image

Marktplaatsgebruikers opgelicht via WhatsApp en phishingsite

donderdag 24 november 2016, 16:53 door Redactie, 4 reacties

Het cybercrimeteam van de eenheid Midden-Nederland heeft twee 20-jarige mannen aangehouden op verdenking van het oplichten van Marktplaatsgebruikers. Volgens de politie deden de mannen zich voor als kopers van goederen op Marktplaats. Via WhatApp werd contact gezocht met de verkoper.

Hierbij werd gebruik gemaakt van een valse identiteit om het vertrouwen van de verkopers te winnen. De twee mannen wisten de verkopers tot een proefbetaling van 0,01 cent te verleiden. Vervolgens stuurden de mannen via WhatsApp een link naar de verkoper. Deze link wees naar een phishingsite. Zodra de verkoper op de phishingsite inlogde werden de inloggegevens en codes naar de mannen doorgestuurd. De mannen gebruikten de gestolen gegevens om het geld van de bankrekeningen naar katvangers over te maken, die het geld bij verschillende pinautomaten opnamen.

In totaal werden vooralsnog tien aangiftes gedaan. Na onderzoek van het cybercrimeteam kwamen de twee mannen als verdachten naar voren. Zij worden verdacht van computervredebreuk, identiteitsfraude en oplichting. De verdachten verschenen deze week voor de rechter-commissaris, die besloot hun voorarrest met 14 dagen te verlengen. De totale schade bedraagt vermoedelijk 50.000 euro. De politie adviseert om bij onbekende betalingen gebruik te maken van de app van de bank in plaats van dat wordt ingegaan op een betalingsvoorstel vanaf de zijde van de koper of verkoper.

Reacties (4)
25-11-2016, 13:18 door Anoniem
Erg triest dat een cybercrimeteam dit moet gaan oplossen. Marktplaats zelf neemt immers geen verantwoordelijkheid en doet er nada noppes aan om oplichters te verminderen. Al is dit niet echt on topic, zou ik dit toch graag willen mededelen. Vermijd marktplaats gewoon, scheelt een hoop meuk zoals aangiftes moeten gaan doen. Tijd en geld..
26-11-2016, 17:20 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Erg triest dat een cybercrimeteam dit moet gaan oplossen. Marktplaats zelf neemt immers geen verantwoordelijkheid en doet er nada noppes aan om oplichters te verminderen. Al is dit niet echt on topic, zou ik dit toch graag willen mededelen. Vermijd marktplaats gewoon, scheelt een hoop meuk zoals aangiftes moeten gaan doen. Tijd en geld..

Natuurlijk is wat je schrijft wèl on-topic!

Marktplaats, (Het Goed komt uit dezelfde stal) is weinig geïnteresseerd in de veiligheid van de clientèle.
De kassalade laten rinkelen is hun 'Core Attention'. Andere bijdragen dan €'s worden nauwelijks geapprecieerd.
Klachten bij Marktplaats worden met standaard antwoorden behandeld.

Dat de Marktplaats formule toch een succes blijft is dankzij hun monopolie positie in Nederland en de opperheerschappij van de 'professionele' (auto)verkoper.
De tijd dat Marktplaats ècht een plaats was voor simpele particulieren (niet neerbuigend bedoeld) die al hun tweedehands spulletjes gratis konden adverteren is al jáááren voorbij.
Marktplaats is in 2004 verkocht aan eBay en die verdomd het al dik een decennium om Marktplaats hetzelfde te gaan reglementeren als zijzelf.
26-11-2016, 20:51 door Anoniem

Marktplaatsgebruikers opgelicht via WhatsApp en phishingsite
donderdag 24 november 2016, 16:53 door Redactie, 2 reacties

.... De twee mannen wisten de verkopers tot een proefbetaling van 0,01 cent te verleiden. ...
Kan dat?
Ik dacht dat de kleinste betaling 0,01 euro of één eurocent was. Weer wat geleerd.
06-12-2016, 17:42 door Anoniem
Er wordt aangegeven dat zij de inloggegevens hebben gehad om binnen de het internet bankieren in te loggen en vervolgens het bedrag over te maken naar geld ezels. ----> hoe kan je geld overmaken als je de Tan code niet hebt, dit lijkt mij sterk.

voor elke opdracht dat je overmaakt heb je Tan code nodig, in geval van andere banken, dien je de reader codes te weten..

Al kan je inloggen op andere internet bankieren accounts, je hebt nog steeds codes nodig zoals tan code. dit heeft alleen de eigenaar.

Dus geloof niet 100% dat dit waar is.
als iemand mij ongelijk wilt geven hoor ik het wel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.