image

Rutte: Overheid alert op hacks tijdens verkiezingscampagne

zaterdag 17 december 2016, 14:00 door Redactie, 18 reacties

Na incidenten in de Verenigde Staten tijdens de presidentsverkiezingen en een recente waarschuwing van de Duitse geheime dienst voor cyberaanvallen op politici en politieke partijen is ook de Nederlandse overheid zich bewust van de kans op hacks en beïnvloeding tijdens de komende verkiezingscampagne.

"De incidenten in de Verenigde Staten passen in een internationale trend", zo liet minister-president Rutte gisteren tijdens het wekelijkse vraaggesprek met de pers weten. Volgens de minister-president proberen buitenlandse inlichtingendiensten al enige tijd om inlichtingen op buitenland gebied te verzamelen of zich met politieke beïnvloeding bezig te houden. Op de vraag of dit ook in Nederland voorkomt liet hij weten dat het beeld hierop in Nederland nog minder scherp is. "Of het valt tot nu toe mee, maar dat zijn we aan het bekijken."

Wel wordt de overheid volgens Rutte structureel digitaal aangevallen en de aanvallers proberen daarbij informatie te bemachtigen. Het kan dan ook gaan om informatie over politieke besluitvorming, stellingnames en standpunten voor onderhandelingen. Ook tijdens de verkiezingscampagne zal er dan ook rekening met digitale spionage worden gehouden. "Nogmaals ik heb hier geen aanwijzing dat er rechtstreekse beïnvloeding is van politieke partijen, maar breder, het proberen om binnen het openbaar bestuur informatie over politieke besluitvorming te verkrijgen, daar zijn echt aanwijzingen voor."

Om de Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar goed te laten verlopen zal er dan ook aandacht voor digitale veiligheid zijn. Of politieke partijen al het doelwit zijn kon Rutte niet zeggen. Mochten partijen echter iets vermoeden dan zullen de autoriteiten hen bijstaan. Toch hebben ook politici en partijmedewerkers een eigen verantwoordelijkheid, ging de minister-president verder. "De eerste beveiliging tegen cyberaanvallen is dat je zelf oplet", zo liet hij weten.

Reacties (18)
17-12-2016, 14:04 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 17-12-2016, 14:05
Fijn om te horen. Als dit wordt ondersteund door het feit dat iedere stemgerechtigde op 'de dag des oordeels' ;) weer als vanouds moet krassen met een rood potlood kan er 'nihil' gerotzooid worden.
17-12-2016, 14:30 door Anoniem
Overheid alert op hacks tijdens verkiezingscampagne

Als politici zich druk gaan maken dat hun "vuile was" op straat komt te liggen, dan hebben ze blijkbaar wat te verbergen.


Hoe voorkom je dat de verkiezingsuitslag niet beinvloed wordt?

Bv Door open en eerlijk te zijn richting de kiezer. Hij zal het dan misschien niet met je eens zijn, maar als er iets aan mails uitlekt, dan vertelt dit tenminste hetzelfde verhaal als de politicus zelf.


Hoe voorkom je dat de verkiezingen zelf gehackt worden?

Door met potlood en papier te blijven werken, en het onzalige en dure alternatief van de stemcomputer of het internetstemmen definitief bij de prullenbak te zetten. Dan het post-verkiezingsdebat en de uitslag de avond erop maar houden. Vooral als je daarmee als overheid en politiek de betrouwbaarheid van de uitslag kunt garanderen.
17-12-2016, 14:35 door Briolet - Bijgewerkt: 17-12-2016, 14:37
Door Aha: …als vanouds moet krassen met een rood potlood kan er 'nihil' gerotzooid worden.

De uitspraak van Rutte gaat niet direct over manipulatie van stemcomputers, maar over manipulatie van de kiezers met nep berichten. Of je dan kiest met een stemcomputer of rood potlood, maakt hier niets uit.

Het probleem is dat nieuws nu ook ongecontroleerd tot de mensen komt. Op zich mooi dat er ongecensureerd nieuws is. Er is echter een grote groep mensen die geen moeite doet om de bron, en waarheidsgehalte, van dit nieuws te beoordelen. Vooral als het nieuws bevestigd wat men wil geloven, wordt iets al snel als waar aangenomen. Kijk maar naar de vele anonieme reacties op dit forum, die regelmatig maar half het bericht begrijpen waar ze op reageren. En in de vervolg reacties blijkt dan dat reageerders ook niet door hebben dat ze reageren op iets wat helemaal niet in het verhaal stond.

Veel fake nieuws wordt nu vaak alleen maar geschreven om klicks te genereren voor advertentie-inkomsten. Daar gaat het er helemaal niet om of men het verhaal geloofd. Het is voldoende dat men het nieuws zo interessant of verrassend vind, dat men het aan bekenden doorstuurt om zo weer meer klicks te genereren.

