image

Juridische vraag: welk bordje wint: cameratoezicht of 'niet aansprakelijk'?

woensdag 18 mei 2016, 14:19 door Arnoud Engelfriet, 21 reacties

ICT-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl.

Vraag: Als je onderstaande combinatie van bordjes ziet hangen bij een bedrijf, welk bordje wint er dan als er spullen van je gestolen blijken?

Image

Antwoord: ja, dat is raar. Enerzijds zeggen dat je niet aansprakelijk bent voor zoekgeraakte kleding, anderzijds trots melden dat je uw en onze veiligheid én eigendommen bewaakt middels cameratoezicht.

Natuurlijk is dit een gevalletje 2x bureaucratische compliance: wie cameratoezicht wil hanteren, moet een bordje ophangen, en wie zijn klanten wil afschrikken van claims, moet een bordje ophangen. Dus hangen er nu twee bordjes maar niemand gaat over het onderlinge conflict van die bordjes, dus blijft het zo hangen.

Maar goed, toch even de jurist uithangen: wat 'wint' er nu?

Die vraag is nog ingewikkelder dan je zou denken. Enerzijds is dat "stelt zich niet aansprakelijk"-bordje juridisch betekenisloos, anderzijds is de "wij bewaken" ook niet meer dan een braaftaalfrase voor "wij filmen u". Dus twee keer zinloos gemeld, als het ware.

Dat exoneratiebordje is betekenisloos, want je kunt niet met een eenzijdige mededeling je aansprakelijkheid beperken. En zelfs als je dat bordje wél als een contract opvat, dan is het niet rechtsgeldig want het contract gaat dan over het passen op de spullen (juridisch: bewaarneming) en het is gewoon niet redelijk om bij bewaarneming je aansprakelijkheid voor kwijtraken uit te sluiten.

Het bewakingsbordje is bedoeld om te voldoen aan de wetgeving over cameratoezicht. Dat mag alleen als dat duidelijk is aangekondigd. Logisch dus dat er een bordje hangt. Maar "U wordt gefilmd door onze beveiligingscamera" klink zo onaardig, dus zetten mensen daar dingen als "Wij waken over uw en onze eigendommen" bij. En dan heb je gelijk juridische grapjassen die dan zeggen "Aha, nu heeft u een zorgplicht op zich genomen om over mijn eigendommen te waken, dus ik stel u aansprakelijk bij vermissing of diefstal daarvan."

Ik betwijfel of dat houdbaar is, want uiteindelijk wéten we dat mensen het alleen maar zeggen om op een niet-confronterende manier te zeggen dat je wordt gevolgd. Als een agent zegt "mag ik alstublieft uw ID zien" dan is dat ook niet meer dan een beleefde manier van zeggen "Ik vorder hierbij op grond van artikel 2 Wet op de Identificatieplicht inzage in uw identiteitsbewijs zoals bedoeld in artikel 1 daarvan." En in het Nederlands recht wegen bedoelingen minstens zo zwaar als de letterlijke tekst, zeker bij contractuele afspraken.

Dus wat mij betreft: leuk voor op de borrel zo’n juxtapositie maar het levert niets op. Of het bedrijf aansprakelijk is voor zoekgeraakte of gestolen spullen, volgt uit de wet. Als ze een zorgplicht hadden om erop te letten, dan zijn ze aansprakelijk. Maar geen van beide bordjes is daarbij doorslaggevend.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (21)
18-05-2016, 14:48 door Vandy
"De directie stelt zich niet aansprakelijk..." is krom. Ik stel ze aansprakelijk als ze iets van mij kwijtraken

(voor de juridische fijnproever: ze kunnen zich zelf alleen aansprakelijk stellen als ze hun eigen kleding zoekmaken)
18-05-2016, 15:11 door Anoniem
En als het een betaalde garderobe is? Dan kan je ze wel aansprakelijk stellen? Want dan is het duidelijk een dienst die geleverd wordt en niet vrijblijvend?
18-05-2016, 15:23 door Anoniem
Dat ze niet aansprakelijk zijn, wil niet zeggen dat ze niets doen, en niet bijvoorbeeld behulpzaam zullen zijn om te kijken of via de videobeelden terug te vinden is wie bijvoorbeeld een jas ofzo heeft gestolen.

