image

Minister: geen succesvolle cyberaanvallen op Defensie bekend

woensdag 25 mei 2016, 16:21 door Redactie, 4 reacties

De dreiging van cyberspionage tegen Defensie, toeleveranciers en producenten van militair-relevante producten wordt steeds agressiever en geavanceerder. Toch zijn er nog geen cyberaanvallen bekend waarbij gevoelige informatie is buitgemaakt, zo stelt minister Hennis-Plasschaert van Defensie.

De minister reageerde op Kamervragen van de VVD over een aanval van Russische hackers op Zwitserland, waarbij informatie van Zwitserse speciale eenheden zou zijn gestolen. Begin mei liet de Zwitserse defensieminister Guy Parmelin weten dat hackers in januari het ministerie van Defensie en het Zwitserse defensiebedrijf RUAG hadden aangevallen. Uit een analyse bleek dat malware op de netwerken van RUAG minstens 1,5 jaar onopgemerkt wist te blijven en in totaal 23GB aan data buitmaakte.

VVD-Kamerleden Vuijk en Teeven wilden van de minister weten wat de risico's van dergelijke cyberaanvallen voor de Nederlandse krijgsmacht zijn. "Defensie slaat dagelijks aanvallen af en er zijn vooralsnog geen cyberaanvallen bekend waarbij gevoelige informatie is buitgemaakt. Ondanks alle maatregelen is de voortdurende versterking van de digitale weerbaarheid geboden", aldus het antwoord van Hennis-Plasschaert.

Ze schrijft verder dat Defensie doorlopend nieuwe beveiligingsmethodieken ontwikkelt om nieuwe dreigingen te kunnen onderkennen en af te slaan. De minister is echter niet van plan om naar aanleiding van het incident in Zwitserland aanvullende maatregelen te nemen om de identiteit van zowel Nederlandse speciale eenheden als inlichtingenpersoneel te beschermen, zoals de VVD-Kamerleden hadden gevraagd. "De cyberaanval in Zwitserland past, ondanks de ernst van het incident, in het bestaande dreigingsbeeld en is om deze reden geen aanleiding om aanvullende maatregelen te nemen", zo laat ze weten (pdf).

Reacties (4)
25-05-2016, 23:09 door Anoniem
Wordt er echt niets buitgemaakt of zijn we niet in staat om het waar te nemen? Serieuze hackers (b.v. staten actoren) vertelen niet wat ze weten maar gebruiken de verkregen informatie op de momenten het lieft zonder dat het slachtoffer hier weet van heeft.
26-05-2016, 09:56 door Anoniem
Lachwekkend...
26-05-2016, 09:57 door Anoniem
'Minister: geen succesvolle cyberaanvallen op Defensie bekend'

Dat dit niet bekend is betekent niet dat het niet gebeurt...
Het was ook niet bekend dat personen (lees Alberto Stegeman) succesvol de militaire (vlieg) basis bezocht hebben...

Ik denk dat zodra een aanval geslaagd is, de hacker dit stil houdt... dus weer een simpele uitspraak van de minister.
27-05-2016, 09:47 door Anoniem
" er zijn vooralsnog geen cyberaanvallen bekend waarbij gevoelige informatie is buitgemaakt."

Verwoording geeft al aan dat iemand drukker bezig is met zijn reet af te dekken dan te vertellen wat de situatie is.
We willen eigenlijk weten of er uberhaupt een entiteit (dus iets OF iemand) uberhaupt een vorm van toegang heeft gekregen.
Dat is ook het enige waar je een echt waardeoordeel over kunt vellen als je het wil hebben over "Hoe reeel" zo'n aanval is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.