image

Snowden: NSA en Israel ontwikkelden Stuxnetworm

maandag 8 juli 2013, 11:10 door Redactie, 12 reacties

De beruchte Stuxnetworm die de Iraanse uraniumverrijkingscentrale in Natanz saboteerde, is ontwikkeld door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en Israël. Dat zegt NSA-klokkenluider Edward Snowden tegenover het Duitse weekblad Der Spiegel. Het interview met het blad vond plaats voordat Snowden met zijn onthullingen over het PRISM-programma naar buiten trad.

In het interview stelt Snowden niet alleen dat de Duitse inlichtingendiensten samenwerken met de Amerikaanse, maar ook dat Stuxnet door de NSA en Israël is ontwikkeld. Snowden geeft echter geen verdere details. Vorig jaar liet de New York Times weten dat Stuxnet door de VS en Israël was gemaakt.

De computerworm moest het Iraanse nucleaire programma saboteren en was onderdeel van Olympic Games. Een cyberprogramma om zeer geavanceerde 'supervirussen' te maken. Het programma werd geleid door de inmiddels Amerikaanse ex-generaal James Cartwright.

Die kwam onlangs zelf ook in het nieuws, omdat hij ervan verdacht wordt dat hij de New York Times over Olympic Games en Stuxnet zou hebben getipt.

Reacties (12)
08-07-2013, 11:58 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-07-2013, 12:30 door Anoniem
De vraag die je jezelf moet stellen is of kerels zoals Snowden de wereld een veiliger en betere plaats maken

Mijn inziens dus niet
08-07-2013, 12:32 door Anoniem
Nordic, een bevestiging is nooit weg.
08-07-2013, 15:13 door Anoniem
"Open deur van Snowden, want dat werd allang vermoed."

Het gaat niet enkel om vermoedens; de betrokkenheid is door zowel Israel als ook door de VS al lang toegegeven.

"De vraag die je jezelf moet stellen is of kerels zoals Snowden de wereld een veiliger en betere plaats maken "

Nee, de Amerikanen maken de wereld veilig door alles en iedereen af te willen luisteren.....
08-07-2013, 15:25 door Anoniem
Door Anoniem: De vraag die je jezelf moet stellen is of kerels zoals Snowden de wereld een veiliger en betere plaats maken

Mijn inziens dus niet

Waarom niet? Omdat hij "classified" info naar buiten brengt?
Waarom heeft een democratische overheid "classified" info?

Of hij het nou openbaart of niet, het gebeurd. Ik zie geen directe risico's aan het feit dat deze info nu op straat ligt.
Misschien dat terroristen nu andere vormen van communicatie gaan gebruiken.
Misschien dat er een aantal mensen heel boos zijn op elkaar.
Feit blijft, het kwaad is al geschied, en zeker niet door de heer Snowden.

Don' t shoot the messenger
08-07-2013, 15:28 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-07-2013, 16:07 door Eric-Jan H te D
Kijk dat Snowden wereldkundig maakt dat alles en iedereen door veiligheidsdiensten zoals de NSA als verdacht wordt aangemerkt vind ik ok. Ik voel me daardoor namelijk bekeken en onvrij.

Maar wat deze diensten uitspoken tegen schurkenstaten zoals Iran hoeft van mij nou niet zo direct in de openbaarheid gebracht te worden. Overigens idd oudbakken nieuws. Als de Israëliërs dit alleen op poten hadden gezet, hadden we er waarschijnlijk nooit van gehoord.
08-07-2013, 18:54 door steve sh1t
Door Anoniem: Nordic, een bevestiging is nooit weg.


Snowden geeft echter geen verdere details.

Deheer Snowden bazelt dus maar wat. Dat is ook wel logisch, want hij heeft amper 3 maanden als contractor gewerkt en als je zo kort werkt, weet je nog niet eens een wc in NSA-headquarters te vinden.

En verder is een "klokkenluider" een politiekcorrect woord voor "verrader". Een onopgevoed sujet is hij dus, want iedereen die goed is opgevoed, heeft geleerd dat je nooit mag klikken.


klikspaan, boterspaan,
je mag niet door m'n straatje gaan,
hondje zal je bijten, poesje zal je krabbelen,
dat komt van al je babbelen.


Ps aub wie een minnetje geeft, moet het ook onderbouwen.
08-07-2013, 20:30 door Floor
Een klokkenluiders is geen verrader. Deze houding maakt het mogelijk dat onrechtmatigheden kunnen doorwoekeren en destructief kunnen zijn als kanker. Deze houding zagen we in minder mooie tijden ook (opkomst van het fascisme). Ironisch, jouw houding heeft wortels in de bezetting toen het inderdaad erg gevaarlijk was om te klikken. Openheid is een kenmerk van een democratie.

Lees dit topic op tweakers en vooral de reacties van Zapi Hij verwoord heel goed enkele zaken.
http://tweakers.net/nieuws/89963/nsa-verzamelde-bijna-tien-jaar-lang-metadata-e-mailverkeer-van-amerikanen.html

Ik ben het deels niet met je eens maar ga je daarom niet minnen.
09-07-2013, 10:54 door Mysterio
Door steve sh*t:
Deheer Snowden bazelt dus maar wat. Dat is ook wel logisch, want hij heeft amper 3 maanden als contractor gewerkt en als je zo kort werkt, weet je nog niet eens een wc in NSA-headquarters te vinden.

En verder is een "klokkenluider" een politiekcorrect woord voor "verrader". Een onopgevoed sujet is hij dus, want iedereen die goed is opgevoed, heeft geleerd dat je nooit mag klikken.

