image

EU zou telecomregels voor Skype en WhatsApp willen invoeren

maandag 15 augustus 2016, 15:25 door Redactie, 7 reacties

De Europese Unie zou telecomregels op het gebied van veiligheid en vertrouwelijkheid die voor traditionele telecomaanbieders gelden ook voor webdiensten zoals Skype en WhatsApp willen invoeren. Dit zou bijvoorbeeld het gebruik van encryptie kunnen beperken.

Dat meldt Reuters op basis van een intern document. Telecombedrijven zouden al langer klagen dat internetbedrijven minder streng gereguleerd zijn, terwijl ze soortgelijke diensten aanbieden. Ook zouden Facebook en Google geld mogen verdienen aan de gegevens van hun klanten, wat niet voor telecombedrijven is toegestaan. "In tegenstelling tot telecombedrijven zijn webgebaseerde partijen wereldwijde spelers die de verkeersgegevens en locatiegegevens die ze verzamelen commercieel mogen benutten", aldus telecomaanbieder Orange.

De huidige regels verplichten telecomaanbieders om de communicatie van gebruikers te beschermen. De regels geven nationale overheden ook de mogelijkheid om de vertrouwelijkheid voor nationale veiligheid en opsporingsdoeleinden te beperken. Veel techbedrijven bieden inmiddels end-to-end-encryptie en vinden de regels overbodig. Ze zijn juist bang dat de regels ervoor zorgen dat ze de vertrouwelijkheid en veiligheid van de communicatie niet meer kunnen garanderen, aangezien overheden de vertrouwelijkheid moeten kunnen beperken. Het document laat echter weten dat de exacte verplichtingen voor techbedrijven nog moeten worden uitgewerkt.

Reacties (7)
15-08-2016, 16:59 door Anoniem
"In tegenstelling tot telecombedrijven zijn webgebaseerde partijen wereldwijde spelers die de verkeersgegevens en locatiegegevens die ze verzamelen commercieel mogen benutten", aldus telecomaanbieder Orange.

Snapt Orange niet dat een telecomprovider iets anders is dan een web- of applicateihoster?
Als zijn een webtak oprichten, mogen ze daar hetzelfde als Google en Facebook en onder dezelfde voorwaarden.
Het probleem met telecomproviders is echter vaak dat ze de webtak oprichten om hun gebruikers te kunnen misbruiken. Zij hebben veel meer informatie over de gebruiker dan welke webhoster dan ook. Zij kunnen verkeer sturen, zodat hun webhosttak bevoordeeld wordt. Zij zijn echt een hele andere bedrijfstak dan Google en Facebook.

Peter
16-08-2016, 07:54 door karma4
Goed lezend.. Bij de Telecom bedrijven kunnen overheden bij de data (tap) komen en meeluisteren. Bij de tech bedrijven met webdiensten niet. Deze regelgeving van Telco's doorvoeren naar die van webdiensten. Betekent dat ze gewoon een tap kunnen zetten en de encryptie opzij kunnen zetten?
Waarom ontbreekt Apple en anderen in het rijtje?
Politiek is vaak en doel met een verrassende verwoording.
16-08-2016, 07:54 door karma4
[Verwijderd]
16-08-2016, 07:54 door karma4
[Verwijderd]
16-08-2016, 07:58 door Anoniem

Waarom ontbreekt Apple en anderen in het rijtje?
Het aantal alternatieven is te groot om allemaal tegelijk aan te pakken.
Dus proberen ze eerst de meest gebruikte software aan te pakken.
De rest zal dan vanzelf (moeten) volgen.
16-08-2016, 11:51 door johanw
En dan? Zit zo'n bedrijf niet in de EU en heeft daar ook geen zakelijke relaties mee. Meer dan proberen te blokkeren (de grote EU firewall?) zit er dan niet in. Of de app heeft helemaal geen centrale servers, zoals Silence, de Signal fork die met encrypted sms berichten werkt. Wordt wel deels in de EU ontwikkeld maar het installeren van de apk is genoeg, daar valt niks aan te blokkeren zonder alle sms berichten te gaan scannen en selectief blokkeren. En het is open source dus backdoors toevoegen lukt ook al niet.
16-08-2016, 12:37 door Anoniem
Een bedrijf dat zaken doet in de EU zal de regels van de EU moeten volgen.
Of het bedrijf in de EU zit of niet.
Het gaat ze om de grote spelers, niet om een app waar verhoudingsgewijs bijna
niemand gebruik van maakt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.