image

Minister laat relatiegeschenken op afluisterapparatuur checken

donderdag 8 september 2016, 10:47 door Redactie, 20 reacties

Defensieminister Hennis-Plasschaert laat alle relatiegeschenken die zij krijgt op verborgen afluisterapparatuur checken en adviseert Kamerleden hetzelfde te doen. "Want je weet maar nooit wat eruit wordt gehaald", zo vertelde ze tijdens een algemeen overleg van de vaste commissie voor Defensie.

Volgens Hennis-Plasschaert is het erg belangrijk dat ook Kamerleden veiligheidsbewust zijn. "Wij staan met elkaar in contact en straks bent u verantwoordelijk voor het feit dat er bij mij malware op mijn telefoon staat. Ik reis af en toe naar landen waar ik mijn telefoon niet aanzet en gewoon met een prepaiddingetje mijn werk doe. We maken er nu grappen over, maar het is wel een serieus aandachtspunt, ook voor uw relatiegeschenken, uw bezoeken en uw contacten."

Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten

Tijdens het algemeen overleg kwam ook de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) ter sprake. De AIVD en MIVD mogen nu alleen in de ether ongericht alle signalen aftappen en de gegevens verwerken. Tegenwoordig verloopt echter de meeste telecommunicatie via de kabel. Het kabinet heeft daarom een nieuw wetsvoorstel ingediend waardoor de inlichtingendiensten straks op grotere schaal de kabel mogen aftappen.

"Wij hebben al vaker gesproken over het feit dat de hele wereld zich op de kabel bevindt, terwijl wij onze diensten een technologische beperking opleggen omdat die mogelijkheid nog niet aan de orde was toen de Wiv in het leven werd geroepen. Wij hebben de Wiv technologieafhankelijk gemaakt en die zouden wij eigenlijk technologieonafhankelijk moeten maken. Steeds meer communicatiestromen lopen via kabels en dit betekent dat onze diensten steeds dover en blinder worden", merkte de minister op (pdf).

Ze ging ook in op de gevolgen voor privacy, waarborgen en zaken als "mission creep". Hennis-Plasschaert zegt hier heel gevoelig voor te zijn. "Ik weet er toevallig ook veel vanaf omdat ik mij hier in het verleden veel mee heb beziggehouden en ik doe dat nog steeds. Het wil niet zeggen dat je de privacy aan de wilgen hangt als je zaken technologieonafhankelijk maakt. Dat is onzinnig. Als de juiste waarborgen en het juiste toezicht worden gekozen, gaat dit echt hand in hand en dient de Wiv misschien wel juist de privacy." Verder hoopt de minister dat de Raad van State snel naar het wetsvoorstel kijkt. "Immers, de kans is reëel dat wij interessante informatie missen."

Reacties (20)
08-09-2016, 11:01 door Anoniem
Kunnen wij als burger de overheid dan checken op afluister praktijken?

Hypocriete muts.
08-09-2016, 11:08 door Anoniem
Tijdens het algemeen overleg kwam ook de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) ter sprake. De AIVD en MIVD mogen nu alleen in de ether ongericht alle signalen aftappen en de gegevens verwerken. Tegenwoordig verloopt echter de meeste telecommunicatie via de kabel. Het kabinet heeft daarom een nieuw wetsvoorstel ingediend waardoor de inlichtingendiensten straks op grotere schaal de kabel mogen aftappen.

Nee, dat is niet juist weergeven: de AIVD mag al de kabel aftappen, zij het dat het een gerichte tap betreft. NIEUW is, dat straks de kabel ONGERICHT mag worden afgetapt. Dat betekent in gewoon Nederlands dat een sleepnet wordt geïntroduceerd waar iedereen in die tap terecht kan komen. En het is daarom dat ik tegen dit wetsvoorstel ben, en iedereen verzoek om bij de Tweede Kamer bij zijn partij of volksvertegenwoordiging te protesteren.
08-09-2016, 11:10 door Anoniem
Dus de minister wil werkelijk elke mogelijk vorm van communicatie vanuit, naar of via (AMS-IX) Nederland aftappen en delen met bevriende mogendheden.

Maar ze gebruikt zelf in het buitenland een prepaiddingetje om haar werk te doen (over Defensie praten), zodat alle andere landen haar kunnen afluisteren. Lijkt Hilary Clinton wel.
08-09-2016, 11:25 door Anoniem
Dat ze er om lachen zegt al genoeg. Een deel van de Kamerleden is blijkbaar wereldvreemd of naïef.

"Steeds meer communicatiestromen lopen via kabels en dit betekent dat onze diensten steeds dover en blinder worden", merkte de minister op (pdf)." Dan ben je er lekker vlot bij want ALLES loopt (op wat post en andere zaken na) al lang via "de kabel" en dat gebeurt al jaren.

