image

Microsoft waarschuwt voor nep-faxen met ransomware

woensdag 16 november 2016, 10:12 door Redactie, 0 reacties

Microsoft waarschuwt internetgebruikers voor een nieuwe campagne van internetcriminelen die via e-mailbijlagen ransomware proberen te verspreiden. De e-mails doen zich voor als faxberichten en stellen dat de ontvanger de meegestuurde bijlage moet lezen.

Deze bijlage is een rar-bestand dat claimt dat de ontvanger is aangeklaagd. Windows kan standaard geen rar-bestanden openen, wat inhoudt dat gebruikers een rar-programma geïnstalleerd moeten hebben om de inhoud te kunnen bekijken. Daarnaast is het rar-bestand met een code beveiligd, die in de e-mail is meegestuurd. Het rar-bestand bevat een kwaadaardig wsf-bestand dat de gebruiker laat weten dat de fax niet kan worden weergegeven. In werkelijkheid wordt in de achtergrond de WinPlock-ransomware op de computer geïnstalleerd die bestanden voor losgeld versleutelt.

De ransomware kan in totaal 2630 verschillende bestandsextensies versleutelen. Voor het ontsleutelen vraagt de ransomware 0,55 bitcoin, wat met de huidige wisselkoers zo'n 360 euro is. "Toen deze ransomware-familie voor het eerst in september 2015 werd ontdekt vroeg het om 1 bitcoin, wat destijds zo'n 280 euro was. De markt is sindsdien veranderd, met meer ransomware-families en betere technologie om ransomware te detecteren. De toename van het losgeldbedrag suggereert dat de aanvallers achter deze ransomware-familie de bitcoinwaarde volgen en voor hogere opbrengsten gaan", aldus Microsoft.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.