Nu steeds meer blijkt dat je met fake nieuws zoveel mensen bereikt die het ook geloven, zul je zien dat dit steeds meer ingezet gaat worden voor beïnvloeding. In zekere zin is het beïnvloeden van iemand mening ook wat reclame doet. Maar gelukkig is bij reclame doorgaans duidelijk wat de intentie van het verhaal is.
17-12-2016, 14:50 door Anoniem
Enige manier om nepnieuws te vermijden.

Bezoek geen social media sites zoals Facebook.

Neemt een abonnement op verschillende kranten of ga naar de Openbare Bibliotheek voor je kranten.

Leer begrijpend lezen en blijft kritisch op alles.

Wat je buurman/buurvrouw je verteld, hoeft niet altijd waar te zijn.

Ga zelf op onderzoek en laat je niet verleiden door Ultra Links of Extreem Rechts.

Kies een groep die jou belangen behartigd en zie door alle propaganda/stemmingmakerij of populisme.

Vermijdt je onderbuik en denk niet met je geslachtsorgaan.

Kies voor een programma en NIET op een persoon.

Je bent geen schaap, maar een individu. (in theorie, in praktijk - mens = kuddedier)
17-12-2016, 14:53 door Anoniem
Door Briolet:

Nu steeds meer blijkt dat je met fake nieuws zoveel mensen bereikt die het ook geloven, zul je zien dat dit steeds meer ingezet gaat worden voor beïnvloeding. In zekere zin is het beïnvloeden van iemand mening ook wat reclame doet. Maar gelukkig is bij reclame doorgaans duidelijk wat de intentie van het verhaal is.

Dit gebeurt al sinds 1930. Edward Bernais, een neef van de bekende Freud, heeft hier een belangrijke rol gespeeld. Zakenlieden zagen kans om met de principes uit zijn boek Propaganda, veel winst en een onwetende belevingswereld voor "consumenten" te genereren.

Dit wordt nu uitgespeeld met een "de pot verwijt de ketel" verhaal vanuit de oude media.
17-12-2016, 15:27 door Anoniem
Jammer dat men hier niet zo veel ervaring heeft met fake nieuws als de mensen uit de voormalige oost-blok tijd
die leefden rond de "elastieken" velden en met een" elastieken" prawda (waarheid).

Die trappen er niet zo snel meer in. Aha, ga er maar vanuit dat er voor duidelijk politieke redenen nu ook weer heel veel officieel fake-nieuws zal worden ingezet. Het zijn er geen lieverdjes maar de huidige demonisering van het rijk van Boze Iwan en zijn trawanten kan ook zo doorgeprikt worden en het is belangrijk om er niet in mee te gaan.

Je bent er toch immers zelf bij als je stem-computers gehackt worden en het is een prachtig gelegenheidsmotief als je niet voldoende respons van de van je vervreemde kiezers krijgt. Mijn politieke basis is gehackt door het Rijk van het Kwaad. Het geeft aan hoe radeloos en redeloos deze zetelloze zielloze politiekers moeten zijn.

Op school weer eens tekstverklaring onderwijzen en niet communicatieleer ten dienste van de reclame. De verwarring tussen reclame en ware boodschappen moet doorgeprikt en dat ook alles wat op TV verteld wordt waar is en alle alternatief nieuws onwaar uitleggen als een fabeltje eerste klas......
17-12-2016, 17:46 door Anoniem
Manipulatie van kiezers door nep-berichten?
Ik heb nog steeds geen wetenschappelijk onderzoek gezien waar een correlatief verband tussen kiezersgedrag en nep-berichten werd aangetoond.
17-12-2016, 17:53 door Anoniem
Bestaat al jaren, alleen vroeger hadden we er minder last van want ja je keek om 8 uur het nieuws s'avonds en las af en toe wat in de krant als je tijd had.
Nu is het nieuws zo dichtbij je gaat even naar de website of er is een app plus de constante advertenties overal speelt flink in op het brein van de mensen.
Daarnaast is dit allemaal ophef omdat ze denken dat het fake nieuws Donald Trump heeft geholpen om te winnen, ik weet het niet lijkt me ook onzinnig om daar nu hele heisa van te maken want ja zeg nou zelf de mainstream media speelt hier een grote rol in.
Vind het wel raar want zijn ze normaal niet alert dan ? Want Rutte zegt dat er geen scherp beeld is in Nederland wat er gebeurd, en dan ineens zeggen dat er "echt" bewijzen zijn van aanvallen om informatie te winnen klopt niet helemaal.
17-12-2016, 18:24 door Anoniem
at14:35

Het probleem is dat nieuws nu ook ongecontroleerd tot de mensen komt.
Bron?
Kwantificeer dat eens in kwalitatief opzicht.

