image

AIVD probeert toegang tot WhatsApp-berichten te krijgen

zaterdag 17 december 2016, 13:25 door Redactie, 44 reacties

De AIVD probeert toegang tot berichten van WhatsApp en Telegram te krijgen. "Het gaat moeizaam, maar we zeggen niet dat het ons niet lukt. Er zijn mogelijkheden”, zegt Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid", tegenover de Telegraaf.

"Het feit dat we door encryptie helemaal niet meer bij WhatsApp-berichten kunnen, is ongewenst. In jouw en mijn berichten zijn de diensten niet geïnteresseerd. Als terroristen via dit soort versleutelde netwerken communiceren, willen we dat wel graag breken", stelt Schoof. De beveiliging van WhatsApp en Telegram zijn nog niet gekraakt. Het lijkt er echter op dat de AIVD zich vooral richt op het toegang krijgen tot iemands telefoon voordat de berichten worden versleuteld. "Als je in iemands telefoon kunt komen, zijn er mogelijkheden", laat Schoof namelijk weten.

Wat betreft de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten is die volgens Schoof hard nodig. " Zij die erg hechten aan privacy, menen dat de gemoderniseerde wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten te ver gaat. Maar we moeten niet met een oude blokkendoos proberen de nieuwe techniek te lijf te gaan. Internetverkeer is nu een 'black box'. De diensten moeten daar toegang toe kunnen krijgen." Volgens Schoof is dit noodzakelijk voor de strijd tegen terrorisme en wordt er "goed toezicht" op gehouden. Ook zou het niet zo zijn dat 17 miljoen Nederlanders onder surveillance komen. "De diensten krijgen geen vrijbrief. Alleen bepaalde activiteiten of mensen waar zij gegronde interesse in hebben, worden gevolgd."

Reacties (44)
17-12-2016, 13:44 door Specalist234
Is dit nieuw? Durf te wedden dat de AIVD niet de enige is.
Waarschijnlijk gaat het ook lukken alleen wat dan...
Lek binnen AIVD die het nieuws naar buiten brengt? Wat vervolgens resulteert in nog sterkere encryptie. Of juist nog meer data hacks?

Maar heeft dit zin? Maakt dat "Nederland" echt veiliger? Wel leuk dat ze zo de ICT sector naar de klote helpen. Nederland "was" een grijs land hierin en daarom ook winstgevend. Maarja door zulke domme acties maak je het echt kapot.

En wil je een kans op een aanslag verkleinen stap dan naar de Politiek. Door buitenlandse aanvallen te steunen, samen te werken met landen die "corrupt zijn" kuch Turkije. Tja dan maak je Nederland een doelwit..

Wanneer dit allemaal zo door gaat over een paar jaar lever ik met veel plezier mijn paspoort in. Dit kat en muis spel blijft lang door gaan
17-12-2016, 13:46 door Anoniem
Schoof doet dat zelf niet - hij huurt daarvoor bedrijven in die ook weer aan andere overheden leveren, en als ze dat al niet doen, gebeurt dat ondergronds wel. Mocht het slagen door langs de beveliging heen te gaan, ligt het ook binnen een mum van tijd ook open voor andere regimes om mensen op te pakken voor hun mening, geloof, geaardheid of zomaar. Schoof wordt weer bedankt. De geheime diensten zijn zelf de grooste bedreigingen aan het worden.
17-12-2016, 13:51 door Anoniem
Stelletje mafkezen daar bij de AIVD :-(
17-12-2016, 13:56 door Anoniem
Het zal wel aan mij liggen maar op het moment dat ze er lucht van krijgen, gebruiken ze toch een ander communicatie medium.

Als je weet dat je moeder bij de keukendeur de wacht houd bij de snoepdoos ga je toch via de tuindeur?

Of houdt whatsapp een enorme geschiedenis aan gesprekken bij op die facebook servers en kunnen ze in het verleden duiken?

Dan zou het wel nuttig zijn en bijzonder leerzaam, Kunnen we eens zien wie er top secret of confidential data heeft verstuurd.
17-12-2016, 14:05 door Anoniem
"De diensten krijgen geen vrijbrief. Alleen bepaalde activiteiten of mensen waar zij gegronde interesse in hebben, worden gevolgd."
Wie goed leest onder welke omstandigheden het sleepnet wordt toegepast, moet wel concluderen dat honderdduizenden mensen in de toekomst gevolgd gaan worden. Wie bijvoorbeeld het ongeluk heeft dat zijn internetverkeer per ongeluk via Syrië wordt omgeleid, verdwijnt automatisch in het sleepnet van meneer Schoof.
17-12-2016, 14:21 door Anoniem
@Specialist234,

Het is waarschijnlijk veel erger als de gemiddelde Nederlandse burger beseft.

Laat ik het zo zeggen als Whatsapp etc. niet open lag voor surveillance, dan zou het al lang verboden zijn.
De encryptie is al lang door een Israëlisch surveillance bedrijfje gedecodeerd. (Lees Forbes er maar op na).
Dus alles in Whatsapp ligt dus al op straat.

Als men het in Israël kan, kan men het in Rusland, en als Turkije er moeite mee zou hebben,
wordt Whatsappen even niet toegestaan.

Het nare alleen is, dat ik moet verbergen dat ik hou van Zwarte Piet en boerenkool,
dat ik Hollandse wortels heb, waarvan ik weet dat ze teruggaan tot de Vroege Middeleeuwen,
dat ik "ook nog" tot een minderheid met blauwe ogen behoor en
dat ik ironisch gezegd geen aspiraties heb in de richting van het ontvangen van een Coudenhove-Kalergi onderscheiding.

