image

Website claimt malware beruchte spionagegroep te veilen

maandag 15 augustus 2016, 17:10 door Redactie, 8 reacties

Op internet is een website verschenen die claimt de malware van de Equation Group te veilen, een beruchte groep cyberspionnen die de afgelopen jaren zeer geavanceerde malware ontwikkelde. De Equation Group werd vorig jaar ontdekt, maar zou mogelijk al 20 jaar actief zijn.

De spionnen ontwikkelden verschillende malware-platformen die geavanceerder zijn dan de in 2014 onthulde Regin-malware. Zo werd er onder andere een computerworm ontwikkeld die in 2008 allerlei informatie over doelwitten in Azië en het Midden-Oosten verzamelde. Deze worm, met de naam "Fanny", gebruikte twee zero day-lekken. Kwetsbaarheden die uiteindelijk ook voor de Stuxnetworm werden gebruikt. Volgens het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab houdt dit in dat de Equation Group ook Stuxnet ontwikkelde of met de ontwikkelaars van de worm samenwerkte.

Wat de groep echt laat opvallen is de mogelijkheid om de firmware van allerlei merken harde schijven te herprogrammeren. Onderzoekers wisten twee modules veilig te stellen die werden gebruikt voor het herprogrammeren van de firmware. Via deze methode konden de aanvallers het opnieuw installeren en formatteren van de harde schijf overleven. Daarnaast kon er een onzichtbare opslag op de harde schijf worden aangemaakt. Deze module zou echter op zeer beperkte schaal zijn ingezet, vermoedelijk tegen de meest waardevolle doelwitten.

Ondanks het niveau van de malwareschrijvers lieten ze toch sporen achter. Zo werden in de onderzochte modules verschillende sleutelwoorden aangetroffen, zoals DESERTWINTER, STRAITSHOOTER en GROK. Deze laatste term verscheen eerder in NSA-documenten die door Der Spiegel werden gepubliceerd. Kaspersky Lab ontdekte de Equation Group tijdens het onderzoek naar de Regin-malware. Deze malware werd door de virusbestrijder aan de NSA toegeschreven. Daarnaast bestempelt de groep cyberspionnen malware als "implantaten", een term die eerder in de NSA-documenten van Snowden verscheen. Daarnaast is de ontwikkeling van Stuxnet aan de Amerikaanse en Israëlische autoriteiten toegeschreven.

Veiling

Onbekende personen claimen nu via een blog op de website Tumblr verschillende malware-exemplaren van deze geavanceerde groep cyberspionnen te bezitten. Als bewijs zijn er screenshots van directories en bestanden gemaakt en worden er verschillende bestanden aangeboden. Om de gegevens te veilen is er een bitcoinveiling opgezet. Wie de meeste bitcoins naar een bepaald adres stuurt zou de gestolen bestanden krijgen, aldus de uitleg.

De individuen willen naar eigen zeggen dat de Equation Group zelf op de gestolen gegevens gaat bieden. Ze zijn dan ook niet van plan om alle verkregen informatie openbaar te maken. Op de vraag of ze te vertrouwen zijn volgt het volgende antwoord: "Als je van winnen houdt neem je risico. Misschien win je, misschien niet, er zijn geen garanties." De veiling heeft inmiddels de aandacht van verschillende bekende beveiligingsexperts. Die sluiten niet uit dat het om echte gegevens gaat.

Image

Reacties (8)
15-08-2016, 17:41 door Anoniem
Deze site begint meer en meer een echoput te worden van eerder gebracht nieuws op tweakers.
15-08-2016, 19:20 door Anoniem
@17:41 Hmm vreemd, ik zie hier genoeg artikelen die ze daar weer later hebben.... zoals Sage en Ostif vandaag. Plaats je daar dan ook zo'n reactie?
15-08-2016, 19:25 door Anoniem
Oh, en nog iets, de interwebz bestaan uit meer sites waar info vandaan kan komen...
16-08-2016, 09:14 door superglitched
Door Anoniem: Deze site begint meer en meer een echoput te worden van eerder gebracht nieuws op tweakers.
Er is altijd maar één bron, de rest zijn allemaal repeaters. Welkom in de wereld.
16-08-2016, 10:18 door Anoniem
Wat schattig, als die meta-opmerkingen.

Vinden jullie het niet boeiend dat hier tonnen aan 0-days zijn gelekt?
Ik zit nu te staren naar wat lijkt op shellcode voor 17 Cisco ASA's en ik schrik me er echt rot van.
16-08-2016, 20:22 door Anoniem
https://steemit.com/conspiracy/@milez/a-quick-breakdown-of-the-equation-group-hack
16-08-2016, 21:00 door Anoniem
Door Anoniem: Deze site begint meer en meer een echoput te worden van eerder gebracht nieuws op tweakers.

Waar denk je dat tweakers het van heeft? Ik zie dit meer als gefilterd nieuws, ander nieuws van tweakers hoef ik niet te zien.
20-08-2016, 10:22 door Anoniem
Door Anoniem: Deze site begint meer en meer een echoput te worden van eerder gebracht nieuws op tweakers.
Ik lever zelf vaak nieuwstips als eerste aan security.nl en op dezelfde dag komt een paar uur later Tweakers aanzetten.
Dus uw waarneming is ietwat gekleurd.

gr. Peter.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.