Het feit dat er voor bewakingsdoeleinden een camera hangt wil weinig zeggen over aansprakelijkheid. Impliceert het feit dat een dief op camera staat op enige wijze verantwoordelijkheid voor de diefstal bij de eigenaar van de camera ?
18-05-2016, 15:58 door mcb
Even gegoogled en vond dit:
https://kassa.vara.nl/vraag-beantwoord/vraag/geldzaken-recht/aansprakelijkheid-betaalde-garderobe
Volgens de rechter (helaas geen link in het genoemde artikel) was doorslaggevend dat het een betaalde garderobe was en dat bedrijf daarom wel aansprakelijk was.
Ook kan me vaag herinneren dat in een ander geval (geen bron gevonden) ook bepalend was of de garderobe verplicht was of niet.
18-05-2016, 15:58 door Anoniem
Nee....de DIRECTIE vindt zich niet aansprakelijk, maar ik kan het BEDRIJF aansprakelijk stellen.
Dus Arnoud, wat vind je van deze constructie??
18-05-2016, 16:07 door Vandy
Even zoeken levert o.a. http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBUTR:2011:BQ0382 deze uitspraak uit 2011 op.


1.1. [eiseres] heeft in de nacht van 22 op 23 december 2009 haar jas, ter waarde van € 688,00, bij de garderobe van uitgaansgelegenheid Escape Club afgegeven tegen betaling van € 1,50. Toen zij haar jas wilde ophalen, bleek bij inlevering van het bonnetje dat zij bij afgifte van de jas had meekregen dat haar jas verdwenen was.

(...)

4. [gedaagde] stelt dat zij tot niet meer dan € 150,00 is verplicht aan [eiseres] te betalen op grond van de algemene voorwaarden die zichtbaar bij de garderobe zijn opgehangen. Hierin is onder andere opgenomen:

“1. Gebruik van de garderobe geschiedt op eigen risico van de gebruiker. Titel 9 van Boek 7 Burgerlijk Wetboek inzake “bewaarneming” is niet van toepassing op overeenkomsten tussen Escape B.V. en gebruikers van de garderobe.

(…)

7. Escape club is niet aansprakelijk voor schade van de gebruiker, met uitzondering van schade veroorzaakt door opzet of grove nalatigheid van haarzelf of haar medewerkers. Aansprakelijkheid voor indirecte of gevolgschade is uitgesloten. De aansprakelijkheid van escape is te allen tijde beperkt tot euro 150 per in bewaring gegeven item (inclusief de inhoud daarvan.”

(...)

1.6. (...) De kantonrechter is van oordeel dat de overeenkomst tussen partijen gekwalificeerd dient te worden als een overeenkomst tot bewaarneming en dat, door de jas niet terug te kunnen geven, [gedaagde] toerekenbaar tekort is geschoten in de naleving daarvan. Voorts is bij de beoordeling van belang dat de overeenkomst is gesloten tussen een consument ([eiseres]) en een professionele exploitant van een horeca-onderneming, zodat er (enige) ongelijkheid tussen partijen bestaat. Door in de algemene voorwaarden op te nemen dat de wettelijke bepaling ten aanzien van bewaarneming niet geldend is en dat [gedaagde] tot niet meer dan vergoeding van € 150,00 gehouden is, is artikel 6:237 onder f BW van toepassing en wordt de uitsluiting van aansprakelijkheid door [gedaagde] vermoed onredelijk bezwarend te zijn. [gedaagde] heeft geen argumenten aangevoerd waarom zij tot exoneratie zou zijn genoopt, zodat dit vermoeden niet is weerlegd en het beroep van [eiseres] op vernietigbaarheid daarvan slaagt."
18-05-2016, 16:11 door Anoniem
Betaalde garderobe is een betaalde dienstverlening.
Dan bestaat er ook een zorgplicht.

Idem bij een wasstraat, caravanstalling, etc.