Het bovenstaande zal ik dus maar niet Whatapperen aan u,
omdat ik niet weet op welke woorden in de txt in de EU de moderatie ergens gaat aanslaan.

Beangstigend en tevens in de uiterste consequenties intriest.

De donkere middeleeuwen dalen neer over West Europa, weldra dooft het licht....

"Ons nooit moet vergeet nie, wat hullie an ons gedoen he" (vrij naar het Afrikaans gezegde).
17-12-2016, 14:40 door Anoniem
Ach, het is whatsapp maar... Niets aan de hand :-)
17-12-2016, 14:42 door Anoniem
Zij die erg hechten aan privacy, menen dat de gemoderniseerde wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten te ver gaat. Maar we moeten niet met een oude blokkendoos proberen de nieuwe techniek te lijf te gaan. Internetverkeer is nu een 'black box'. De diensten moeten daar toegang toe kunnen krijgen.

Je vangt meer vliegen met stroop dan met azijn.

Een deel van het probleem wordt veroorzaakt doordat de politiek niet wil of niet in staat is om een breed maatschgappelijk debat te voeren met de hele bevolking om er zo achter te komen waar de grenzen voor politie en veiligheidsdiensten moeten komen te liggen als het gaat om privacy, surveillance, terughacken, etc.

Dus niet snel een wetje doorvoeren als er weer eens ergens een bom ontploft is, maar terdegen de voors en tegens doorpraten met alle inwoners, inclusief potentiele consequenties (camaratoezicht, doden, ontwrichting van het publieke leven, corrupte computers), en vervolgens het volk zich laten uitspreken hierover.
Dit kost tijd. Ook omdat veel nog uitgelegd moet worden. Voor een deel aan mensen die nu niet eens snappen waar het over gaat.
Het informeren en waar nodig begeleiden van de burgers naar een geinformeerde keuze is de taak voor de politici.

Het argument dat een politiek onderwerp te complex is, is niet meer acceptabel. Daarmee toont de politicus alleen maar aan dat hij/zij niet capabel is om als volksvertegenwoordiger op te treden.
17-12-2016, 14:50 door Anoniem
In de jaren dat ik bij de AIVD werkte (informant dus ondergewaardeerd en onderbetaald en ook geintimideerd met bijstandsfraude - grootste fout van mijn leven vooral nadat ze me lieten weten me scherp in de gaten te houden en ook bedreigd) hebben we allerlei hackerspaces in Nederland onderzocht op mogelijke recruits (tussen de 18 en 25 omdat ze dan nog te kneden zijn). Ook op twee network events in de zomer. Ze hebben al lang de middelen om telefoons te hacken (alle merken en types) want de keys staan gewoon op de gsm en soms ook onversleutelde berichten. Dus het kraken van Whatsap datastreams is grote onzin want het kost teveel resources (je hebt een enorm sleepnet en veel processorkracht nodig). Wat ze bij de inlichtingendiensten doen is gewoon de telefoons direct hacken. Daar merk je trouwens niks van en alles wat ze nodig hebben is een 06-nummer. Het kraken van Whatsapp is kul, want na Whatsapp komt weer een andere app. Maar op de foon direct heb je alle access. Hoe ik dit weet? Ik heb van ze zelf een telefoon gekregen die andere informanten ook krijgen en daar zat de malware op. Na een geheimhoudingsverklaring (mondeling) ben ik ook te weten gekomen dat de data niet via Wifi verstuurd wordt omdat ze rekening houden met mensen die hun verbinding monitoren. Het gaat altijd via 3G (misschien nu 4G maar dat is speculeren) en de extra verbruikte data bij de provider wordt daar gewoon aangepast en niet in rekening gebracht. Het klopt precies met de gemodificeerde data op de telefoon in de log (rootkit heeft alle privileges). Ik ben in de zomer gestopt met voor ze te werken maar ik weet dat er nog zeker 4 anderen rondlopen die actief mensen zoeken in hackerspaces in elke stad door het land en op de speciale networking events. Ik ben gestopt wegens spijt en sympathie voor de recruits omdat een van de 10 die ik probeerde te groomen paranoide werd en zelfmoord heeft gepleegd. Ik zit nu zelf met een depressie in behandeling van het GGZ. Wat ook raar is dat ze op security.nl bepaalde berichten over de AIVD filteren, ik vind dat verdacht. Dit speelde zich af tussen 2015 en 2016.
17-12-2016, 15:37 door johanw
De encryptie is hoogstwaarschijnlijk niet het zwakke punt in WhatsApp (bij Telegram is dat minder zeker). Maar WhatsApp slaat berichten unencrypted op in de Google Cloud als je cloudbackup aanzet (ik heb geen idee of dat standaard aanstaat, ik heb geen Google account op mijn Android). Dat is alvast een zwak punt. En ze zouden kunnen proberen malware te verspreiden die de berichten na of voor de encryptie onderschept.
17-12-2016, 16:22 door Anoniem
En als het verzwakt is blijven serieuze terroristen natuurlijk ook gewoon die diensten gebruiken. (voor desinformatie misschien)

Als je werkelijk zoiets wilt voor veiligheid, dan ga je het toch niet met z'n alle aan de grote klok hangen?

Als is de encryptie nog zo complex, als het onderliggende systeem toegangbaar is, is daar ook wel weer een mauw aan te passen. (Foxit iemand?)

Sterker nog, met alle diplomatie is het natuurlijk ook niet helemaal onmogelijk om mbv andere veiligheidsdiensten op apperaten binnen te dringen via officiële fabrikanten.

