image

Kamervragen over aanval van Russische hackers op Zwitserland

dinsdag 10 mei 2016, 14:01 door Redactie, 6 reacties
Laatst bijgewerkt: 10-05-2016, 17:06

De VVD heeft Kamervragen aan minister Hennis van Defensie gesteld over een aanval van Russische hackers op Zwitserland, waarbij informatie van Zwitserse speciale eenheden zou zijn gestolen. Vorige week liet de Zwitserse defensieminister Guy Parmelin weten dat hackers in januari het ministerie van Defensie en het Zwitserse defensiebedrijf RUAG hadden aangevallen.

Het zou daarbij om industriële spionage gaan, waarbij Rusland als verdachte werd genoemd. Bij de aanval op het defensiebedrijf RUAG, wat eigendom van de Zwitserse overheid is, zouden ook de persoonlijke gegevens van 30.000 ambtenaren zijn gestolen, alsmede informatie van de Zwitserse elite-eenheid Aufklärungsdetachements 10 (AAD 10). Deze eenheid wordt in crisissituaties ingezet.

VVD-Kamerleden Vuijk en Teeven willen nu van Hennis weten of het klopt dat geheime data van Zwitserse speciale eenheden bij een cyberaanval door Russische hackers zijn gestolen. Ook willen ze weten of het klopt dat de eenheden hierdoor een nieuwe identiteit verstrekt moeten krijgen. De defensieminister moet ook laten weten wat de risico's van dergelijke cyberaanvallen voor de Nederlandse krijgsmacht zijn, specifiek in het licht van recente waarschuwingen van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) over cyberaanvallen.

Vuijk en Teeven willen verder weten of de Nederlandse krijgsmacht voldoende in staat is om zichzelf tegen deze aanvallen te beveiligen en te verdedigen en of de identiteit van zowel speciale eenheden als inlichtingenpersoneel van de Nederlandse krijgsmacht voldoende geborgd is tegen cyberaanvallen. Afsluitend moet Hennis de vraag beantwoorden of er ooit pogingen door hackers zijn gedaan om dergelijke data van Nederlandse eenheden te stelen. De minister heeft drie weken de tijd om de vragen (pdf) te beantwoorden.

Reacties (6)
10-05-2016, 14:29 door Anoniem
Afsluitend moet Hennis de vraag beantwoorden of er ooit pogingen door hackers zijn gedaan om dergelijke data van Nederlandse eenheden te stelen.

Daar weet ik het antwoord wel op: Ja.

Of zoals Misha Glenny het verwoordt: "There are two types of companies in the world: those that know they've been hacked, and those that don't."

Peter
10-05-2016, 16:02 door Anoniem
achja... 30 ambtenaren.. als het er nou dertig duizend zouden zijn.
10-05-2016, 18:26 door Anoniem
een staatsbedrijf ? kan dan nog wel in Europa ? Ik weet dat Zwitserland niet bij de EU hoort (altijd handig voor f7ck-het-milleu-auto's kunnen kopen), maar een defensie staatsbedrijf? hebben ze daar ook nog staats atoomcentrales ? of andere foute dingen? staats alcohol winkels (a la zweden) staats autobedrijven...

wel typisch dat de russen weer de schuld krijgen waar we nooit wat van op papier of bewijzen hebben gezien/gehoord... en ja, IP adressen tellen niet. wat we wel weten is dat de NSA elk bedrijf hackt wat interessant is... een staats defensie bedrijf zal hoog op de lijst van de NSA hebben gestaan...
10-05-2016, 18:52 door Anoniem
Uhm ja zoon 5000 pogingen per dag word het NAFIN aangevallen.....
10-05-2016, 18:59 door Anoniem
Vragen stellen aan Hennis lijkt mij zinloos , ik heb die opgeblazen praatpop nog nooit op een waarheid kunnen betrappen .
11-05-2016, 14:56 door Anoniem
VVD-Kamerleden Vuijk en Teeven willen nu van Hennis weten of het klopt dat geheime data van Zwitserse speciale eenheden bij een cyberaanval door Russische hackers zijn gestolen.

Sinds wanneer is het aan de Nederlandse minister van defensie, om antwoord te kunnen geven op deze vraag ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.