Hang je je jas naast de ingang van een restaurant aan een kapstok dan is er betaalde dienstverlening.
Hang je je jas over de leuning van je stoel idem.
Lever je je jas in bij de garderobe voor een Euro... dan wel.
18-05-2016, 18:53 door Briolet - Bijgewerkt: 18-05-2016, 18:54
Ik zie die tegenstrijdigheid niet. Als ze het bewaken is er alleen een grotere kans dat de dader gepakt wordt bij diefstal. Het houdt niet in dat er niets gestolen kan worden.

b.v. bij ons in de gemeente bewaakt de politie de huizen tegen inbraak, maar toch kun je geen claim indienen als er toch ingebroken wordt. Er hangt dan wel geen fysiek bordje in de gemeente, maar iedereen weet dat dit in de taakomschrijving van de politie behoort, wat een bordje overbodig maakt.
18-05-2016, 20:25 door Anoniem
Door Vandy: "De directie stelt zich niet aansprakelijk..." is krom. Ik stel ze aansprakelijk als ze iets van mij kwijtraken

Inderdaad, dat bordje betekent in feite "als uw kleding zoek raakt gaan wij (de directie) zelf niet ongevraagd wat doen".
Ze gaan niet zichzelf daarvoor aansprakelijk stellen. In feite betekent het "wij zijn lamlendig, u moet zelf in actie komen!".

Maar een degelijk bordje houdt jou als bezoeker niet tegen om HEN aansprakelijk te stellen voor het zoekraken van
JOUW kleding. Daar gaat het bordje immers niet over, nog los van het feit dat een dergelijk bordje daar toch al geen
invloed op heeft. Anders kon je in plaats van een WA polis ook wel een bordje op je auto hangen dat de bestuurder
niet aansprakelijk is voor door/met de auto veroorzaakte schade.
19-05-2016, 11:08 door Anoniem
"En in het Nederlands recht wegen bedoelingen minstens zo zwaar als de letterlijke tekst, zeker bij contractuele afspraken."

I begg to differ.

Ik heb ooit via een detacheringsbureau gewerkt. dat bureau betaalde mij niet, maar de klant waar ik werkte wilde wel graag dat ik het project van 100 miljoen euro afmaakte.
via de prefered supplier goedkeuring gekregen om via een ander detacheringsbureau te werken MET goedkeuring van de oude.
Na 3 maanden kreeg ik een factuur van 40.000 euro omdat ik het non concurentie beding had overtreden.
Extra zuur omdat ze nog steeds 60.000 euro achterstallige facturen hadden open staan, wat de hele oorzaak was dat ik daar weg wilde.

Mijn beredenering dat #1 de nieuwe detacheerder geleverd werd door de oude detacheerder en dat ze #2 schriftelijk goedkeuring hadden gegeven voor switch en dat dus het non concurentie beding nietig werd daarmee waren de rechters in de eerste 2 gevallen het ook mee eens, niet in de laatste plaats omdat de verweerder niet eens kwam opdagen maar daarna een of andere <censuur> in Tilburg of all places niet. Verder beroep was zinloos omdat het dan niet meer inhoudelijk behandeld zou worden en er alleen nog maar gekeken zou worden naar of het volgens de regeltjes was verlopen.

En ik ging de boot in voor een 40.000 euro exclusief de kosten voor de advocaten.
Vanaf dat moment heb ik geen enkele behoefte meer gehad om me aan de wet te houden, welke dan ook.
19-05-2016, 16:23 door Anoniem
Anders kon je in plaats van een WA polis ook wel een bordje op je auto hangen dat de bestuurder
niet aansprakelijk is voor door/met de auto veroorzaakte schade.

Haha. Zou wel een goeie zijn.
19-05-2016, 16:27 door Anoniem
Door Anoniem: "En in het Nederlands recht wegen bedoelingen minstens zo zwaar als de letterlijke tekst, zeker bij contractuele afspraken."

I begg to differ.

Ik heb ooit via een detacheringsbureau gewerkt. dat bureau betaalde mij niet, maar de klant waar ik werkte wilde wel graag dat ik het project van 100 miljoen euro afmaakte.
via de prefered supplier goedkeuring gekregen om via een ander detacheringsbureau te werken MET goedkeuring van de oude.
Na 3 maanden kreeg ik een factuur van 40.000 euro omdat ik het non concurentie beding had overtreden.
Extra zuur omdat ze nog steeds 60.000 euro achterstallige facturen hadden open staan, wat de hele oorzaak was dat ik daar weg wilde.

