image

Minister wil hack Nederlands-Duits defensiebedrijf niet bevestigen

dinsdag 5 juli 2016, 12:21 door Redactie, 8 reacties

Minister Hennis-Plasschaert van Defensie wil niet bevestigen of ontkennen dat het Nederlands-Duitse defensiebedrijf Rheinmetall Defence in 2012 door Chinese hackers is gehackt. De VVD had naar aanleiding van berichtgeving door de Volkskrant Kamervragen over het onderwerp gesteld.

Beveiligingsbedrijf Fox-IT publiceerde vorige maand een rapport over een groep vanuit China opererende hackers die via social engineering wereldwijd allerlei organisaties en bedrijven met malware wisten te infecteren. Onder de getroffen bedrijven bevond zich volgens het rapport ook een Duits autobedrijf dat in militaire voertuigen is gespecialiseerd. Bronnen lieten aan de Volkskrant weten dat het om het Nederlands-Duitse defensiebedrijf Rheinmetall Defence ging.

De aanvallers zouden volgens deze bronnen "zeker" toegang tot technologische informatie van het bedrijf hebben gekregen en hadden de controle over het bedrijfsnetwerk. De VVD wilde weten of er inderdaad geheime data bij het bedrijf zijn gestolen en of de aanval in 2012 is gestart. "Het is niet aan het ministerie van Defensie om dergelijke berichtgeving te ontkrachten of te bevestigen", aldus minister Hennis-Plasschaert in haar antwoord (pdf). Ook hebben Rheinmetall Defence noch Fox-IT bevestigd dat er data is gestolen als gevolg van digitale spionage, zo gaat de minister verder.

Wel wijst de minister naar het meest recente jaarverslag van de MIVD, waarin staat dat een aantal actoren actief probeert om waardevolle gegevens via cyberspionage te stelen. "Zoals eerder dit jaar in het jaarverslag van de MIVD gemeld, neemt deze dreiging in omvang en geavanceerdheid toe en worden actoren steeds agressiever. Defensie slaat dagelijks aanvallen af. Voortdurende versterking van de digitale weerbaarheid is niettemin geboden. Deze versterking maakt deel uit van de Defensie Cyber Strategie."

Reacties (8)
05-07-2016, 12:45 door Anoniem
Sambal bij?
05-07-2016, 13:44 door Anoniem
Het laat zich raden wie er uit de school geklapt is richting de Volkskrant...
05-07-2016, 13:45 door Anoniem
if hack !confirmed & iq_minster < 70 then deny any

Waarom zouden het Chineese hackers zijn? De Russen krijgen toch overal de schuld van in VS/Nato propaganda landje Nederland?
05-07-2016, 15:19 door Anoniem
Door Anoniem: Het laat zich raden wie er uit de school geklapt is richting de Volkskrant...
Vast iemand die aan de meldplicht datalekken wil voldoen, en niet met twee maten wil meten.
05-07-2016, 16:55 door Anoniem
Het laat zich raden wie er uit de school geklapt is richting de Volkskrant...

Nou, vertel het ons maar. Ben je helderziend btw ?
05-07-2016, 20:06 door Anoniem
De kop van dit artikel is niet juist. Als je de antwoorden goed leest zegt de minister dat de Volkskrant er falikant naast zat: "Uit het onderzoeksrapport dat Fox-IT publiek heeft gemaakt is niet gebleken dat Rheinmetall Defence slachtoffer is geweest van digitale spionage". De Volkskrant wist niet de technsiche data te interpreteren die Fox-IT publiek maakte, staat hier feitelijk
06-07-2016, 11:25 door Anoniem
Door Anoniem: De kop van dit artikel is niet juist. Als je de antwoorden goed leest zegt de minister dat de Volkskrant er falikant naast zat: "Uit het onderzoeksrapport dat Fox-IT publiek heeft gemaakt is niet gebleken dat Rheinmetall Defence slachtoffer is geweest van digitale spionage". De Volkskrant wist niet de technsiche data te interpreteren die Fox-IT publiek maakte, staat hier feitelijk

Pluim voor je terechte reactie. De antwoorden van de minister op betreffende kamervragen zijn inderdaad allesbehalve dubbelzinnig.
06-07-2016, 12:40 door Anoniem
De antwoorden van de minister op betreffende kamervragen zijn inderdaad allesbehalve dubbelzinnig.

Dat is toch wat er in het artikel staat? De minister wil de hack niet bevestigen of ontkennen, zoals de titel aangeeft. Niets dubbelzinnigs aan. Daarnaast wordt Rheinmetall Defence niet in het rapport van Fox-IT genoemd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.