdaad verboden dan? Zelfs de politie kan toch niet gewoon iemand oppakken en op zijn netwerk inbreken als het helemaal niet illegaal is wat hij doet? Of had hij zijn BTW niet netjes afgedragen of zo?

Ik begrijp niet op welke grond het OM hier te werk is gegaan.
21-04-2016, 13:11 door Anoniem
Valt me mee dat er nog iemand anders mee komt. Ik vond het akelig stil blijven na dat tendentieuze persbericht. Iedereen die versleuteling gebruikt verdacht maken is bezopen, zoals ik van de week al schreef.
21-04-2016, 13:14 door Anoniem
wat zou er gebeurd zijn? een groentje bij het OM die denkt dat ie kan scoren en vervolgens dit gaat backfiren?
een oude rot bij het OM die geen verstand heeft waar die het over heeft en als een bulldoser denkt '2 van 19.000 zijn criminelen, dus is alles crimineel!" ?
een proefballon van het OM om te kijken hoe ver ze kunnen komen met censuur?

anyway it goes, it goes bad...

#1 een afschrikkend effect gaat hier van uit waardoor technologie bedrijven die encryptie toepassen verhuizen naar de VS (denk aan soort van silent circle)
#2 er komt inderdaad een soort van censuur
#3 dit wordt een 10 jaar durent proces waarbij na 10 jaar eindelijk duidelijkheid komt dat er niets fouts was en we dankzij het OM weer miljoenen euro's schadevergoeding moeten gaan betalen aan een ondernemer die misschien tegen die tijd wel overleden is aan hoge bloeddruk enz (want zo'n proces gaat je niet in de koude kleren zitten).
21-04-2016, 14:09 door Anoniem
Ach waarom een specifieke pgp telefoon kopen als elke android/iphone ook werkt met gpg :D

Op android werkt k-9 mail goed samen met apg berichten zelf blijven versleuteld, encrypt je telefoon en ook sender en ontvangers data zijn moeilijk te vinden door anderen.
21-04-2016, 14:10 door Anoniem
Door Anoniem: Goede advocaat! Kijkt hij begrijpt het!
Ik heb begrepen dat de telefoons zo waren ingericht dat iedere gebruiker versleuteld kon communiceren en dus niet afgeluisterd kon worden. Uiteraard dat het OM het direct het criminele milleu intrekt want dat wordt als zoete koek door de media geslikt, maar in feite verkracht het OM onze rechtstaat door encryptie van informatie tegen te gaan want dat is wat ze in feite aan het doen zijn. Niemand mag meer een versleutelde telefoon gebruiken, ongeacht of dat ding legaal is, want dat is niet af te luisteren dus is de gebruiker een crimineel.
De meeste burgers in dit land snappen toch al niet waarom ze hun ene been voor het andere neerzetten dus die kunnen het niet veel schelen maar als je er even over nadenkt welk precendent het OM hier voor zichzelf gecreërd heeft dan zou ieder weldenkend mens direct de biezen pakken en vertrekken uit dit Gestapo landje. Want what's next? OM ruimt een crimineel VPN netwerk op omdat ze het niet kunnen afsluisteren? Vinden ze het gek dat de mensen met een beetje verstand steeds meer encryptie gaan gebruiken om zichzelf te beschermen? Encryptie wordt steeds sterker en wordt ook steeds vaker standaard toegepast. Dit soort acties van het OM zal alleen maar leiden tot nog meer encryptie. Gaan we straks een encryptie verbod tegemoet?
21-04-2016, 14:27 door quikfit
Big Brother wil alleen maar weten wat je doet....bespreekt....en waar je wanneer bent.... :(
21-04-2016, 15:37 door Anoniem
Ach, vanaf de geboorte is iedereen in NL per definitie verdacht, alleen moet het misdrijf er nog bij komen.

En dat de servers die in beslag zijn genomen in hetzelfde land als waar het bedrijf dat de telefoons in eerste instantie maakt is nog niemand opgevallen...
21-04-2016, 15:47 door Ron625
Op mijn PC staat PGP in Thunderbird geïnstalleerd, ben ik nu een crimineel?
21-04-2016, 16:03 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 21-04-2016, 16:09
[Verwijderd]
21-04-2016, 17:44 door karma4
Gewoon niet zeuren als je doelgericht de criminaliteit opzoekt.
Gericht onderzoek nav wat moorden en andere zaken bracht het netwerk in beeld. http://www.misdaadnieuws.com/politie-00198.html en [ur] http://www.telegraaf.nl/binnenland/25644044/__Aanslag_op_Danny_M._verijdeld__.html [/url]

Waarom zou je met die wereld geassocieerd willen worden? Lijkt me niet verstandig, wegblijven daar is het devies.
Goede advocaat? Die hebben soms net zulke scrupleuze neigingen.
21-04-2016, 18:44 door Anoniem
Door karma4: Gewoon niet zeuren als je doelgericht de criminaliteit opzoekt.
Gericht onderzoek nav wat moorden en andere zaken bracht het netwerk in beeld. http://www.misdaadnieuws.com/politie-00198.html en [ur] http://www.telegraaf.nl/binnenland/25644044/__Aanslag_op_Danny_M._verijdeld__.html [/url]

Waarom zou je met die wereld geassocieerd willen worden? Lijkt me niet verstandig, wegblijven daar is het devies.
Goede advocaat? Die hebben soms net zulke scrupleuze neigingen.