Mijn beredenering dat #1 de nieuwe detacheerder geleverd werd door de oude detacheerder en dat ze #2 schriftelijk goedkeuring hadden gegeven voor switch en dat dus het non concurentie beding nietig werd daarmee waren de rechters in de eerste 2 gevallen het ook mee eens, niet in de laatste plaats omdat de verweerder niet eens kwam opdagen maar daarna een of andere <censuur> in Tilburg of all places niet. Verder beroep was zinloos omdat het dan niet meer inhoudelijk behandeld zou worden en er alleen nog maar gekeken zou worden naar of het volgens de regeltjes was verlopen.

En ik ging de boot in voor een 40.000 euro exclusief de kosten voor de advocaten.
Vanaf dat moment heb ik geen enkele behoefte meer gehad om me aan de wet te houden, welke dan ook.

Warrig verhaal.
19-05-2016, 19:38 door Anoniem
Door mcb: Even gegoogled en vond dit:
https://kassa.vara.nl/vraag-beantwoord/vraag/geldzaken-recht/aansprakelijkheid-betaalde-garderobe
Volgens de rechter (helaas geen link in het genoemde artikel) was doorslaggevend dat het een betaalde garderobe was en dat bedrijf daarom wel aansprakelijk was.
Ook kan me vaag herinneren dat in een ander geval (geen bron gevonden) ook bepalend was of de garderobe verplicht was of niet.
En als iemand zijn auto aan een betaalde parkeerplek toevertrouwt. Is de gemeente dan aansprakelijk?....
20-05-2016, 09:25 door Anoniem
[/quote]En als iemand zijn auto aan een betaalde parkeerplek toevertrouwt. Is de gemeente dan aansprakelijk?....[/quote]
Nee, aangezien er daar geen sprake is van betaalde dienstverlening maar van het voldoen van parkeerbelasting.
20-05-2016, 10:34 door Anoniem
Door Anoniem:
Door mcb: Even gegoogled en vond dit:
https://kassa.vara.nl/vraag-beantwoord/vraag/geldzaken-recht/aansprakelijkheid-betaalde-garderobe
Volgens de rechter (helaas geen link in het genoemde artikel) was doorslaggevend dat het een betaalde garderobe was en dat bedrijf daarom wel aansprakelijk was.
Ook kan me vaag herinneren dat in een ander geval (geen bron gevonden) ook bepalend was of de garderobe verplicht was of niet.
En als iemand zijn auto aan een betaalde parkeerplek toevertrouwt. Is de gemeente dan aansprakelijk?....

Je betaald dan niet voor de bewaring van je auto, je betaald dan belasting om je auto daar neer te mogen zetten. Huur van de grond zeg maar.
20-05-2016, 13:57 door Anoniem
Je betaald dan niet voor de bewaring van je auto, je betaald dan belasting om je auto daar neer te mogen zetten. Huur van de grond zeg maar.

Tja, en hier huur je een stukje van een kapstok.
20-05-2016, 14:01 door Anoniem
Inderdaad, dat bordje betekent in feite "als uw kleding zoek raakt gaan wij (de directie) zelf niet ongevraagd wat doen".
Ze gaan niet zichzelf daarvoor aansprakelijk stellen. In feite betekent het "wij zijn lamlendig, u moet zelf in actie komen!"

Niet aansprakelijk zijn, en niets doen is niet per definitie hetzelfde.... Dat zij de schade niet willen vergoeden (afgezien van de vraag of ze dat zouden moeten doen), wil niet zeggen dat ze de garderobe niet in de gaten houden, dat ze het accepteren indien ze constateren dat iemand probeert daar wat te stelen, of meer van dat soort zaken.
23-05-2016, 13:19 door root
Al die bordjes met disclaimers.. kost een boel geld en je hebt er geen bal aan. Hier nog een voorbeeld:

https://blog.allsecur.nl/schade/schade-in-de-wasstraat-eigen-risico/

Wat ik me nog wel afvraag is wat de waarde ervan is als je wél akkoord gaat.
25-05-2016, 10:22 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: "En in het Nederlands recht wegen bedoelingen minstens zo zwaar als de letterlijke tekst, zeker bij contractuele afspraken."