Wat er nu gaande is gaat helemaal niet meer over veiligheid, het gaat zuiver om controle.

Met begrijpbare redenen start de wens naar bevoegdheden bij het rijk, en eindigen uiteindelijk bij verzekeringen, banken en misschien zelfs wel kruideniers die veel besodemieterd worden.

Eigenlijk zou het eens tijd worden dat men zich af gaat vragen wat met nu eigenlijk veilig wenst te stellen.
Want zoals het tegenwoordig gaat over leefbaarheid en perspectief, dan zie ik dat nu met alle driften erg snel bergafwaarts gaan.
17-12-2016, 18:11 door Anoniem
Die gasten van 9-11 communiceerden toch via Sony Playstation Gamenetwork?
17-12-2016, 18:47 door Anoniem
Anoniem van 14:50

Dit berichtje van u zou de hele Nederlandse IT verplicht moeten lezen.
Dan kunnen ze later niet zeggen: "Wir haben es nicht gewußt".

Net als bij sektes en geheime organisaties, die mensen die in bepaalde sh*t zitten weliswaar helpen,
maar tevens met hun sh*t compromitteren en aan een kort lijntje houden,
dan lopen ze immers niet gemakkelijk meer weg en zijn chantabel.

En men is inventief, bij voorbeeld de allochtone jeugdburgemeester zorgt
dat zijn echte volwassen variant veilig rondloopt.

Terug bij de zogenaamde Whatsapp hack is het, als u al aangaf, veel gemakkelijker
de mobiele telefoon direct te hacken, dan heb je ook direct toegang tot de niet versleutelde data,
waar je op uit bent.

Ik ben nog steeds van mening dat de smartphone is ontworpen als een spionage apparaat bij uitstek
en daarom zo veel mogelijk burgers ermee op zak moesten gaan lopen.

In ieder geval veel dank voor je ontboezeming. Goede Zondag.
Blijf overigens maar steeds aan de goede kant van de straat lopen!
17-12-2016, 19:04 door Anoniem
Wat zijn ze toch wee onnodig moeilijk aan het doen.

Als ze nu een zelf eens met een concept komen waarbij het mogelijk is een publieke sleutel van hen toe te voegen, waardoor je groepen mensen tijdelijk om toegang tot hun communicatie kan vragen, dan maakt het niet uit hoe sterk de versleuteling is of hoe moeilijk toegang tot het device is. Je kan dan gewoon bij de inhoud zonder dat je je op specifieke personen richt en deze dus gewaarschuwd worden (de verzoeken zijn dan namelijk vrij normaal en ook op andere mensen van toepassing). Sterker nog personen die expliciet weigeren zijn extra interessant. Doordat het delen via een verzoek aan een groep loopt, is bij de groep bekend hoe lang dit ongeveer duurt en de bevolking heeft dan niet alleen een beter beeld hoe vaak of weinig onschuldige burgers in de gaten worden gehouden, men helpt ook actief mee aan het veiliger maken van het land, zonder dat er vanalles kapot hoeft worden gemaakt dat de digitale veiligheid van ons land juist ten goede komt.

Met andere woorden, alleen de AIVD kan dan nog bij de communicatie van Nederlandse burgers.

Dus kom eens met een eigen initiatief en betrek de politiek en techbedrijven erbij ipv altijd maar achter de feiten en de rest aan te lopen.
17-12-2016, 19:25 door Anoniem
Altijd al gezegd dat Whatsapp nog steeds niet veilig is, en dat ze met het bericht van "nu end to end encryption!" alleen maar meer klanten hebben willen trekken, maar dat het ondertussen nog steeds te lezen is voor Whatsapp zelf en voor surveillance diensten.
17-12-2016, 20:03 door Anoniem
@ Prinsenvlag Anoniem

Door 14:21 Anoniem: @Specialist234,

Het is waarschijnlijk veel erger als de gemiddelde Nederlandse burger beseft.
Na het lezen van je reactie denk ik dat er sprake kan zijn van parallelle vormen van besef

Het nare alleen is, dat ik moet verbergen dat ik hou van Zwarte Piet en boerenkool,
dat ik Hollandse wortels heb, waarvan ik weet dat ze teruggaan tot de Vroege Middeleeuwen,
dat ik "ook nog" tot een minderheid met blauwe ogen behoor en
dat ik ironisch gezegd geen aspiraties heb in de richting van het ontvangen van een Coudenhove-Kalergi onderscheiding.
Wie dit allemaal naar vindt, buiten fervente dragers van de Prinsenvlag, is mij verder niet helemaal duidelijk.
Behalve dan dat bovenstaand gedachtengoed behoorlijk in de buurt komt van aanhangers van wat meer extreem marginalere groepen, het soort groepen die op zich gezien een aantal standpunten jegens anderen wel enige aandacht verdienen.

Te denken valt aan clubjes als:

Jongeren Front Nederland (JFN)
Nederlandse Volksunie (NVU)
Aktionsfront Nationale Sozialisten (ANS)
Consortium de Levensboom (CdL)
Centrum Demokraten (CD)
Centrum Partij '86
Viking Jeugd (VJ)
Voorpost
en niet te vergeten de Pegida afdeling Nederland.


Maar vooralsnog heeft alles wat links is veel meer en veel permanenter de aandacht.
Niet geheel terecht in nogal wat gevallen maar dat is vermoedelijk nou eenmaal een organisatie genetisch gegeven van diverse soorten 'diender' groepen.
Je doet er niets aan.
Behalve kritisch zijn.

