image

Overheid gaat burgers voorlichten over wifi-tracking

zaterdag 9 juli 2016, 07:30 door Redactie, 18 reacties

De overheid gaat burgers voorlichten over wifi-tracking, zo heeft minister Kamp van Economische Zaken op Kamervragen van D66 laten weten. Aanleiding voor de vragen was een brief van de Autoriteit Persoonsgegevens waarin winkels en gemeenten werden opgeroepen om zich aan de regels voor wifi-tracking te houden.

Minister Kamp laat weten dat de toezichthouder dit jaar geen onderzoek heeft gedaan naar het gebruik van wifi-tracking in concrete gemeenten en winkels. "Het is dus niet bekend of gemeenten en winkels zich aan de regels houden", aldus de minister. De Autoriteit Persoonsgegevens had van verschillende mensen die zich zorgen over wifi-tracking maken signalen ontvangen, waarop de toezichthouder verschillende gemeenten en winkels een brief stuurde.

Via wifi-tracking kunnen winkels en gemeenten zien waar mensen zich bevinden en hoe ze zich op een bepaalde locatie bewegen. Hiervoor worden locatiegegevens samen met het unieke nummer van een smartphone opgeslagen en verwerkt. Organisaties mogen deze persoonsgegevens volgens de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) alleen verwerken als zij daar een zogenoemde wettelijke grondslag voor hebben. Organisaties die wifi-tracking inzetten moeten mensen daarnaast informeren over welke gegevens worden verzameld en waarvoor dat gebeurt. Volgens de minister heeft de Autoriteit Persoonsgegevens niet geconstateerd dat gemeenten zich niet aan de regels houden.

D66 vroeg de minister ook of hij bereid is om in campagnes over cyberbewustzijn het uitzetten van wifi en bluetooth mee te nemen, zodat mensen ongewenste tracking kunnen voorkomen. Daarop wijst Kamp naar de website veiliginternetten.nl, waar al allerlei adviezen worden gegeven. "Het thema wifi-tracking zal ook op de website worden opgenomen", laat de minister in zijn antwoord weten (pdf). Op de website wordt het uitschakelen van bluetooth al besproken, alleen dan om 'spontaan contact' te voorkomen.

Reacties (18)
09-07-2016, 07:49 door karma4
Nu nog ook translink ov- chip waar iedereen gevolgd wordt, de camera's boven de weg die alle auto's volgen het reisgedrag met vliegtuigen waarbij een ieder gevolg wordt en niet te vergeten het ongericht vrijblijvend tappen door de overheid met lange bewaartermijnen.
09-07-2016, 07:50 door linuxpro
Ah, dat komt dan wel goed, de overheid die de burger gaat informeren over een ict aangelegenheid. * proest *
09-07-2016, 09:29 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 09-07-2016, 09:32
[Verwijderd]
09-07-2016, 09:46 door Anoniem
De overheid die de burger gaat informeren dit doormiddel van veiliginternetten.nl
Welke burger kijkt er naar die website? Ik kende deze site nog geen eens, laat staan normale burgers die helemaal niets van technology afweten...

Oftewel de informatie zal de burger niet bereiken...
Daarnaast snappen de meeste burgers dit probleem niet, dus waarom zouden ze allemaal vervelende instellingen moeten aanpassen die ze ook al niet snappen...
09-07-2016, 10:59 door Anoniem
Ha ha ha ha, de overheid en voorlichten?????
09-07-2016, 12:45 door Anoniem
Ach ja, de overheid waarschuuwt je dat de supermarkt je trackt... Sorry hoor, maar diezelfde supermarkt weet je bankrekeningnummer, je klantentaartnummer, al je aankopen, hoe vaak je komt, welk brood je eet en welk bier je het lekkerst vind.

Dat is lang niet zo spannend als de overheid die internet met een sleepnet te lijf gaat, je kenteken overal wil volgen en je privé berichten wil kunnen ontsleutelen. Ze hebben gewoon boter op hun hoofd!

