image

Privacywaakhonden blijven bezorgd over privacyverdrag EU-VS

dinsdag 26 juli 2016, 13:30 door Redactie, 4 reacties

De Europese privacywaakhonden blijven bezorgd over het recent gesloten privacyverdrag met de Verenigde Staten genaamd Privacy Shield, op grond waarvan persoonsgegevens uit Europa worden uitgewisseld met de VS. De toezichthouders stellen dat het definitieve Privacy Shield verbeteringen kent ten opzichte van het conceptbesluit waarover de toezichthouders in april van dit jaar adviseerden.

Zo zijn privacyprincipes nader uitgewerkt en wordt er meer duidelijkheid geboden over de verdere verstrekking van persoonsgegevens. Ook hebben de Verenigde Staten en de Europese Commissie afgesproken elkaar op de hoogte te houden van wijzigingen in elkaars privacywetgeving. Tot slot is duidelijk gemaakt dat ook de privacytoezichthouders bevoegd zijn om klachten van Europese burgers over de Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten in behandeling te nemen. Deze klachten kunnen daarna via een nieuw op te richten centraal Europees klachtenbehandelingsorgaan worden doorgezet naar de Amerikaanse ombudspersoon.

Toch hebben de toezichthouders nog steeds enkele punten van kritiek. Door de Amerikaanse regering is weliswaar toegezegd dat de ombudspersoon haar taken objectief zal uitvoeren en niet op ontoelaatbare wijze zal worden beïnvloed, maar dit is niet formeel vastgelegd. Ook blijft er onduidelijkheid bestaan over de precieze bevoegdheden van de ombudspersoon en daarmee de effectiviteit. Daarnaast kunnen internationale organisaties of multinationals voor de doorgifte van persoonsgegevens tussen de verschillende vestigingen gebruik blijven maken van verschillende andere regels. Deze moeten wel aan de Europese privacyregels voldoen.

Ook hekelen de toezichthouders dat het Privacy Shield nog altijd geen verzekering biedt dat Amerikaanse inlichtingendiensten niet meer op grootschalige en ongerichte wijze persoonsgegevens afkomstig uit de EU zullen verzamelen. Tijdens de eerste jaarlijkse gezamenlijke controle van de afspraken zullen vertegenwoordigers van de toezichthouders beoordelen of de kritiekpunten in de praktijk zijn opgelost en of de waarborgen van Privacy Shield werkbaar en effectief zijn.

Reacties (4)
26-07-2016, 14:09 door Anoniem
Daar hoeft men helemaal niet bezorgd over te zijn. Het is gewoon de volgende stap in de USA overal toegang toe geven omdat die zo graag willen en teken van de rubberen ruggegraat van 'onze leiders'. Meer is het niet.
26-07-2016, 14:24 door Anoniem
Allereerst is het al geen "privacy verdrag" want privacy is gewaarborgd, en dit 'verdrag' zorgt ervoor dat bepaalde waarborgen niet voldaan hoeven te worden.
Net zo krom als bommen gooien voor vrede, oja, ook uit de VS afkomstig.

En regel #1 bij afspraken met de VS:

# als het niet zwart op wit staat, dan bestaat het niet
# als het WEL zwart op wit staat, dan bestaat het alsnog niet.
26-07-2016, 23:02 door karma4
Het "Safe-Harbor" verdrag wordt buiten werking gesteld en dan komen ze met het zelfde maar heet het "Privacy Shield". Het beste is om dat "Privacy Shield" nooit in werking te laten komen.
MS heeft als datacenters in de EU (Ierland / Nederland/Duitsland), Google (eemshaven). Er zijn vele locaties in Nederland http://www.datacentrumgids.nl/overzicht/nederland dat hoeft het probleem niet te zijn. De VS handhavers krijgen hun zin niet zomaar in het buitenland (De Ierse mail zaak, vs burger). Geen probleem om gewoon aan de EU privacy te voldoen voor EU klanten, ja iets meer werk door de controles of dat wel goed uitgevoerd.

Waarom dan dat Privacy Shield ? De enige reden zou zijn om geen controles en geen verantwoording / aansprakelijkheid te willen hebben, dat is een slechte reden.
27-07-2016, 11:29 door Anoniem
In feite is er maar 1 groot bezwaar:

Ook hekelen de toezichthouders dat het Privacy Shield nog altijd geen verzekering biedt dat Amerikaanse inlichtingendiensten niet meer op grootschalige en ongerichte wijze persoonsgegevens afkomstig uit de EU zullen verzamelen. Tijdens de eerste jaarlijkse gezamenlijke controle van de afspraken zullen vertegenwoordigers van de toezichthouders beoordelen of de kritiekpunten in de praktijk zijn opgelost en of de waarborgen van Privacy Shield werkbaar en effectief zijn.

Diezelfde verzekering is er ook niet in Europa. Ook daar kunnen inlichtingendiensten (en politie) naar willekeur grootschalig persoonsgegevens opvragen en verwerken. En ga me nu niet vertellen dat de willekeur van de tappende politie in Nederland niet zo erg is omdat de rechter het goedkeurt. Ook in Amerika is er een rechtbank die besluit of een tap of scan rechtmatig is. Maar de Nederlandse rechter maakt net zo min bezwaar tegen een nieuwe tap als de FISA.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.