Op zich mooi dat er ongecensureerd nieuws is.
Kwalitatieve voorbeelden?
Kwantitatief relateren aan de context in overtuigende zin, dus de uitzonderingen daarlaten.

Er is echter een grote groep mensen die geen moeite doet om de bron, en waarheidsgehalte, van dit nieuws te beoordelen.
Bron?
Kwantificeer dat eens in kwalitatief opzicht, dat mag namelijk wel als je heel veel mensen beschuldigt van onzorgvuldigheid.

Vooral als het nieuws bevestigd wat men wil geloven, wordt iets al snel als waar aangenomen.
Als we al jouw 1357 bijdragen op dit forum gaan beoordelen op dit criterium, krijgen we dan het beeld van een zeer neutraal onbevooroordeeld persoon?
Neutrale en goed onderbouwde reacties richting bijvoorbeeld (een greepje) minderheden als allochtonen en iedereen die de welstand van de middenklasse niet haalt, uitkeringsgerechtigden bijvoorbeeld?

Kijk maar naar de vele anonieme reacties op dit forum, die regelmatig maar half het bericht begrijpen waar ze op reageren.
Bevestigt deze uitspraak niet vooral wat je zelf al als waarheid had aangenomen?
Is met je kritiek op bijdragen van anoniemen het omgekeerde ook evenredig waar?
Dat maar weinig reacties van account houders de plank misslaan?
Ga deze constatering eens kwalitatief hard maken zonder het uit haar context te trekken.

En in de vervolg reacties blijkt dan dat reageerders ook niet door hebben dat ze reageren op iets wat helemaal niet in het verhaal stond.
Is een enkel recent nieuwstopicvoorbeeld waarin je als deelnemer vond het gelijk aan jouw kant te vinden niet een wel heel smalle basis om zulke grote algemene conclusies te trekken over anderen als jezelf?

De enige rationeel (niet psychologisch aandoende) verklaarbare uitweg (uit deze netelige morele spagaatkwestie die niets heel lijkt te laten van de eigen geloofwaardigheid) en die wellicht nog zou kunnen is een vorm van 'shared accounthoudersschap'.
Een gedeeld accounthouderschap waarvan een groot deel van de reacties van die deelgebruikers minder sociaal fraaie bijdragen plaatst dan de hoogstaande deelnemer van vandaag.
Deze goed vast te stellen morele reaguurder spagaat is niet nieuw maar gaat met gemak terug tot 2013.
Voldoende materiaal voor een ruime gebalanceerde statistiek, een tijdsspannen van minimaal op de kop af 3 jaar en 8 dagen van vele bijdragen van minder hoogstaand en nog minder geloofwaardig niveau.

Conclusie : ga voor de spiegel staan en neem anderen niet de maat waar je zelf bij lange na niet aan kan voldoen.
Maar de ervaring leert al jaren dat moraal en de wens en plicht tot (online) sociaal gedrag in jouw beleving alleen voor anderen geldt en alleen op jouw voorwaarden en inzichten.
17-12-2016, 18:45 door Anoniem
Stoere uitspraken.nl ? *

Nederland is geen V.S. of Duitsland, of China, Rusland, etc.
Er is/lijkt geen/weinig reden om de Nederlandse politiek met hacks te beïnvloeden voor het buitenland.

- Want als de reden er al is dan valt er aan beinvloeding ook weinig aan te doen.
Wilders gaat toch al de grootste of een van de grootste winnen partijen worden.
Conservatief & rechts gaat hoe dan ook de verkiezingen bepalen en winnen.

- Er is v'rijwel geen verschil' in buitenlands beleid tussen regeringen.
Onze motivatie wordt immers voor een zeer hoog aandeel bepaald door handel willen drijven, wat we hoe dan ook en ondanks elk moreel bezwaar dat je som zou kunnen hebben, linksom of rechtsom toch wel doen (samen met je partners wat sport kijken, pilske erbij).

- We nemen nooit als eerste een afwijkend standpunt in, dat laten we anderen doen, en wij volgen vooralsnog en voornamelijk andere landen of organisaties.
Wij belijden vooral voortrekkersrollen.

- Waarom zouden bekend veronderstelde bedachte tegenstanders Nederland willen hacken?
Er zijn andere middelen om Nederland als het moet de richting op je laten draaien die gewenst is.
We zijn ten slotte maar een klein landje dat zichzelf heel belangrijk vindt, maar in het buitenland wordt daar iets anders tegenaan gekeken.

Kortom
Eén en ander aan uitspraken komt mij vooral over als iets te melden willen hebben op het dreigingsvlak, omdat er bijvoorbeeld binnen afzienbare vvd- wetten aangenomen dienen te worden die een hoog belang hebben bij een hoog beeld van dreiging.