Divers rechts heeft, buiten wat extremen daargelaten, dus wat het overgebrek aan aandacht eigenlijk, helemaal niets te klagen.
De aanschurkende grote groep van w-stemmers wordt echt niet gemonitort.
Sp-stemmers, partij voor de dieren, piratenpartij en groen linksstemmers zullen veel en veel eerder aan de beurt zijn.

Het bovenstaande zal ik dus maar niet Whatapperen aan u,
omdat ik niet weet op welke woorden in de txt in de EU de moderatie ergens gaat aanslaan.
Beangstigend en tevens in de uiterste consequenties intriest.
Er zijn vele vormen van communicatie en dat weten ook de prinsenvlag dragers heel erg goed.
Niet in de laatste plaats omdat ze zelf heel goed weten dat hun dromen vergaande maatschappelijke veranderingen vereisen.

De donkere middeleeuwen dalen neer over West Europa, weldra dooft het licht....
In die tijden waren er grote sociale verschillen gebaseerd en in stand gehouden mede op basis van afkomst en afgebakend gebied. Vergeet de slotgrachten niet.
Partijen die verschillen willen benadrukken, mensen beoordelen op afkomst en de bruggen van slotgrachten weer willen ophalen zitten dus stukken dichter bij de terugkeer naar die geschetste donkere middeleeuwen.
Politiek veel dichterbij dan wat alhier gedroomde extra controle van een dienst kan bewerkstelligen.

"Ons nooit moet vergeet nie, wat hullie an ons gedoen he" (vrij naar het Afrikaans gezegde).
Nou dat is ook toevallig,
had ik vanaf het begin al door vanuit welke Oranje vlaggen hoek de wind van je reactie waaide.

Niet voor jou, maar eigenlijk voor anderen om het thematisch concreet te duiden en leeslinkje erbij opdat duidelijk wordt dat dit soort gedachtengoed op zijn minst wel het het oog van argus doet ontwaken en niet alleen maar op paranoia is gebaseerd.
http://debuitenlandredactie.nl/2015/05/martin-bosma-is-geen-racist-maar-die-kutnegers-hebben-het-wel-gedaan/
Om alvast wat gras van vooringenomenheid te korten en tpo linkje erbij
http://politiek.tpo.nl/2015/06/04/recensie-martin-bosma-doet-de-waarheid-over-zuid-afrika-geweld-aan/

Mensen die er alles aan doen om aan tweedeling en meer te werken in een maatschappij wekken op zijn minst de aandacht omdat het verlengde ervan kan zijn de basiswaarden van die maatschappij af te willen ontwortelen.

Dus, al eens zelf aan verhuizen gedacht?
Een stuk praktischer, er zijn wel dorpjes naar keuze te vinden langs de oranjerivier waar een groot hek omheen staat en waar alleen op kleur geselecteerd publiek welkom is.
Je weet vast welke ik bedoel want zo te zien zit je 'goed' in je historische al dan niet zogenaamd 'vertaalde' 'bron' materie.

Zo, hopelijk kunnen we nu weer snel terug naar het echte onderwerp, het 'breken van encryptie en dus bescherming voor alle burgers'.
Opdat iedereen beschermd is tegen onverwachte uitwassen van politiek beleid.

Hoeveel chatapps met encryptie mogelijkheden bestaan er eigenlijk?
3, 4, 10, 20 , meer ?


Prinsenvlag ?
https://en.wikipedia.org/wiki/Prinsenvlag
'iets' andere inhoud
https://nl.wikipedia.org/wiki/Prinsenvlag

Helaas of gelukkig gekaapt voor politieke doeleinden waardoor het nooit (weer) de vlag van Nederland zal worden.
Gelukkig maar want oranje is tegenwoordig van (gelijk aan) ING, TPG en vele andere bedrijven die deze kleur gekaapt hebben.
17-12-2016, 20:04 door BadAss.Sx
Whahahahahahahahahaha

Ja sorry hoor. We hebben het hier over NL met een falend ICT beleid bij de overheid. Met een justitieel systeem die 98% van alle zaken op de plank moeten leggen en een gigantisch tekort aan IT kennis en dan denken ze dat ze wel even een e2e encryptie van Signal te kunnen kraken.

Please, laat me niet lachen.

TIP: waarom zouden ze dit melden? Gewoon om FUD te creeeren, want als het ze echt gelukt zou zijn zou je zoiets niet melden en er lekker gebruik van maken.
17-12-2016, 20:17 door Anoniem
Als ik ze in een groeps-app zou willen hebben, had ik ze wel toegevoegd. Er stiekem toch bij willen horen is sneaky en gemeen.
17-12-2016, 21:17 door Anoniem
Het valt mij op dat de AIVD ervan uit gaat dat ze door een smartphone te hacken de terroristen gaan vangen. Maar als de heren terroristen nu eens helemaal geen smartphone gebruiken??? Een oude nokia o.i.d. Simkaart erin, hun gesprekken voeren, simkaart eruit en de telefoon weggooien. ( zogenaamde " burner phone") ik denkngewoon dat ze de hele bevolking willen volgen en weten wat ze doen. Gelukkig heb ik zelf nog 2 " hele oude" telefoons en die werken perfect. Alleen bellen en smsen. Voor mij niks geen smartphone, watsapp, Facebook o.i d.
17-12-2016, 22:47 door Anoniem
Werkelijke probleem geduid

"Dick Schoof heeft de ernstigste baan van Nederland.
Zijn werkkamer in het Ministerie van Veiligheid en Justitie is zó goed beveiligd, dat hij nauwelijks meer naar buiten kan kijken."

