image

Brit hoeft encryptiewachtwoord niet aan politie af te staan

dinsdag 10 mei 2016, 14:29 door Redactie, 3 reacties

Een Britse man die verdacht wordt van het hacken van Amerikaanse overheidscomputers hoeft de wachtwoorden van zijn versleutelde computers niet aan de Britse politie af te staan, zo heeft een Britse rechter vandaag geoordeeld. De 31-jarige man wordt door de VS gezocht en vecht tegen zijn uitlevering.

Eind 2013 werd zijn woning door het Britse National Crime Agency (NCA) doorzocht waarbij zijn versleutelde harde schijven en computers in beslag werden genomen. De man werd echter niet door de Britse autoriteiten aangeklaagd en eiste dan ook zijn spullen van het NCA terug. De Brit stapte hiervoor zelfs naar de rechter. De NCA verzette zich hier tegen en vroeg de rechter om de man te dwingen zijn encryptiewachtwoorden af te staan, zodat de spullen konden worden doorzocht voordat die werden teruggegeven.

Dat heeft de rechter nu geweigerd, omdat anders bestaande wetten en waarborgen zouden worden omzeild. Zowel de man als zijn advocaat zijn blij met de uitspraak. "Een uitspraak voor het NCA zou een zorgwekkend precedent hebben geschapen voor dergelijke onderzoeken in de toekomst en de bescherming van deze belangrijke mensenrechten", zo laat de advocaat tegenover de Guardian weten. De hoorzitting over de uitlevering van de Brit aan de VS staat gepland voor eind juni van dit jaar.

Reacties (3)
10-05-2016, 18:28 door Anoniem
tja, wanneer je verdacht wordt (omdat iemand in de VS strafvermindering of kwijtschelding krijgt als ie er iemand anders aan naait (schuldig of niet is niet relevant daarvoor) EN je daarmee in eigen land vogelvrij zou worden verklaard, was Engeland in 1 klap afgezakt naar de pre-middel eeuwen.. En het was al geen modern land...
11-05-2016, 06:42 door spatieman
ach, hier in nederland wordt je gewoon uitgeleverd, schuldig of niet.
11-05-2016, 10:14 door Anoniem
In principe vind ik dat het zo zou moeten zijn dat als je nooit psysiek in een ander land bent geweest dat je hoogstens in je bestaande land aangeklaagd kan worden door je eigen justitie, mits de overtreding ook in je eigen land een overtreding zou zijn.

Het is toch van den zotte dat een nederlandse 16 jarige puber op zijn laptopje "smb://141.116.168.1/" intikt zonder wachtwoord en username (of alleen 'administrator' en blanco wachtwoord al afgevoerd kan worden naar de VS als hacker omdat die debielen bij het pentagon nog nooit gehoord hebben van een firewall, niet denken dat samba/cifs open zetten naar internet niet handig is en ook nog eens geen wachtwoord ingesteld hebben op een windows machine het recht denken te hebben iemand te veroordelen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.