Misschien eerder en beter te categoriseren als een politiek hulpvoorzetje van de meneerdeheer de hooggeachte m.n.p. voor eigenbelangenparochie in het kader van gewenste wetgeving en niet te vergeten de verkiezingscampagne natuurlijk (!).


* " stoereuitspraken.nl is vrij
Deze .nl-domeinnaam kun je registreren via een registrar. "
17-12-2016, 19:31 door ben987
"gelukkig" hebben we de nos, npo en overige msm die ons in "goede" banen leid....
17-12-2016, 20:09 door BadAss.Sx
Jaaaaaaa, want de russen gaan de potloden hacken...

Stelletje idioten in Den Haag (of alles wat met politiek te maken heeft in de wereld). Want als het niet loopt zoals de elite het had gezien dan hebben de Russen het gedaan.
17-12-2016, 21:32 door Anoniem
Rutte is een mietje net als Hillary Clinton....

Als ze niet kunnen winnen (terwijl ze dachten dat ze alles al omgekocht hadden) gaan ze huilie huilie doen...

Kijk docent, ik heb hier het aanschafdocument van onze hond... nu hoef ik mijn huiswerk niet te maken toch?

Wat is er mis met NEE=NEE?
Zeg dan gewoon eerlijk 'fuck de nederlanders... ik weet het beter dan jullie, en ik heb al aan obama beloofd dat ik die commies (russen) een poepie laat ruiken.. by the weg CIA, hoe lang duurt dat fabriceren van bewijsmateriaal nou nog?"
17-12-2016, 23:25 door Anoniem
Tja aan de ene kant hebben politie en inlichtingendiensten er toch zoveel baat bij dat alles zo lek en kapot mogelijk is, maar nu blijkt dat buitenstaanders er misbruik van gaan maken om onze politiek te beïnvloeden, is het ineens paniek en onmacht en zouden we willen dat onze systemen en communicatie waterdicht waren...
18-12-2016, 15:44 door karma4
Enige manier om nepnieuws te vermijden. Geloof geen nep-politici, jet kunt ze herkennen door het roepen om de wil van het volk dan wel denk. Als je ooit de reden van newspeak doorgekregen hebt, het wordt gebezigd. Het afzetten tegen elite gebeurt door ... elite die zicht boven de rechterlijke macht verheven voelt.
18-12-2016, 17:33 door Anoniem
Nep nieuws?

Is dat zoiets als dat Rutte zegt "er gaat geen cent meer naar Griekenland"?
Is dat zoiets als dat Rutte zegt "u gaat 1000 euro minder belasting betalen"?
Is dat zoiets als dat Rutte zegt "u gaat minder betalen voor uw zorgverzekering"?
Is dat zoiets als dat Rutte zegt "de onderste steen komt boven bij MH (tja, welke van de twee ook al weer?)?

Tja...
Met politici die gewoon maar een eind in het weg ouwehoeren, heb je in `Nederland' geen nep nieuws nodig..
18-12-2016, 22:55 door Anoniem
moeten ze met alles usa na doen? eerst was het hillary clinton dat emails verstuurde via eigen server en toen hier in NL.

nu was met het stemmen weer gezeik en nu hier ook.


BS
19-12-2016, 01:10 door Anoniem
Eerst worden we angst ingeboezemd door terrorisme en komen er allerlei technische maatregelingen
En nu worden die technische maatregelingen aangevallen om ze te beschermen tegen onderzoek en breekbaarheid

En in elke weg waarop de burger loopt mogen kraters geslagen worden wat veiligheid betreft

Ik hoop dat er snel mensen wakker worden en een Neurenberg trial gevormd worden. De zionisten die altijd beide fronten tegen elkaar hebben uitgespeeld zitten ook al jaren in de hi-tech en oorlogsindustrie. Eerst de beleidsmakers on trial en daarna de chefs van de zogenaamde CyberCommands en Intelligence Centers en uiteindelijk moeten ook de mensen die het werk uitvoeren "in opdracht van" on trial. Want "ik volgde alleen maar orders op" is geen excuus, dat was het ook niet in Nazi-Duitsland. Ook al zit je de hele dag te gluren via CCTV's met "werken in beveiliging" als excuus of bouw je Apps voor controle en monitoring van een demografische groep, dan ben je schuldig en je zult niet ontkomen aan vervolging.

Misschien duurt het 10 jaar, of 20 jaar, maar oude Nazi's hebben we ook gepakt toen ze bejaard waren. Ik weet zeker dat een aantal van dit soort "software ontwikkelaars" op security.nl meelezen en denken dat ze in "security" werken maar in feite werken ze aan een totalitair systeem en zoeken ze een persoonlijk excuus voor wat ze doen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.