De supermarkt heeft maar twee doelen : mij meer laten kopen en zorgen dat hun productoverzicht en aantallen kloppen met de verwachtingen.
09-07-2016, 14:13 door Anoniem
Wij eisen dat het verboden wordt! Nu zijn het nog simpele volgtechnieken, maar wat als ze dit toepassen op camera's over meerdere winkels en doorspelen naar je zorgverzekering dat je elke week chips en bier koopt o.i.d..
09-07-2016, 14:28 door Anoniem
net zo als de waarschuwing over privacy problemen met watsapp jaren terug zal de bevolking zich hier massaal niets van aan trekken.

campagnes over cyberbewustzijn zouden werkelijk zo groots opgezet moeten worden dat je het op alle bekende websites en media kanalen tegen komt voor jan met de pet er over na gaat denken.
09-07-2016, 19:13 door Anoniem
Hoezo voorlichten? Er is wetgeving die ongeoorloofd verzamelen van persoonsgegevens strafbaar stelt. Hier is geen voorlichting nodig naar burgers om ze te waarschuwen voor wifi-tracking, er is handhaving nodig om te zorgen dat het ongeoorloofd verzamelen stopt en nauwelijks meer zal plaatsvinden.

De minister geeft aan dat de AP wel een mooie brief heeft geschreven over de zorgen om wifi-tracking maar dat de AP (wederom) geen onderzoek heeft gedaan naar de meldingen. En dus kan de minister vrolijk zeggen dat er niet bekend is of met de wifi-tracking de wet is overtreden. Dan is de vraag waarom de AP liever tijd steekt in het schrijven van een briefje in plaats van te gaan onderzoeken en handhaven. Het is waarschijnlijk omdat het dweilen is met de kraan open. Van de paar honderd meldingen per maand kan je er maar een hand vol onderzoeken en een dure jurist een dwingende brief laten schrijven. In die tijd komen er een paar honderd bedrijven bij die ook de wet overtreden.

De voorlichting is ook niet gratis. Dat kost de burger indirect snel een paar honderdduizend euro aan belastinggeld. En dan krijg je voorlichting in de vorm van wat reclamespotjes die de mensen nauwelijks bereiken, laat staan onthouden, en waarschijnlijk neerkomen op "als u niet gevolgd wil worden moet u uw wifi en bluetooth maar uit zetten of anders heel erg goed om u heen kijken naar een sticker of tekstje waarop staat dat een bedrijf u allang aan het volgen is en u zelf schuldig bent dat iemand anders u is gaan volgen".
09-07-2016, 22:33 door ph-cofi
Ik meen dat de NL overheid inspectie en handhaving vaak te duur vindt. Een voorlichting is goedkoper dan de regels handhaven en overtredende organisaties vervolgen. "You are the product" is verslavend. Alu folie is een trend.
10-07-2016, 03:22 door Anoniem
Dan ook voorlichting over de ernstige gezondheidsschade door wifi straling. Straling van slimme meters is 100 keer zo sterk als van mobiele telefoons.
10-07-2016, 11:39 door karma4
Door ph-cofi: Ik meen dat de NL overheid inspectie en handhaving vaak te duur vindt. Een voorlichting is goedkoper dan de regels handhaven en overtredende organisaties vervolgen. "You are the product" is verslavend. Alu folie is een trend.
Drie uitspraken waar ik het mee eens ben. Die laatste "Alu folie en is een trend." ofwel de fud benadering.

Stel de vragen eens andersom.
- Mag een winkel weten welke producten goed verkopen en welke niet?
- Mag de winkelinrichting geevalueerd worden op mogelijke verbeteringen door naar klantgedrag te kijken
Het maakt niet uit of het om fysieke dan virtuele winkels gaat, die vragen zijn het zelfde de invulling niet.
De virtuele winkel krijgt alles op een presenteerblaadje met klikgedrag (serverside logging is voldoende). De fysieke wereld moet eerste het vergaren van gegevens oplossen. Bijhouden op papier en zelf constant rondkijken zou kunnen, dat moet slimmer. Wifi-tracking is niet veel anders dan dat. Loop je rond dan kan je gezien en waargenomen worden.
Niemand maakt zich druk dat er ergens achter een raam iemand op papier en lijst bij houd wie wanneer langs komt. Waarom dan met wifi-tracking wel, volgens mij gelden er de zelfde regels voor. Op zich lijkt het me simpel: je mag wel tellen om hoe druk het is (aantallen) maar niet zo maar vastleggen om wie het gaat.