I begg to differ.

Ik heb ooit via een detacheringsbureau gewerkt. dat bureau betaalde mij niet, maar de klant waar ik werkte wilde wel graag dat ik het project van 100 miljoen euro afmaakte.
via de prefered supplier goedkeuring gekregen om via een ander detacheringsbureau te werken MET goedkeuring van de oude.
Na 3 maanden kreeg ik een factuur van 40.000 euro omdat ik het non concurentie beding had overtreden.
Extra zuur omdat ze nog steeds 60.000 euro achterstallige facturen hadden open staan, wat de hele oorzaak was dat ik daar weg wilde.

Mijn beredenering dat #1 de nieuwe detacheerder geleverd werd door de oude detacheerder en dat ze #2 schriftelijk goedkeuring hadden gegeven voor switch en dat dus het non concurentie beding nietig werd daarmee waren de rechters in de eerste 2 gevallen het ook mee eens, niet in de laatste plaats omdat de verweerder niet eens kwam opdagen maar daarna een of andere <censuur> in Tilburg of all places niet. Verder beroep was zinloos omdat het dan niet meer inhoudelijk behandeld zou worden en er alleen nog maar gekeken zou worden naar of het volgens de regeltjes was verlopen.

En ik ging de boot in voor een 40.000 euro exclusief de kosten voor de advocaten.
Vanaf dat moment heb ik geen enkele behoefte meer gehad om me aan de wet te houden, welke dan ook.

Zou je vanwege je laatste opmerking misschien kunnen meededelen in welke straat je woont?
Dank!
Dan mijd ik die straat voortaan in elke gemeente waar ik kom.
25-05-2016, 22:20 door Anoniem

(.)
Ik heb ooit via een detacheringsbureau gewerkt. dat bureau betaalde mij niet, maar de klant waar ik werkte wilde wel graag dat ik het project van 100 miljoen euro afmaakte. Via de prefered supplier goedkeuring gekregen om via een ander detacheringsbureau te werken MET goedkeuring van de oude. Na 3 maanden kreeg ik een factuur van 40.000 euro omdat ik het non concurentie beding had overtreden. (.) En ik ging de boot in voor een 40.000 euro exclusief de kosten voor de advocaten. (.)

Warrig verhaal.

Helemaal geen warrig verhaal, sterker nog, volstrekt duidelijk en helder geschreven: werkt, krijgt niet betaald, vervolgt project via ander, oude detacheerder ruikt geld, vergeet z'n eigen aandeel en probeert te incasseren.

Inmiddels is het iets minder dan 10 jaar geleden, maar dit soort dingen gebeuren praktisch dagelijks met de cowboys in detacheringswereld.
27-05-2016, 10:10 door Anoniem
Door Anoniem:

(.)
Ik heb ooit via een detacheringsbureau gewerkt. dat bureau betaalde mij niet, maar de klant waar ik werkte wilde wel graag dat ik het project van 100 miljoen euro afmaakte. Via de prefered supplier goedkeuring gekregen om via een ander detacheringsbureau te werken MET goedkeuring van de oude. Na 3 maanden kreeg ik een factuur van 40.000 euro omdat ik het non concurentie beding had overtreden. (.) En ik ging de boot in voor een 40.000 euro exclusief de kosten voor de advocaten. (.)

Warrig verhaal.

Helemaal geen warrig verhaal, sterker nog, volstrekt duidelijk en helder geschreven: werkt, krijgt niet betaald, vervolgt project via ander, oude detacheerder ruikt geld, vergeet z'n eigen aandeel en probeert te incasseren.

Inmiddels is het iets minder dan 10 jaar geleden, maar dit soort dingen gebeuren praktisch dagelijks met de cowboys in detacheringswereld.

Ja, inderdaad.

Warrig verhaal. Ook de reactie.

Wat "werkt" bijvoorbeeld? Wie had er recht op 60.000 euro?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.