Geconstateerd kan worden dat dhr schuif daardoor een sterk verminderd zicht heeft op de werkelijkheid.
Dat dit heerschap zeer vermoedelijk leeft in zijn eigen beperkte virtuele dreigingsbubble.

Deze meneer heeft belang bij een angstig nederland!
Alleen zo blijft het budgdet van zijn diensten op peil, kan hij er meer centjes bijkrijgen of meer bevoegdheden!
Want het is verkiezingstijd!
Er moeten twee wetten door de kamers die zeer gunstig zijn voor 'Schuif, Schoof & Partners' !

Laat deze man s.v.p. een andere baan gaan zoeken en de maatschappij niet langer op stang jagen.
Wat te denken van een verhuisbedrijf, die naam kan je niet ongebruikt laten liggen.
Eerst zelf verhuizen, van stoel, en snel graag.
17-12-2016, 23:13 door Anoniem
Waar moet het toch naar toe met dit land...

Als iedereen als makke lammetjes alles over zich heen laat komen dan hebben we over enkele decennia een collectief aan biologische robots dat noch vrijheid mag ervaren en noch voor innovatie kan zorgen. Is dat niet precies wat terroristen willen en wat onze concurrentiepositie als land doet verslechteren?

En als er geen beschaafd compromis komt om enigszins beperkt communicatie in te kunnen zien dan gaan inlichtingendiensten nooit stoppen met pogingen achterdeuren in te bouwen en systemen zwak te houden en daarmee onze samenleving kwetsbaar te maken en houden.

Omgekeerd: stel je eens voor dat systemen waterdicht zouden zijn en encryptie onbreekbaar, hoeveel zorgen die we nu hebben zouden we dan niet hebben? Zou dat niet het uitgangspunt moeten zijn terwijl we een oplossing vinden voor het communicatie vraagstuk? Als je als inlichtingendienst dit compromis nu uit de weg gaat, dan heb je de race verloren op het moment dat communicatie door middel van kwantumverstrengeling realiteit is.

Maar goed, ze doen toch waar ze zin in hebben dus wat heeft het eigenlijk voor nut om je hier druk over te maken.
17-12-2016, 23:41 door Anoniem
@Anoniem 20:03

Q.E.D., hetgeen betekent "dat wat bewezen moest worden". Ik wilde het even testen en de lakproef werkte perfect!

Namelijk, dat de willekeurige woordencombinatie 'Zwarte Piet'en 'boerenkool' iemand direct in de hoek plaatst van een categorie, .....nou toch tenminste grenzend aan Stormbalfront, als ik de poster moet geloven.

Wie denkt u wel wie u bent? Hoe affreus, om zo mensen met enige lichte kritiek op het huidige surveillance beleid en discriminatie van verbondenheid met gewone Hollandse alledaagse zaken, gelijk weg te zetten als (ultra-)rechts. Alles wordt tegenwoordig omgedraaid, wit is zwart en zwart is wit., de sympathisant met holocaust slachtoffers is nu verkeerd bezig en wordt weggezet als fascist of nog erger zionist.

De kanarie in de kolenmijn is, wat mij betreft, alweer van zijn stokje gevallen. Alleen de conformist, die zijn mond niet meer open doet, kan er nog mee door. Ik wil niet horen bij mensen die een dergelijke classificatie bezigen. Ik word hier eigenlijk gezegd een beetje bang van. Alles wat ik nog maar een jaartje of wat geleden probleemloos kon benoemen, is nu 180 graden en bijna al 360 graden gedraaid. En nee ,ik heb nooit enige affiniteit met de groepjes die u noemt gehad, zou niet willen ook.

Maar ik geloof wel in een bullebak, ik hou van de rommelpot met Oud en Nieuw, ken de luilakviering, weet waarom we aan Lodewijk Napoleon's kroning nationale pannenkoekendag hebben overgehouden. Maar dat alles maakt me nog geen ultra-rechts figuur. Ik kom van een academie waar het rood de schoorsteen uit walmde, maar dat maakte me nog geen sympathisant van het socialisme of communisme. Het was gewoon een leuke HBO.

Ik ben tegenstander van dit soort app-sleepnet surveillance, want aan bovenstaand berichtje kunt u al gemakkelijk zien waar het in verkeerde handen toe zal leiden.
18-12-2016, 01:56 door Anoniem
"Dick Schoof heeft de ernstigste baan van Nederland.
Zijn werkkamer in het Ministerie van Veiligheid en Justitie is zó goed beveiligd, dat hij nauwelijks meer naar buiten kan kijken."

Kolere dat belooft dan wat voor als ze later weer de straat op moeten omdat terroristen hun zelfs geen metadata met WhatsApp en Telegram meer gunnen, en ze weer de straat op moeten.

Creëren we gewoon een of andere nieuwe veiligheidsdienst en faseren we dat wat ooit de AIVD was gewoon uit met een of ander Europees plan tot gezamenlijke inlichtingendienst. (de BVD had nog wel een ziel)

