image

Mozilla wil Europese copyrightwetgeving hervormen

donderdag 25 augustus 2016, 15:25 door Redactie, 7 reacties
Laatst bijgewerkt: 25-08-2016, 16:51

Mozilla is een petitie gestart om de Europese copyrightwetgeving te hervormen, aangezien die innovatie in de weg staat en de vrijheid en werking van internet kan beperken. Volgens Mozilla lopen bepaalde Europese wetten achter op het internet. "De huidige copyrightwetgeving is gedateerd. Het belemmert innovatie en voorkomt in veel gevallen dat artiesten, programmeurs en anderen op internet dingen maken en innoveren", aldus Mozilla's Katharina Borchert.

Zo is het bijvoorbeeld strafbaar om een afbeelding van de lichtshow bij de Eiffel-toren te delen. Ook is het maken van een meme in bepaalde EU-landen strafbaar en is het in sommige landen vanwege de copyrightwetgeving niet toegestaan om films of ander lesmateriaal in een klaslokaal te vertonen. Daarom is Mozilla een petitie voor EU-burgers gestart die drie grote hervormingen moet realiseren. De eerste hervorming betreft het aanpassen van de Europese copyrightwetgeving voor de 21ste eeuw.

Daarnaast moet wetgeving, zeker gezien de snelle technologische ontwikkelingen, zo gemaakt worden dat die in de toekomst ook nog relevant is. Als laatste moeten landen en wetsvoorstellen het internet niet stuk kunnen maken. Zo zijn er partijen die het maken van hyperlinks of het uploaden van content strafbaar willen stellen. "Anderen willen nieuwe wetgeving die het monitoren en filteren van internet verplicht. Deze aanpassingen zouden voor poortwachters en hindernissen voor internetgebruik zorgen, en het internet als platform voor economische groei en vrijheid van expressie kunnen ondermijnen", aldus Borchert.

Reacties (7)
25-08-2016, 15:55 door buttonius - Bijgewerkt: 26-08-2016, 13:29
@redactie: de hyperlink naar de petitie wijst naar dit artikel op security.nl. (Inmiddels gefixt.)
25-08-2016, 18:31 door Anoniem
Hahaha, een amerikaans bedrijf hier de regelgeving willen aanpassen, laten ze maar eerst in de us beginnen genoeg te doen daar.

Welke adder zit hier onder het gras? Een door google gesubsidieerd initiatief vanwege dat doorlinken?
25-08-2016, 18:40 door Anoniem
Mozilla Foundation of Mozilla Corporation, blijft lastig altijd om de commercie te scheiden.

Wellicht moeten ze eerst even hun eigen (patent) systeem onder de loep nemen. Kom dan over 200 jaar maar even terug om te vertellen hoe wij het beter moeten doen in Europa.

https://www.gnu.org/philosophy/amazon.en.html
25-08-2016, 19:05 door Anoniem
En een anti mozilla petition

http://www.ipetitions.com/petition/let-mozilla-change-us-legislation-before-they

(Misschien ook even in de tekst vermelden?)
25-08-2016, 22:22 door Anoniem
Door Anoniem: En een anti mozilla petition

http://www.ipetitions.com/petition/let-mozilla-change-us-legislation-before-they

(Misschien ook even in de tekst vermelden?)

Zozo, lekker in een kwartiertje een wel gefundeerde petitie gestart?
25-08-2016, 23:37 door karma4
Het voorbeeld in het artikel gaat over http://www.iusmentis.com/auteursrecht/nl/foto/portretrecht/ en merkenrecht octrooien (patenten) http://www.iusmentis.com/ie/.
Het auteursrecht http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32009L0024&from=EN is in Europa aardig geregeld. Geen bescherming op talen (api-s) met recht op interoperabiliteit waarvoor in dat geval decompilatie en additionele kopieën rechtmatig zijn, inbegrepen in de overeenkomst.

In de VS met een patentrecht op triviale zaken, het afsluiten van gebruik van api-s als open standaard (Oracel vs Google), het recht van de best advocaten (betaald met het meeste geld). Is er meer een probleem met de rechtenstructuur.
Het zou beter zijn dat Mozilla zich daar druk over zou maken.
26-08-2016, 00:00 door Anoniem
Met tot 120 jarig Copyright is de U.S.A. ook weer een aardig voorbeeld van protectionistisch gedrag voor de conservatieve big commerce, Bescherming van de eigen inkomstenbronnen tegen innovatie dus.

Zoals hier blijkt mag men nu in het openbaar Happy Birthday spelen, zonder verplicht af te moeten dragen aan Stichting Brein: http://legalcoffee.nl/2015/09/happy-birthday-for-free/

Of je door de hond of de kat gebeten wordt, gebeten wordt je toch.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.