image

Vermeende hacker Syrian Electronic Army uitgeleverd aan VS

dinsdag 10 mei 2016, 13:21 door Redactie, 0 reacties
Laatst bijgewerkt: 10-05-2016, 14:15

Duitsland heeft een 36-jarige man aan de Verenigde Staten uitgeleverd die ervan wordt verdacht een hacker voor het Syrian Electronic Army (SEA) te zijn geweest. Dat meldt de Washington Post. Het SEA is een groep hackers die allerlei technologiebedrijven vaak via phishingmails succesvol wisten aan te vallen.

Onder andere Skype, Microsoft, CNN, aanbevelingsdienst Outbrain, hostingprovider Melbourne IT, chatdienst Viber, de Britse krant The Guardian, mediabedrijf Thomson Reuters, satirische website The Onion, zakenblad Forbes, de Wall Street Journal, Reuters.com en het Israëlische leger werden succesvol door de groep aangevallen. Op de gehackte websites werden boodschappen van het SEA geplaatst, waarin steun voor de Syrische overheid en president Bashar al-Assad werd uitgesproken.

In maart van dit jaar werden drie SEA-leden door de Amerikaanse autoriteiten aangeklaagd. Twee van de mannen bevinden zich waarschijnlijk in Syrië. Het derde lid was werkzaam in Duitsland en werd daar aangehouden. Hij wordt onder andere beschuldigd van ongeautoriseerde toegang tot en het beschadigen van computers, afpersing, witwassen en het overtreden van de sancties die tegen Syrië waren ingesteld.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie hackte de 36-jarige man bedrijven in zowel de VS als daarbuiten voor persoonlijk gewin. Nadat hij toegang tot de computers had gekregen dreigde hij gegevens te verwijderen of te verkopen, tenzij slachtoffers het gevraagde bedrag betaalden. Als een slachtoffer het geld vanwege het handelsembargo tegen Syrië niet kon overmaken, fungeerde de man als tussenpersoon. De andere twee SEA-leden zijn nog altijd voortvluchtig. De FBI heeft per persoon een beloning van 100.000 dollar uitgeloofd voor de gouden tip die tot de aanhouding leidt.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.