image

EDPS: noodzakelijkheid essentieel bij privacyschendende regels

woensdag 25 mei 2016, 07:52 door Redactie, 3 reacties

Beleidsmakers in de Europese Unie moeten bij het opstellen van privacyschendende maatregelen rekening houden met de noodzakelijkheid ervan, zo stelt de Europese databeschermingsautoriteit EDPS. Om hierbij te helpen zal de EDPS een toolkit over noodzakelijkheid ontwikkelen (pdf).

Volgens de Europese privacywaakhond is noodzakelijkheid een essentieel onderdeel van de nieuwe Europese privacywetgeving die vorige maand werd goedgekeurd. De toolkit moet EU-beleidsmakers helpen om beleid en maatregelen op te stellen en te beoordelen waarbij het verwerken van persoonlijke gegevens is betrokken en die inbreuk op het recht op privacy, recht op databescherming en andere rechten en vrijheden kunnen maken. De nieuwe Europese privacywetgeving wordt in mei 2018 van kracht. Wanneer de aangekondigde toolkit zal verschijnen is nog niet bekend.

Reacties (3)
25-05-2016, 10:32 door Ron625
En daarna blijkt het gebruik van PGP explosief gestegen?
25-05-2016, 14:33 door Reinder
Dat het uberhaupt nodig is om te zeggen dat er bij het schenden van de privacy gekeken moet worden of het wel echt noodzakelijk is, is al volkomen absurd. Dat er een toolkit voor nodig is om te te bepalen wanneer zoiets dan noodzakelijk is, zou lachwekkend zijn als het niet zo triest was. Europese politici leven in een heel apart en raar soort zeepbel, waarin ze volkomen los lijken te staan van de werkelijkheid. Het is haast ironisch dat ze tegelijkertijd zelf zo transparant zijn als dikke stroop in hun organisatie, besluitvorming en processen.
25-05-2016, 23:40 door karma4
Lees ik het nu goed? Er wordt een instructie opgesteld. Deze wordt verspreid via een app in plaats van papier. Omdat het verspreiden via de techniek van een app gaat heet het nu ineens een toolkit. Het is bevestiging zoeken bij buzz-words.
Ok, een toolkit met een specifiek doel dat hangt in een toilet (ook papier). Andere naam ...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.