Even terug naar de fysieke wereld. Ik zie iemand buiten op straat langskomen. Zijn gezicht is te zien ik kan hem identificeren. Mag ik van alle passanten gegevens op die manier zo maar voor de lol gaan bijhouden? (Nee dus).
Het bewijs dat het niet gebeurt is lastig te geven, als er onverklaarbaar data lekt dan is er een duidelijk signaal.

Met een winkel is doel en risico/impact helder. Het gaat om hun winstoptimalisatie. Mag je als consument kiezen. Bij handhaving overheid (inclusief systeem - betalingsverkeer) met privé zaken wordt het risico/impact verhaal heel anders.
12-07-2016, 10:49 door Anoniem
Ik vind het wel komisch. Met het IoT in ontwikkeling. Ik zie het zo voor mij, de overheid die een smart strijkijzer, een smart autopedje en een smart fiets gaat controleren. En dat worden me er wat.... Over de Tesla's onder de auto's zullen wij het dan maar helemaal niet hebben, die draaien niet meer op fossiele dan wel alternatieve brandstoffen maar op WiFi...

LOL
12-07-2016, 14:31 door SPlid - Bijgewerkt: 12-07-2016, 14:34
Door Anoniem: Wij eisen dat het verboden wordt! Nu zijn het nog simpele volgtechnieken, maar wat als ze dit toepassen op camera's over meerdere winkels en doorspelen naar je zorgverzekering dat je elke week chips en bier koopt o.i.d..
beetje lastig niet? Je mag via de ether verstuurde signalen vrijelijk ontvangen. Dat mobile telephones het zo makkelijk maken om deze aan een uniek nummer te koppelen. Beetje dom zou ik zeggen. Advies: tijdens het winkelen mobile in vliegtuig stand.

Voorkomt ook nog ongelukken.
12-07-2016, 14:33 door SPlid
Door Anoniem: Dan ook voorlichting over de ernstige gezondheidsschade door wifi straling. Straling van slimme meters is 100 keer zo sterk als van mobiele telefoons.
Aluminium hoedjes schijnen te helpen( ja echt , beetje aluminium kooi van faraday op je hoofd ;-) )
12-07-2016, 22:19 door Anoniem
Door SPlid:
Door Anoniem: Dan ook voorlichting over de ernstige gezondheidsschade door wifi straling. Straling van slimme meters is 100 keer zo sterk als van mobiele telefoons.
Aluminium hoedjes schijnen te helpen( ja echt , beetje aluminium kooi van faraday op je hoofd ;-) )
Ja er zijn ook mensen die zichelf interessanter vinden naarmate ze van meer artsen meer medicijnen krijgen. Onbegrijpelijk, maar daar zijn er heel erg veel van.
13-07-2016, 00:30 door Anoniem
Door SPlid:
Door Anoniem: Dan ook voorlichting over de ernstige gezondheidsschade door wifi straling. Straling van slimme meters is 100 keer zo sterk als van mobiele telefoons.
Aluminium hoedjes schijnen te helpen( ja echt , beetje aluminium kooi van faraday op je hoofd ;-) )
Arrogantie en onwetendheid gaan altijd samen.
30-07-2016, 00:00 door swake
Door Anoniem: Ik vind het wel komisch. Met het IoT in ontwikkeling. Ik zie het zo voor mij, de overheid die een smart strijkijzer, een smart autopedje en een smart fiets gaat controleren. En dat worden me er wat.... Over de Tesla's onder de auto's zullen wij het dan maar helemaal niet hebben, die draaien niet meer op fossiele dan wel alternatieve brandstoffen maar op WiFi...

LOL

Nee die werken op LI-FI
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.