image

EFF slaat alarm over nieuw privacybeleid WhatsApp

donderdag 1 september 2016, 14:15 door Redactie, 13 reacties

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF maakt zich zorgen over het nieuwe privacybeleid van WhatsApp waardoor het bedrijf gebruikersgegevens met moederbedrijf Facebook mag delen. "Het nieuwe beleid legt de basis voor een alarmerende data-uitwisseling tussen WhatsApp en moederbedrijf Facebook", aldus Gennie Gebhart van de Electronic Frontier Foundation (EFF).

Gebhart hekelt het updatescherm dat gebruikers te zien krijgen. Pas als er op "Lees meer" wordt geklikt wordt er informatie over het uitwisselen van data vermeld. De gebruikersinterface moet dan ook beter, stelt Gebhart. Ook heeft ze kritiek op de gekozen bewoording. Die laat gebruikers weten dat hun gegevens niet openbaar op Facebook worden vermeld. Ze zullen echter wel met Facebook en alle familiebedrijven daaronder worden gedeeld, merkt ze op. "Dit vormt een duidelijke dreiging voor de controle van gebruikers over hoe hun WhatsApp-gegevens worden gedeeld en gebruikt."

Gebhart waarschuwt ook dat de metadata die worden gedeeld Facebook een uitgebreid beeld van de gebruiker zijn online communicatie, connecties en gedrag geeft en er het risico is dat privé WhatsApp-contacten meer openbare Facebookconnecties worden. Zo kan Facebook met de gebruikersgegevens die het mag verzamelen vriendsuggesties doen en meer gerichte advertenties tonen.

Opsporingsdiensten

Ondanks de aanpassing van het privacybeleid heeft WhatsApp het beleid voor de omgang met opsporingsdiensten niet aangepast. Zo worden gebruikers niet van tevoren gewaarschuwd als opsporingsdiensten hun gegevens opvragen. "Techbedrijven zijn vaak de enige partij tussen de data van gebruikers en opsporingsdiensten. Transparantie van techbedrijven met betrekking tot dataverzoeken is vaak de enige manier om gebruikers een advocaat in te laten schakelen, zich tegen breed gedefinieerde dagvaardingen te verzetten en te begrijpen wanneer en waarom hun gegevens worden opgevraagd", gaat Gebhart verder. "Als WhatsApp ervoor kiest om meer gegevens met private bedrijven te delen, moet het ook deze aanpassing met betrekking tot de publieke autoriteiten doorvoeren."

Volgens Gebhart hebben WhatsApp-gebruikers tot 25 september de tijd om hun instellingen aan te passen. Hierna zal dit voor nieuwe gebruikers echter niet meer mogelijk zijn. Die kunnen alleen nog van WhatsApp gebruikmaken waarbij hun telefoonnummer standaard met Facebook wordt gedeeld. In dit artikel legt de EFF uit hoe het doorgeven van data door bestaande gebruikers kan worden uitgeschakeld.

Reacties (13)
01-09-2016, 14:34 door Anoniem
Wel dan is het straks tijd voor een andere messenger want dan heeft die end2end ook niet zoveel zin meer als bepaalde data gewoon zonder enige schaamte gedeeld gaat worden.
01-09-2016, 14:40 door Anoniem
Het is ook vrij respectloos. Mensen die voor de WhatsApp service pas in het begin betaald hebben kregen alsnog de melding voor de neus gezet terwijl deze mensen extra toen betaald hadden voor GEEN reclame. Hoe durft Mark Zuigsnotberg dit zich te permitteren !
01-09-2016, 15:09 door Anoniem
Exit Whatsapp. Niet akkoord met de nieuwe voorwaarden. Overgestapt op Signal. Gaat als een speer! Een aantal vrienden en kennissen reeds een uitnodiging gestuurd. Degene die mij willen bereiken zullen aan mij gehoor moeten geven en niet aan Zuckerberg. Kreeg vandaag ook 2 smsjes, want ik was niet meer te vinden op Whatsapp. Deze heb ik kort en krachtig uitgelegd hoe het zit. Geen lange discussies, bespaar ze, verwijder vandaag nog die privacyschender. Voor de geinterreseerden:

http://www.computeridee.nl/workshop/anoniem-bellen-en-chatten-met-signal/
01-09-2016, 16:11 door _R0N_
Het is exact wat Microsoft heeft gedaan met Skype.
Straks is whatsapp gewoon de messager van Facebook..
01-09-2016, 16:14 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 01-09-2016, 16:14
[Verwijderd]
01-09-2016, 16:39 door karma4
Niets anders da elk ict dienstverlener doet. Apple heeft een marketingverhaal en een legal, die verschillen nogal.
De vrijheid over de data te beschikken en te verhandelen wordt genoemd.
01-09-2016, 16:39 door karma4
[Verwijderd]
01-09-2016, 16:39 door karma4
[Verwijderd]
01-09-2016, 23:35 door Anoniem
Door karma4: Niets anders da elk ict dienstverlener doet. Apple heeft een marketingverhaal en een legal, die verschillen nogal.
De vrijheid over de data te beschikken en te verhandelen wordt genoemd.
Oh ja. En omdat elke andere dienstverlener het doet is het wel ok om het net zo te doen.

