image

OM mist capaciteit voor aanpak van cybercrime

zondag 22 mei 2016, 12:18 door Redactie, 14 reacties

Het Openbaar Ministerie wil miljoenen extra van Den Haag om onder andere cybercrime beter te kunnen aanpakken. Door capaciteitsgebrek blijven er namelijk zaken op de plank liggen. Dat blijkt uit een interne notitie waar de Telegraaf over beschikt.

"Het OM functioneert in alle opzichten aan de randen van zijn prestatievermogen", zo staat in het document vermeld. Er wordt om een bedrag van 26 miljoen euro per jaar gevraagd om de problemen te verhelpen. Dit is onder andere nodig voor de bestrijding van cybercrime. Momenteel worden er meer mensen slachtoffer van computervredebreuk dan van fietsendiefstal, zo stelt het OM ter illustratie. Daarnaast komt cybercrime en het gebruik van digitale middelen ook steeds meer in de traditionele misdaad terug. "Door gebrek aan deskundige capaciteit worden allerlei vormen van cybercrime niet altijd aangepakt", aldus het Openbaar Ministerie.

Deze week publiceerde minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie nog een rapport naar de Tweede Kamer waaruit blijkt dat er binnen de politieorganisatie en bij het Openbaar Ministerie nog onvoldoende kennis van cybercrime is, wat een probleem is bij het opnemen en afhandelen van zaken. Ook worden cybercrimezaken door trage besluitvormingsprocessen te laat opgepakt. Zo is er onvoldoende capaciteit door prioritering van andere zaken en door een gebrek aan mankracht.

Reacties (14)
22-05-2016, 13:07 door Anoniem
In bovenstaande stukje kun je het woord cybercrime door iedere willekeurige andere vorm van criminaliteit vervangen
en dan krijg je nog steeds een geldig verhaal. Vorige week was er nog een stuk waaruit dat bleek.
De politiek wil bezuinigen en mankracht verminderen en wil dat de organisatie menskracht en geld verstookt aan
lastige reorganisaties, hoe vreemd is het dan dat de core business daar onder lijdt?
22-05-2016, 13:11 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-05-2016, 14:05 door Ron625
Waarom miljoenen?
Stel gewoon een aantal goedwillende IT'ers en/of White-hackers aan als Internet-BOA, dat is veel goedkoper en waarschijnlijk ook effectiever.

@OpenXOR: Voorlichting is beveiliging is preventief, maar opsporing is (achteraf) ook nodig.
22-05-2016, 14:16 door Anoniem
Opsporing ? vervolging

Politie (BOA) ? OM

Eerst opsporen dan (eventueel) vervolgen
22-05-2016, 14:32 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-05-2016, 14:48 door Dystopia
Maak gewoon de bedrijven aansprakelijk die kwetsbare software maken. Fabrikanten aansprakelijkheid heeft al op andere terreinen voor behoorlijke verbeteringen in producten gezorgd. Laat ze maar aantonen via onafhankelijke derde partijen dat de broncode en het ontwerp op serieuze wijze gecontroleerd is op beveiligingsfouten. Nu komt men overal mee weg terwijl de Autoriteit Persoonsgegevens organisaties boetes oplegt als men onvoldoende maatregelen heeft genomen is programmatuur die verkocht wordt om die persoonsgegevens mee te verwerken feitelijk vogelvrij. Misschien wordt het eens tijd voor een kwaliteitskeurmerk zoals bij andere producten waar wat echte controles in zitten. Nu klooit iedereen maar wat aan en zoals OpenXOR terecht stelt zijn er veel ontwikkelaars die domweg incompetent zijn als het gaat om veilige software. Net zoals in vele andere beroepen het verplicht is om een minimaal kennis niveau te hebben op het gebied van veiligheid mogen we dat ook mondiaal gaan verwachten van software ontwikkelaars. Ook organisaties moeten gedwongen worden om dergelijke veiligheidsmaatregelen te treffen bij de commerciële creatie van software. Zodat de apparatuur waarin die software verwerkt wordt ook een serieuze kwaliteitscontrole krijgt op software niveau. De wetgever loopt domweg achter omdat men zich niet realiseert dat veel producten tegenwoordig qua inhoud voor zeer groot en toenemend deel uit software bestaan.
22-05-2016, 16:36 door Anoniem
Door OpenXOR: Cybercrime bestrijd je met informatiebeveiliging en goede voorlichting aan burgers. Niet met opsporing.
lol. Alsof goede voorlichting en informatiebeveiliging cybercrime volledig tegen te gaan en alleen maar voordeel voor de verdediging opleveren.