Laat ik maar even wat zinloos puzzelen om tot rust te komen. :P
18-12-2016, 09:09 door Anoniem
En als de AIVD en ik nou eens van mening verschillen over de vraag of ik wel een terrorist ben? Dan worden mijn berichtjes afgeluisterd zonder dat me dat verteld wordt. En kan ik nergens bezwaar maken. Goed dat ik geen whatsapp meer gebruik. Ik stop maar gewoon helemaal met communiceren.
18-12-2016, 09:33 door Anoniem
Wellicht een domme vraag: Als Signal Messenger geheel Open Source is (dus iedereen kan alle broncode bekijken) hoe kan het dan dat de encryptie zo moeilijk te kraken is? Je kunt dan toch zien hoe een sleutel gemaakt word? Of word de sleutel uit gegevens van je telefoon afgeleid die niet te achterhalen zijn? Wie kan mij dat op een simpele manier uitleggen?
18-12-2016, 11:39 door Anoniem
Door Anoniem: Wellicht een domme vraag: Als Signal Messenger geheel Open Source is (dus iedereen kan alle broncode bekijken) hoe kan het dan dat de encryptie zo moeilijk te kraken is? Je kunt dan toch zien hoe een sleutel gemaakt word? Of word de sleutel uit gegevens van je telefoon afgeleid die niet te achterhalen zijn? Wie kan mij dat op een simpele manier uitleggen?
De key wordt willekeurig door de computer aangemaakt met cijfers en letters. Je moet een groot aantal hele snelle pc's hebben om de key te achterhalen. Koop maar 5 biljard pc's en je kan de key misschien dan wel achterhalen. Natuurlijk kan die key ook wel in een korte termijn gekraakt worden met het menselijk brein, maar dan moet je heel veel vergelijkingen maken. Het zwakste punt is dat de key nog steeds gemaakt is door een computer en het blijft toch altijd het zwakste dan het menselijk brein. Alles valt te kraken. Als het vandaag niet gekraakt kan worden, dan is het misschien over 10 jaar. Ga maar eens rond kijken op thepiratebay.org, daar staan ook vol gekraakte software!
18-12-2016, 12:49 door Anoniem
Geen Facebook is verdacht, en geen Internet wordt per definitie verboden omdat je daarmee de opsporing verhindert?

Ik zou als Amerikaanse inlichtingsdienst wel uitkijken om zoiets waardevols en populairs dan WhatsApp als informatiebron te verliezen aan een of andere kleine visieloze Europese inlichtingsdienst met de drang naar zelfstandige toegang. Geloof me, nog voordat een ander land de mogelijkheid krijgt tot het breken van in Amerika hooggekwalificeerde encryptie worden fouten haast met magische timing hersteld, of wordt het in z'n geheel verwijdert en/of gebruik afgeraden. (de vergelijking met BlackBerry gaat hier niet op)

Weet je wat de ironie is aan alles?

Er zijn landen die beveiligde communicatie per bulk van andere landen hebben onderschept en opgeslagen, slechts voor wanneer het ontcijferen met behulp van Quantum techniek wel ooit mogelijk zou kunnen worden.
18-12-2016, 13:46 door Anoniem
Ja en de main stream media zijn de grootste verspreiders van wat aangeduid wordt als "nep nieuws". Denk aan wat verspreid wordt door Media Matters for America onder andere. Er is duidelijk sprake van een propagandacampagne om bepaalde onderwerpen in een kwaad daglicht te stellen en te censureren. En wij doen er hier duidelijk op onze eigen wijze aan mee. De instructies en directieven zijn kennelijk op een bepaald moment van dit jaar gewijzigd. Graag geweten welke die directieven zijn.

Maar het gezegde gaat nog steeds op: "Al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaald haar wel" ofwel met de Slavische spreekwoord variant hierop "Leugens hebben korte beentjes".
18-12-2016, 13:59 door Anoniem
Wat is in hemelsnaam het nut van het publiek bespreken van dit soort (gewenste) capabilities van onze veiligheidsdiensten ? Dat kamerleden hierin naief zijn kan ik me nog voorstellen, maar zou NCTV coordinator Dick Schoof hier niet veel terughoudender in moeten zijn ?

Zouden medewerkers van de AIVD/MIVD die met dit soort zaken bezig zijn in het kader van nationale veiligheid niet doodmoe worden van dit soort publieke discussies ? De vijand leest immers ook mee.

Stel je voor dat de Engelsen tijdens WW2 het kraken van de Enigma machine van de Duitsers publiekelijk hadden besproken in de media en politiek, had het dan nog enige zin gehad ? ;)
18-12-2016, 17:10 door karma4
Door BadAss.Sx: ...
TIP: waarom zouden ze dit melden? Gewoon om FUD te creeeren, want als het ze echt gelukt zou zijn zou je zoiets niet melden en er lekker gebruik van maken.
Misschien per ongeluk een Hanlon's razor hit, maar je zou gelijk kunnen hebben. Zie ook de reacties met vragen waarom Schoof dit in het openbaar brengt. Zoiets gebruik je liever eerder en pas na de overwinning of het achterhaald zijn kom je er mee.

Schoof heeft er over dat als je toegang tot het apparaat hebt er mogelijkheden zijn. Open source / closed source maakt niet echt uit. Als je de toegang tot de sleutels hebt of er voor kan komen dan ben je er inderdaad. (voorbeeld enigma).
Toegang tot het apparaat Appel gaf al toe dat zoiets goed te doen is (daarom de weigering om mee te werken. Android (Linux) haalt ook steeds meer het nieuws dat men de boel kan overnemen.
18-12-2016, 18:58 door Anoniem
Door Anoniem: ... ( zogenaamde " burner phone") ..
Een Samsung 7 misschien?
18-12-2016, 20:27 door Anoniem
Geen test en geen toevallige willekeur

Door 23:41 door Anoniem:

Q.E.D., hetgeen betekent "dat wat bewezen moest worden". Ik wilde het even testen en de lakproef werkte perfect!

Namelijk, dat de willekeurige woordencombinatie 'Zwarte Piet'en 'boerenkool' iemand direct in de hoek plaatst van een categorie, .....nou toch tenminste grenzend aan Stormbalfront, als ik de poster moet geloven.

