image

USADA-mail vermoedelijk gehackt via openbare computer

zondag 27 november 2016, 09:24 door Redactie, 1 reacties

Aanvallers zijn erin geslaagd om vertrouwelijke e-mails van het Amerikaanse anti-dopingagentschap USADA te stelen nadat een functionaris van de organisatie vermoedelijk tijdens de Paralympics op een openbare computer inlogde. Dat laat de Britse krant The Guardian weten.

Beveiligingsexperts waarschuwen al geruime tijd om openbare computers niet voor vertrouwelijke of persoonlijke zaken te gebruiken. De kans dat malware bijvoorbeeld inloggegevens of wachtwoorden steelt is een reëel risico. Naast USADA werd ook het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) doelwit van de aanvallers. Deze organisatie werd in september al getroffen door een datalek nadat aanvallers via phishingmails toegang tot één van de systemen wisten te krijgen en zo medische data van atleten konden buitmaken. De gegevens werden vervolgens gepubliceerd.

Ook nu hebben de aanvallers via de aanvallen op USADA en WADA toegang tot vertrouwelijke informatie gekregen die wederom openbaar is gemaakt. De gestolen e-mails gaan over bekende Amerikaanse atleten die bijzondere bloedwaardes hebben, een tip dat twee Amerikaanse olympiërs cocaïne namen om voor de Olympische Spelen af te vallen en suggesties dat een niet-Amerikaanse atleet bloedtransfusies voor een grote wedstrijd had ondergaan. Verder bevatten de e-mails de persoonlijke details van WADA-president Craig Reedie, waaronder zijn thuistelefoonnummer. Hoe de WADA-mails dit keer konden worden buitgemaakt laat The Guardian niet weten. USADA heeft inmiddels een digitaal beveiligingsbedrijf ingeschakeld om de eigen beveiliging te monitoren.

Reacties (1)
27-11-2016, 13:45 door Robuuust
Openbare netwerken en machines zijn nooit voor de volle honderd procent te vertrouwen.
Je eigen thuisnetwerk zonder volledige detectie of mac filtering trouwens ook niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.