Ps aub wie een minnetje geeft, moet het ook onderbouwen.
Ik kan wel onderbouwen waarom ik het niet eens ben met jouw reactie. Een klokkenluider maakt openbaar wat er niet volgens wet en regelgeving gaat binnen organisaties en overheden etc... Een overheid heeft zich aan de wet te houden, een overheid heeft zich te houden aan haar taken en verplichtingen en als dat niet gebeurd, dan MOET een klokkenluider aan de bel trekken. De rechter zal verder bepalen of de overtreding van de klokkenluider (vaak schenden van beroeps- of ambsgeheimen) opweegt tegen het algemeen belang en wij als samenleving MOETEN er voor waken dat klokkenluiders hun leven niet meer zeker zijn wanneer misstanden geopenbaard worden.

Want laten we eerlijk zijn: overheden en bedrijven kunnen je helemaal kapot procederen. Als klokkenluider maak je momenteel geen kans.

Een verrader is pas een politiek geladen term! Onze verzetsstrijders van vroeger waren verraders. Net als de Nederlandse SS-ers, maar dan vanuit een totaal ander oogpunt.

Klikken... welkom terug op het schoolplein. Klikken doe je om er zelf beter van te worden, zelf straf te ontlopen of vanuit een sadistisch genoegen om te zien dat een ander straf krijgt. Er is echter niets 'goed opgevoeds' aan om de ogen te sluiten voor misstanden.
09-07-2013, 16:41 door Anoniem
Door Anoniem: De vraag die je jezelf moet stellen is of kerels zoals Snowden de wereld een veiliger en betere plaats maken

Mijn inziens dus niet

Hangt er van af wat je onder veilig beschouwt.

Ik krijg de indruk dat de overbekende roep om veiligheid eerder op een oerinstinct is gebaseerd dan op iets anders, namelijk de gedachte dat het alfamannetje wel voor de groep zal zorgen als je je daar aan onderwerpt. En zo lang die groep een groot aantal uren samen optrekt, is er ook weinig of niets mis met dat instinct.

Probleem is dat het aantal uren dat jij en ik met het NSA personeel optrekken dicht bij nul is, en dan gaat dat instinct niet meer op. Je kan je nog zo onderwerpen, je bent geen lid van de groep. Volgens dezelfde set oerinstincten ben je een buitenstaander, op zijn best iets om onverschillig over diens lot te zijn, op zijn ergst een bedreiging of een rivaal om te verjagen of uit te schakelen, of een buitenkansje om gemakkelijk ... te scoren. Dat werkt niet in een 21e eeuwse, global village.

Een ander aspect van veiligheid is meetbaar. Hoe veilig maakt deze situatie ons nu eigenlijk? Dan kijken we naar de kwaliteit van leven. Immers, de vraag of je nog overleeft is als je kwaliteit van leven onherstelbaar onder een bepaald niveau zakt niet meer relevant.

Even de diverse overheidsorganisaties het voordeel van de twijfel gevend zijn er een aantal zaken waar zij bedreigingen voor de kwaliteit van leven verminderen. Daar staat tegenover dat zij in de vorm van eigen handelen er een aantal toevoegen. De belangrijkste categorieen zijn gerechtelijke dwalingen, corruptie, handelen op basis van vooroordelen en al te groot fanatisme (heksenjagen). Indien het iemand treft zal gewoonlijk door de bevoegdheden van de overheidsinstelling in combinatie met het gebrek aan remmingen de impact groot zijn. Daarbij komt dat veel zaken waar het over gaat niet eens zozeer het fail-proofing gedeelte van de rechtsbescherming aantasten, maar veel vaker het fail-safe gedeelte. Denk dan bijvoorbeeld aan het geheel weghalen van gerechtelijk toezicht of het vervangen door plooibaarder toezicht in dezelfde hierarchie.

Van wat ik tot nu toe bij elkaar optel aan berichten is de kans om het slachtoffer te worden van 1 of meerdere van bovengenoemde categorieen vele malen groter dan de kans slachtoffer te worden van die zaken die men bestrijdt. Zelfs met een correctie dat het meeste daarvan leidt tot relatief overkomelijk ongemak (hoewel de bovenste laag van Maslovs piramide al snel onherstelbaar in het gedrang komt) voelt het voor mij aan alsof daardoor netto de veiligheid afneemt.
09-07-2013, 18:24 door steve sh1t
Door Floor: Een klokkenluiders is geen verrader. Deze houding maakt het mogelijk dat onrechtmatigheden kunnen doorwoekeren en destructief kunnen zijn als kanker. Deze houding zagen we in minder mooie tijden ook (opkomst van het fascisme). Ironisch, jouw houding heeft wortels in de bezetting toen het inderdaad erg gevaarlijk was om te klikken. Openheid is een kenmerk van een democratie.

Lees dit topic op tweakers en vooral de reacties van Zapi Hij verwoord heel goed enkele zaken.
http://tweakers.net/nieuws/89963/nsa-verzamelde-bijna-tien-jaar-lang-metadata-e-mailverkeer-van-amerikanen.html

Ik ben het deels niet met je eens maar ga je daarom niet minnen.

Hoewel ik het totaal oneens met jou ben, heb ik je toch het eerste plusje gegeven.

Ik denk dat wij er op het punt "klokkenluider/verrader" niet uit gaan komen, maar dat je kanker vergelijkt met corruptie vind ik echt veel te ver gaan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.