Wie denkt u wel wie u bent? Hoe affreus, .... (knip)

Kom kom, als je betrapt wordt zeggen dat je je expres slecht verstopte?
Het soort uitspraken dat je bezigde zijn niet mals als je doorhebt waarnaar en via welke weg (zuid Afrika en apartheid) er gehint wordt (de schuld ligt bij de zwarte bevolking):

Je quotes bijelkaar
Het nare alleen is, dat ik moet verbergen dat ik hou van Zwarte Piet en boerenkool,
dat ik Hollandse wortels heb, waarvan ik weet dat ze teruggaan tot de Vroege Middeleeuwen,
dat ik "ook nog" tot een minderheid met blauwe ogen behoor en
dat ik ironisch gezegd geen aspiraties heb in de richting van het ontvangen van een Coudenhove-Kalergi onderscheiding.
+
Ons nooit moet vergeet nie, wat hullie an ons gedoen he" (vrij naar het Afrikaans gezegde).

Ga dan als een vent staan voor je racisme en je buitenlanderhaat.
O, ja dat mag natuurlijk niet, dan maar omfloerst op de welbekende schijnheilige manier (voor wie het ziet).
Zoiets als een vlug een excuusvuilnisbakje bij een hakenkruis zetten om ermee weg te kunnen komen terwijl de boodschap voor de goede verstaander wel duidelijk is.

Het ging dus niet over onschuldige boerenkool maar over je duidelijke combinatie van thema's (als afkomst en voorkeuren) die te onsubtiel, zeg maar direct hintten naar overbekende "Blut und Boden ( Bloed en Bodem) thematiek met daarbij ten overvloede er (on)dubbelzinnig bovenop verwijzingen naar het zuid Afrika en een discutabele hints naar discutabele zienswijzen.

Schijnheilig (omdat de wet het anders niet toelaat) maar niet onverbloemde vorm van wit nationalisme.
En onverbloemd wit nationalisme vinden we inderdaad vooral, zo niet vrijwel exclusief terug bij extreem rechts.

Dus, dat de AIVD figuren en groepen die dit soort "Blut und Boden + nasleep-gedachtengoed" aanhangers in de gaten houden valt dus heel wat voor te zeggen omdat de vrijheid die dat soort volk wil in extreme zin voor zichzelf zou willen opeisen zwaar ten koste gaat van de vrijheden van andere bevolkingsgroepen die ook bescherming door de Nederlandse wet verdienen en genieten.

Daarom snap ik wel jouw anti Europa houding.
Want Europese wetten zijn vervelend, die Europese beschermende wetgeving zit in de weg als we hier wetten aanpassen die ongunstig worden voor een geselecteerd deel van de Nederlanders.
Nederlanders waarvan geroepen wordt dat die wel even op het vliegtuig, de boot en de trein kunnen worden gezet om nooit meer terug te keren.
Lukt niet als deelnemer van Europa, gelukkig maar.

Maar, hoe verachtelijk ik ook het gedrag en gedachtengeod van Blut und Boden aanhangers vindt, ik ben er nog steeds op tegen dat encryptie gebroken wordt.
Want wat er gepropageerd wordt is het afbreken van veiligheid om veiligheid te kunnen garanderen (?!)
En zelfs dat niet, er worden geen garanties afgegeven en wordt alleen gevraagd, aangestuurd op, om het recht van burgers op veiligheid en privacy af te breken.
Slecht idee, de rechtsstaat in stukjes afbreken, niet doen, niet 'voor terroristen', niet doen voor 'Blut und Boden aanhangers'.

Dan je vraag..
Wie ik denk dat ik ben?
Een kritisch iemand die in ieder geval ten (politieke) dele doorhad wat jij bent.
Jammer dat de moderatie het niet zag want het zijn nogal onfrisse hints.
Het gaat namelijk over van alles behalve over boerenkool maar wel over mensen en rechten die jij liever selectief anders indeelt.
Dan loop je de kans op een stevig weerwoord, waarvan akte.

Boerenkool, boerenkool, boerenkool?
Ging het maar over boerenkool al dan niet met worst.
Wat een luxe zou dat zijn, een maatschappelijke hooggeengageerde discussie over boerenkool (alle andere problemen immers al opgelost en aivd getransformeerd tot bladgroenwelzijnsinspectie?).
Zover is het nog niet, nog lang niet.

Helaas.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Blut_und_Boden
18-12-2016, 22:48 door Anoniem
Door BadAss.Sx: Whahahahahahahahahaha

Ja sorry hoor. We hebben het hier over NL met een falend ICT beleid bij de overheid. Met een justitieel systeem die 98% van alle zaken op de plank moeten leggen en een gigantisch tekort aan IT kennis en dan denken ze dat ze wel even een e2e encryptie van Signal te kunnen kraken.

je hebt het over een implementatie van signal bij whatsapp. Met een gesloten broncode van whatsapp. Hoe heeft facebook de encryptie toegepast? geen idee. de code is gesloten. Facebook zijn datagraaiers en zullen zelf een achterduur hebben.

