image

Man die 4 miljoen computers infecteerde krijgt ruim 7 jaar cel

woensdag 27 april 2016, 09:36 door Redactie, 0 reacties

Een man uit Estland die wereldwijd 4 miljoen computers met malware infecteerde is in de Verenigde Staten veroordeeld tot een gevangenisstraf van ruim 7 jaar. De Est maakte onderdeel uit van een bende die de DNS Changer-malware verspreidde.

De malware wijzigde op besmette computers de dns-instellingen en liet zo al het internetverkeer via kwaadaardige servers lopen. Zo werden zoekresultaten en advertenties gemanipuleerd. Als een gebruiker van een besmette computer bijvoorbeeld op een zoekresultaat van een zoekmachine klikte, zorgde de malware ervoor dat hij naar een andere website werd doorgestuurd. Ook werden de muisklikken van gebruikers afgevangen en gebruikt voor het klikken op advertenties. Elke klik van gebruikers leverde de bende zo advertentie-inkomsten op.

Daarnaast zorgde de malware ervoor dat legitieme advertenties op websites werden vervangen door advertenties waarvoor de bende werd betaald. Naast het manipuleren van internetverkeer zorgde de malware er ook voor dat updates voor virusscanners en het besturingssysteem niet meer konden worden geïnstalleerd, waardoor gebruikers de malware niet konden detecteren en verwijderen en kwetsbaar voor andere aanvallen en malware waren.

De rechter veroordeelde de 35-jarige Est tot een gevangenisstraf van 87 maanden. Ook moet hij afstand van 2,5 miljoen dollar doen. In totaal zou de bende minstens 14 miljoen dollar met de fraude hebben verdiend. Andere bendeleden werden eerder al veroordeeld tot gevangenisstraffen van 48, 44 en 40 maanden. Een Russische man die deel van de bende uitmaakte is als enige nog altijd voortvluchtig. zo laat het Amerikaanse ministerie van Justitie weten.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.