Zoals al gezegd, heeft het OM in zijn eigen persbericht al erkend dat niet alle gebruikers criminelen waren. Het kan op zichzelf al een serie misdrijven zijn tegenover degenen die deze erkenning geldt om te zeggen dat ze doelgericht de criminaliteit opzoeken (laster, aanzetten tot haat, groepsbelediging, etc.).

Door Anoniem: Ach, vanaf de geboorte is iedereen in NL per definitie verdacht, alleen moet het misdrijf er nog bij komen.

En dat de servers die in beslag zijn genomen in hetzelfde land als waar het bedrijf dat de telefoons in eerste instantie maakt is nog niemand opgevallen...

Dit is een oude Nederlands-Calvinistische traditie: Predestinatie (https://nl.wikipedia.org/wiki/Predestinatie). Ieder mens is zondig geboren en bij voorbaat verdoemd. Bovendien kan (volgens een aantal dominees) de mens door God gestraft worden voor de fouten van voorouders tot in de zevende generatie.
21-04-2016, 19:07 door Anoniem
Door Anoniem: Goede advocaat! Kijkt hij begrijpt het!
Ik denk dat hij het enkel begrijpt omdat hij onderdeel is van het groepje "advocaten die ook zulke telefoons gebruiken" :')
21-04-2016, 19:46 door Anoniem
Door Ron625: Op mijn PC staat PGP in Thunderbird geïnstalleerd, ben ik nu een crimineel?

Nee maar wel interessanter dan iemand die het niet doet.
21-04-2016, 22:07 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Ron625: Op mijn PC staat PGP in Thunderbird geïnstalleerd, ben ik nu een crimineel?

Nee maar wel interessanter dan iemand die het niet doet.

Dan ben ik helemaal interessant, want ik gebruik het nog ook. Mail naar bepaalde maillijsten gaat alleen maar versleuteld.

Bovendien heb ik ook al geklaagd bij de overheid over het pretentieuze persbericht. Ik heb ze op de leugens gewezen.

Peter
22-04-2016, 03:15 door Anoniem
ik gebruik linux met een zelf gecompileerde SElinux kernel, heb gpg op mijn email client, en gebruik full disk encryptie.

Dus ik ben al verdacht, maar goed dat ik het weet.

Nu moet ik alleen nog maar tor instaleren in combinatie van een vpn betaald met bitcoin.

if your not on somebody's watchlist, you must be ashamed of yourself.
22-04-2016, 08:42 door Anoniem
Wanneer er een vuurwapen gevonden wordt bij de eigenaar / beheerder heb ik het ernstige gevoel dat er toch iets niet helemaal fris is.
22-04-2016, 09:11 door karma4
Door Anoniem: Zoals al gezegd, heeft het OM in zijn eigen persbericht al erkend dat niet alle gebruikers criminelen waren. Het kan op zichzelf al een serie misdrijven zijn tegenover degenen die deze erkenning geldt om te zeggen dat ze doelgericht de criminaliteit opzoeken (laster, aanzetten tot haat, groepsbelediging, etc.).
Inderdaad het persbericht van het OM is netjes genuanceerd. Als je wat verder doorleest zie dat er echt wat meer speelt.
De reacties en het artikel hier missen elke nuancering. Men richt zich volledig op de techniek en daarmee wordt de wetshandhaver ineens de boeman. Ik ben meer benieuwd naar die eerdere zaken waarbij dingen opdoken.

Nog een vraag nu je de prijzen en beperkingen kent: welke doelgroep(en)? Het zullen niet scholieren en huisvrouwen zijn. Staatshoofden en overheid waren het ook niet. Met verschoningsrecht (advocaten) is er een zaak als meegeluisterd is, dan gaat de handhaver behoorlijk nat (bestaande jurisprudentie).
22-04-2016, 09:42 door Anoniem
Ik zal niet de enige zijn, die getracht heeft om hier minimaal één zinnige reactie te vinden.
Het niveau echter bestaat vooral uit oneliners en een hoog napraat gehalte.
Met een beetje fantasie kan je het zelfs dogmatisch noemen.
Of ik het zelf beter weet, kan ik eerlijk over zijn, het antwoord is nee, en dus hoop je
wijzer te kunnen worden van de mening van anderen.
22-04-2016, 10:02 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Ron625: Op mijn PC staat PGP in Thunderbird geïnstalleerd, ben ik nu een crimineel?

Nee maar wel interessanter dan iemand die het niet doet.

Dan ben ik helemaal interessant, want ik gebruik het nog ook. Mail naar bepaalde maillijsten gaat alleen maar versleuteld.

Peter

Nee je bent niet Interessant, je bent Interessanter dan ik ben.


Voor de rest, is het in de reacties weer een hoop bagger en ruis......

Deze servers kwamen in zicht, tijdens lopende onderzoeken....... Je kunt je dus afvragen..... Waarom deze servers naar voren kwamen..... Deze zullen echt niet zo maar in eens naar voren gekomen zijn.......

De Advocaat is gewoon bezig met zijn zaak. De wapens van zijn cliënt..... Mogelijke aanslag..... Hij zal vast een lieverdje geweest zijn.
22-04-2016, 10:34 door Anoniem
Het OM en haar trawanten hebben weinig verstand van zaken en zijn en klein bepiemeld, hebben een grote mond en kleine geest. Scoren staat op #1 en de rest komt later wel. Een zich zelf in stand houdend stel incompetente ambtenaren.

Zal mij benieuwen wat hier juridisch van over blijft.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.