Natuurlijk gaan onze inlichtingendiensten straks niet gericht zoeken op het internet maar gooien uiteraard een groot sleepnet uit. Dat is namelijk zo lekker efficiënt gebleken. De AIVD zal wel jaloers zijn op de NSA en wil het hetzelfde speelgoed (maar dan Duplo i.p.v. Lego). De NSA moet tot op de dag van vandaag nog aantonen hoe efficiënt ze zijn bij opsporen van terroristen en criminelen. Daarbij wordt de NSA vooral ingezet om vrienden af te luisteren en bedrijfsspionage te doen (Google nsa corporate espionage) Economische motieven gaan boven boeven. Dus waar gaan wij ons sleepnet voor gebruiken?
08-09-2016, 12:11 door Anoniem
Wat?! Met een 'prepaiddingetje'? Dat kan écht niet. Criminelen en terroristen maken gebruik van anonieme prepaidkaarten!
08-09-2016, 12:39 door Anoniem
Door Anoniem: Wat?! Met een 'prepaiddingetje'? Dat kan écht niet. Criminelen en terroristen maken gebruik van anonieme prepaidkaarten!
Ja en ze komt ook nog uit die zelfde partij.
Maar ze denkt in iedergeval wel na, daar hebben die andere een probleem mee.
08-09-2016, 13:36 door Anoniem
Ik maar denken dat een integere ambtenaar geen relatiegeschenken aan mag nemen. Een minister is gewoon een ambtenaar.
08-09-2016, 14:57 door Anoniem
Door Anoniem: Ik maar denken dat een integere ambtenaar geen relatiegeschenken aan mag nemen.

Dat mag een rijksambtenaar wel, tot een maximum bedrag (€ 50).
08-09-2016, 14:58 door Anoniem
Volgens mij mag ze helemaal geen relatiegeschenken aannemen. Daar gaat het al fout.
08-09-2016, 15:58 door Anoniem
Oh man en dat bestuurt Nederland. Denk aan Poetin, Poroshnko en Erdogan, de tranen rollen daar over de wangen van het lachen, dat kan niet anders
08-09-2016, 17:51 door Anoniem
Die praatpop met plofkop neem ik al een hele poos niet serieus .
Ik heb ze ook nog nooit op een waarheid kunnen betrappen .
08-09-2016, 18:41 door Anoniem
Als ze een USB stick, USB muis of USB toetsenbord, wat dan ook gekregen heeft : gewoon niet gebruiken en zelf 1 in de winkel kopen.
08-09-2016, 19:30 door Anoniem
Door Anoniem: Die praatpop met plofkop neem ik al een hele poos niet serieus .
Ik heb ze ook nog nooit op een waarheid kunnen betrappen .

Goh, dat is weer een fijn gefundeerde bijdrage, ben er een stuk wijzer door, dank je wel.

</sarcasm off>

Het blijft mij verbazen dat anonieme reacties `goedgekeurd` moeten worden en dat iets als bovenstaande dan blijkbaar toch aan de criteria voldoet om op deze site geplaatst te mogen worden.
08-09-2016, 19:32 door Anoniem
Door Anoniem: Oh man en dat bestuurt Nederland. Denk aan Poetin, Poroshnko en Erdogan, de tranen rollen daar over de wangen van het lachen, dat kan niet anders

O jee, weer iemand met het sterke man syndroom.

Waarom ga je niet verhuizen naar zo'n land, als je alleen gelukkig kan zijn met een leider die voor het ontbijt eerst vijf vermeende tegenstanders laat executeren?
08-09-2016, 20:55 door Anoniem
@ anoniem 11:10
Weet U wat overheid zijn inhoudt?
08-09-2016, 21:05 door Anoniem
Door Anoniem: Volgens mij mag ze helemaal geen relatiegeschenken aannemen. Daar gaat het al fout.
De echtgenote mag je altijd wel kadoos geven
09-09-2016, 09:54 door PietdeVries - Bijgewerkt: 09-09-2016, 09:54

Het blijft mij verbazen dat anonieme reacties `goedgekeurd` moeten worden en dat iets als bovenstaande dan blijkbaar toch aan de criteria voldoet om op deze site geplaatst te mogen worden.

't Is ook niet zonder reden dat zelfs nujij.nl - het afvoerputje van het Nederlandsche Internet - is opgehouden reazuurders feedback laten geven op het nieuws. Zodra mensen denken dat niemand weet wie ze zijn lijken alle filters weg te vallen en een soort van oerreactie op te komen.

Overigens wel aardig om te zien dat alle artikelen waarin "de overheid" iets aankondigt, doet of deelt een magneet van reacties zijn. Elk artikel dat begint met "Van der Steur..." staat garant voor minstens 20 reacties, allemaal van hetzelfde niveau als hierboven...
09-09-2016, 16:29 door Anoniem
"Do as I say, not as I do."
10-09-2016, 22:18 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
Door Anoniem: Volgens mij mag ze helemaal geen relatiegeschenken aannemen. Daar gaat het al fout.
De echtgenote mag je altijd wel kadoos geven

Een relatiegeschenk mag je als ambtenaar zeer zeker wel aannemen echter dien je het zsm te melden en laten registreren.
11-09-2016, 07:13 door Anoniem
'Prepaiddingetjes' zijn voor criminelen en terroristen , niet voor ministers , ik snap niet hoe deze mevrouw daarmee weg komt .
Ook verwacht ik binnenkort een lijst met welke afluisterapparatuur er is gevonden in welke relatiegeschenkenen en van welke afzender .

... of gaat mevrouw dit zoals met veel van haar beslissingen ook onder de pet houden .
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.