/Offtopic in plaats van Apple weer er bij te betrekken had je het ook bij het door jou geliefde Microsoft kunnen houden. Die hebben namelijk ook voorwaarden voor het gebruik.
02-09-2016, 12:18 door Anoniem
De Technologische Singulariteit komt naar U toe deze zomer. U zult meedoen aan de eenheidswordt, de platte identeit van autist Zuckerberg, met Digi-d koppeling voor ELK overheidsverkeer , bankverkeer, verzekeringsverkeer en verkeer met grote bedrijven en geprivatiseerde bedrijven ( Post, pakketjes, spoorwegen ). Straks bent u verplicht een App (gekoppeld met de Facebook inlichtingendienst) overal op in te loggen. Het sneue is het gebrek aan educatie van moderne ouders waarvan de kinderen nu al op 8 jarige leeftijd appen. Deze kinderen hebben geen besef van privacy en hun hele ontwikkeling zit in de cloud. Het idee van Technologische Singulariteit is controle (Total Information Awareness Office) en geen kwalitatief beter leven, langer leven (longlevity) etc. Transhumanisme en singulariteit zijn de religie van de nieuwe wereldorde met figuren als Ray Kurzweil voorop. De dystopie is niet meer tegen te houden, zelfs nadat de koningin Maxima de Singulary Universiteit heeft geopend. Helaas worden techneuten onder de leugen van transhumanisme en singulariteit gelokt om te werken voor inlichtingendiensten, met hetzelfde middel (no disclosure) dat gebruikt wordt om aan de andere kant de ISIS cult in stand te houden. Helaas, geen longlevity maar shortlevity als je hieraan meedoet. Ik hoop andere techies te waarschuwen voor iets dat je misschien niet snel leest op techblogs of in de krant.
02-09-2016, 23:07 door Anoniem
@Anoniem van 12:18

Zeer goed weergegeven achtergrondverhaal. Er zit een hele filosofie achter.

Goede analyse van de digitale matrix die over ons heen wordt getrokken en uiteindelijk zal zorgen dat we het contact met onze innerlijke bronnen langzaam zullen laten verwateren..

De digitale gevangenisplaneet in aantocht en die er bijna al is.

Alles staat nu in de coulissen klaar om aan het experiment te beginnen.
Om de Digitale Demiurg in optima forma te laten heersen.

Uitwerking van integratie van alles, IoT, devices, diensten, monitoring, sturing, manipulatie, controle,
vrijheidsbegrenzing, globalisering. Systeem gestoeld op vijf pilaren, waarvan dit een pilaar is.

Sprookjes van de maakbare wereld bestaan echter niet. Weet je nog hoe Global Warming werd gepresenteerd en nu een hoax blijkt. Hoe eco-stroom alleen maar goed blijkt voor de mega-investeerder, maar niet voor de stroomafnemer en zo zijn er legio voorbeelden van dit soort sprookjes, die ons voorgehouden worden.

Wat we bij de sociale media en data-slurpers signaleren is een symptoom van het bovenstaande.

Bent u nu wakker, ga dan eens nadenken en niet met "open eyes wide shut" verder. Fijne week!
03-09-2016, 13:49 door Anoniem
Door Anoniem: Exit Whatsapp. Niet akkoord met de nieuwe voorwaarden. Overgestapt op Signal. Gaat als een speer! Een aantal vrienden en kennissen reeds een uitnodiging gestuurd. Degene die mij willen bereiken zullen aan mij gehoor moeten geven en niet aan Zuckerberg. Kreeg vandaag ook 2 smsjes, want ik was niet meer te vinden op Whatsapp. Deze heb ik kort en krachtig uitgelegd hoe het zit. Geen lange discussies, bespaar ze, verwijder vandaag nog die privacyschender. Voor de geinterreseerden:

http://www.computeridee.nl/workshop/anoniem-bellen-en-chatten-met-signal/

Ben het helemaal met je eens, ik heb van mijn contacten maar liefst één persoon zo ver, de andere zeggen: Ik ga voor jou niet nog een programma erop zetten....

Het boeit mensen gewoon helemaal niks, ik vind het schokkend echt waar
03-09-2016, 20:07 door Anoniem
Ik heb het helemaal gehad met Zuckerberg en trawanten. Niet alleen vanwege Whatsapp. Facebook wurmt zich werkelijk overal tussen op internet. Overal "Like ons op Facebook". Commentaar geven via Facebook. "Inloggen op onze site kan ook via Facebook" en ga zo maar door.
Vraag: Kun je in Signal voor elke contactpersoon een aparte meldingtoon instellen zoals bij Whatsapp? Want dat vind ik handig, b.v. bij de kinderen reageer ik sneller dan bij anderen, te horen aan de ringtone.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.