Goed versus kwaad is altijd een wedloop. Ik geef het OM groot gelijk als ze meer middelen vragen om de aanpak van gepleegde misdrijven te verstevigen als ze het met de huidige middelen niet redden.
22-05-2016, 17:45 door Anoniem
Door Anoniem: Opsporing != vervolging

Politie (BOA) != OM

Eerst opsporen dan (eventueel) vervolgen

Correctie. Gebruikte karakter wordt niet ondersteund.
22-05-2016, 21:13 door Anoniem
Capaciteit of prioriteit? Dat is de vraag. Met het (volledige geautomatiseerd) uitschrijven van boetes voor bijvoorbeeld fout parkeren of te hard rijden, worden miljoenen verdient om de staatskas te spekken. Met bestrijden van andere vormen van criminaliteit wordt (vrijwel) niets verdient, daar draait de burger voor de kosten op. En dan nu huilen dat er niks wordt gedaan om cybercrime te bestrijden, maar extra budgetten wel gebruiken om andere dingen te doen? Ga eens aan het werk, desnoods 40 uur per week.
22-05-2016, 21:42 door johanw
Door Anoniem: In bovenstaande stukje kun je het woord cybercrime door iedere willekeurige andere vorm van criminaliteit vervangen en dan krijg je nog steeds een geldig verhaal.
Niet helemaal. Als je het vervangt door "belastingontduiking door burgers" of "te hard rijden" wordt het verhaal al een stuk minder geldig.
23-05-2016, 08:41 door Anoniem
.
Door Anoniem: Ga eens aan het werk, desnoods 40 uur per week.

Ik geloof niet dat je het OM echt kan verwijten dat ze geen 40 uur per week werken...
23-05-2016, 09:36 door Anoniem
Door Anoniem:
Door OpenXOR: Cybercrime bestrijd je met informatiebeveiliging en goede voorlichting aan burgers. Niet met opsporing.
lol. Alsof goede voorlichting en informatiebeveiliging cybercrime volledig tegen te gaan en alleen maar voordeel voor de verdediging opleveren.

Goed versus kwaad is altijd een wedloop. Ik geef het OM groot gelijk als ze meer middelen vragen om de aanpak van gepleegde misdrijven te verstevigen als ze het met de huidige middelen niet redden.
Nou ik ben het ergens wel met OpenXOR eens. Ik heb ook een dergelijk schild ontwikkeld. Zodoende heb ik enkel in t verre begin enkele niet-schadelijke virussen op mijn computer gehad. Weten waar je niet op moet klikken en welke software je niet moet installeren helpt toch al een hoop.

Maar bij cybercrime gaat het volgens mij meer om bedrijven dan burgers die getroffen worden door een oplichter op marktplaats. Denk vooral niet dat elk bedrijf een afgestudeerde ict-er in huis heeft. Waarom zouden ze ook? Het werkt toch? De geldkraan kan open!
23-05-2016, 09:44 door Ron625
Door Anoniem:
Eerst opsporen dan (eventueel) vervolgen
Dat lijkt mij ook de enige mogelijke volgorde, en een BOA is een Bijzonder Opsporings Ambtenaar, laat deze(n) speuren en na een dader(s) gevonden te hebben, kan justitie misschien (beter / meer) ingrijpen.
23-05-2016, 10:39 door Anoniem
Door Anoniem: .
Door Anoniem: Ga eens aan het werk, desnoods 40 uur per week.

Ik geloof niet dat je het OM echt kan verwijten dat ze geen 40 uur per week werken...
Volgens hun eigen website hebben ze een 36-urige werkweek. Daar waar een groot deel van de nederlanders gewoon 40 uur moet werken, voor hetzelfde geld. In 2011 had het OM totaal 4770 FTE, stel dat die allemaal 40 uur gaan werken ilv 36 uur: Per week iets meer dan 19.000 uur extra werk dat je kunt verzetten!

Waar is de zweep?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.