image

Usb-stick besmette Duitse kerncentrale met malware

woensdag 1 juni 2016, 17:24 door Redactie, 5 reacties

De Duitse kerncentrale Gundremmingen in Beieren die in april met malware besmet raakte werd geïnfecteerd via een usb-stick, zo blijkt uit onderzoek. Op de systemen van de kerncentrale werden Conficker en Ramnit aangetroffen, twee bekende wormen die zich via usb-sticks kunnen verspreiden.

Op de eigen website meldt Gundremmingen dat de infectie zich voordeed nadat een usb-stick met logboekgegevens werd uitgelezen. De besmetting zou geen gevolgen voor de veiligheid van de kerncentrale hebben gehad. Toch is er besloten om de veiligheidsmaatregelen aan te scherpen. Ook de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Klaus Vitt bevestigde vandaag dat een usb-stick de boosdoener was, zo meldt Der Spiegel.

Reacties (5)
01-06-2016, 18:16 door karma4
De bevestiging is een vermoeden omdat bewijs ontbreekt. De enige uitwisseling...usb.
"Und der jetzige Stand, den wir haben, ist, dass es wohl ein USB-Stick war."

De links geven aan dat de betreffende centrale eind 2017 gesloten wordt. De getroffen software is de visualisatie van de voortgang van vervanging van de brandstafen. Zal bij uit gebruik nemen benut gaan worden.
01-06-2016, 21:54 door Anoniem
De besmetting zou geen gevolgen voor de veiligheid van de kerncentrale hebben gehad.
Kolder. Het feit alleen al dat medewerkers het in hun hersenen halen om zomaar USB-sticks van buiten in een kerncentrale te gaan gebruiken is al een straffe aantasting van de veiligheid. Kan je als eigenaar van een kerncentrale wel mooi weer gaan spelen dat er niets ernstig kon gebeuren, maar dat is het gevolg van geluk bij dwaasheid.
Hoe haalt een eigenaar van een kerncentrale het in zijn hoofd om zo'n zwakke beveiliging te hebben en zulke nitwit medewerkers in dienst te hebben die zogenaamd over de veiligheid van de centrale waken? En dat mag dan een kerncentrale runnen.
02-06-2016, 10:36 door Anoniem
Door karma4: De links geven aan dat de betreffende centrale eind 2017 gesloten wordt.
Ah, gelukkig, dan kunnen we alvast een voorschot op dat gevoel van veiligheid nemen.
Met dank aan hun damage-control communications stagair daarvoor.
02-06-2016, 13:36 door Anoniem
USB stick heeft afgedaan als transportmiddel van gegevens. Plaats je data in beveiligde cloud en haal het daar weer op.
In principe is een USB stick altijd een gevaar voor je omgeving. Als je hem verliest is je data misschien in verkeerde handen.
Stop je hem even bij een "kennis" in de computer dan loop je een digitale SOA op en neem je die mee naar de volgende computer. Als je digitale condoom (aka virus/malware scanner) lek is heb je het probleem verspreid naar andere systemen.
02-06-2016, 21:53 door Anoniem
Door Anoniem: USB stick heeft afgedaan als transportmiddel van gegevens. Plaats je data in beveiligde cloud en haal het daar weer op.
Humor, +1 ;-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.