Door Anoniem:
Door Anoniem: Wellicht een domme vraag: Als Signal Messenger geheel Open Source is (dus iedereen kan alle broncode bekijken) hoe kan het dan dat de encryptie zo moeilijk te kraken is? Je kunt dan toch zien hoe een sleutel gemaakt word? Of word de sleutel uit gegevens van je telefoon afgeleid die niet te achterhalen zijn? Wie kan mij dat op een simpele manier uitleggen?
De key wordt willekeurig door de computer aangemaakt met cijfers en letters. Je moet een groot aantal hele snelle pc's hebben om de key te achterhalen. Koop maar 5 biljard pc's en je kan de key misschien dan wel achterhalen. Natuurlijk kan die key ook wel in een korte termijn gekraakt worden met het menselijk brein, maar dan moet je heel veel vergelijkingen maken. Het zwakste punt is dat de key nog steeds gemaakt is door een computer en het blijft toch altijd het zwakste dan het menselijk brein. Alles valt te kraken. Als het vandaag niet gekraakt kan worden, dan is het misschien over 10 jaar. Ga maar eens rond kijken op thepiratebay.org, daar staan ook vol gekraakte software!

denk als google zijn quantum computer volledig heeft afgerond, dat de key zo gekraakt is.(link:http://www.telegraph.co.uk/technology/news/12042781/Google-D-Wave-quantum-computer-is-100-million-times-faster-than-your-PC.html)
18-12-2016, 22:57 door Anoniem
nut is dat ze straks zeggen dat ze weten hoe ze het moeten kraken terwijl er een backdoortje wordt verleend.
19-12-2016, 01:03 door Anoniem
Door Anoniem: Het valt mij op dat de AIVD ervan uit gaat dat ze door een smartphone te hacken de terroristen gaan vangen. Maar als de heren terroristen nu eens helemaal geen smartphone gebruiken??? Een oude nokia o.i.d. Simkaart erin, hun gesprekken voeren, simkaart eruit en de telefoon weggooien. ( zogenaamde " burner phone") ik denkngewoon dat ze de hele bevolking willen volgen en weten wat ze doen. Gelukkig heb ik zelf nog 2 " hele oude" telefoons en die werken perfect. Alleen bellen en smsen. Voor mij niks geen smartphone, watsapp, Facebook o.i d.

Ik wil op deze quote reageren. Het is zo dat er een programma bestaat in Nederland (ontwikkeld door de VS) dat burnerphones detecteert. Zodra twee anonieme telefoons (net geactiveerd, of geactiveerd maar nooit gebeld) zich in een straal van 30km ongeveer tegelijk inschakelen, dan wordt dit waargenomen. Het systeem ziet dit meteen als een mogelijk misdrijf dat staat te gebeuren (denk aan zware criminaliteit). Deze telefoons gaan echt niet onder de radar, ze springen er juist uit! Daarbij zijn ze zonder uitzondering 2G en is al het verkeer standaard onversleuteld (en ja het wordt ook standaard onderschept word dit patroon gedetecteerd). Dit werkt in Nederland sinds 2013 geloof ik. Een variant op dit systeem is het constant aan en uitzetten van burnerphones, bijvoorbeeld lange tijden uit en alleen aan als je belt, ook dan kom je op een lijst te staan voor latere review. Het is ontwikkeld in de strijd tegen terrorisme.


AIVD'ers gebruiken ook van deze telefoons (kosten 10 of 20 euro) maar dat is meer omdat ze niet gehacked kunnen worden en omdat de AIVD hun medewerkers zo makkelijker kan volgen. Een burgerphone zal je niet verraden wanneer je gepinged wordt bijvoorbeeld, op een smartphone kan dat wel. Mensen in risicoberoepen in het buitenland (denk aan VN) gebruiken ook dit soort dumb phones omdat ze niet per ongeluk informatie (GPS, foto) kunnen verzamelen voor de vijand (als ze gepakt worden). Denk aan spionnen en waarnemers overal rond de Zwarte Zee en met name de Oekraine
19-12-2016, 10:21 door Anoniem
Dit lijkt een beetje op een overheid die het gebruik van sloten op deuren verbiedt, zodat men sneller binnen kan komen om boeven te vangen. Die sloten zijn er niet om de dieven te beschermen!
19-12-2016, 10:55 door Anoniem
Door Anoniem: nut is dat ze straks zeggen dat ze weten hoe ze het moeten kraken terwijl er een backdoortje wordt verleend.
Daarom kun je beter Signal gebruiken, open source, achterdeurtje zou snel ontdekt worden. Maar de Signal ontwikkeleers kennende gaan ze dat ook echt niet doen.
19-12-2016, 10:58 door Anoniem
Door Anoniem:
Door BadAss.Sx: Whahahahahahahahahaha

Ja sorry hoor. We hebben het hier over NL met een falend ICT beleid bij de overheid. Met een justitieel systeem die 98% van alle zaken op de plank moeten leggen en een gigantisch tekort aan IT kennis en dan denken ze dat ze wel even een e2e encryptie van Signal te kunnen kraken.

je hebt het over een implementatie van signal bij whatsapp. Met een gesloten broncode van whatsapp. Hoe heeft facebook de encryptie toegepast? geen idee. de code is gesloten. Facebook zijn datagraaiers en zullen zelf een achterduur hebben.

Door Anoniem:
Door Anoniem: Wellicht een domme vraag: Als Signal Messenger geheel Open Source is (dus iedereen kan alle broncode bekijken) hoe kan het dan dat de encryptie zo moeilijk te kraken is? Je kunt dan toch zien hoe een sleutel gemaakt word? Of word de sleutel uit gegevens van je telefoon afgeleid die niet te achterhalen zijn? Wie kan mij dat op een simpele manier uitleggen?
De key wordt willekeurig door de computer aangemaakt met cijfers en letters. Je moet een groot aantal hele snelle pc's hebben om de key te achterhalen. Koop maar 5 biljard pc's en je kan de key misschien dan wel achterhalen. Natuurlijk kan die key ook wel in een korte termijn gekraakt worden met het menselijk brein, maar dan moet je heel veel vergelijkingen maken. Het zwakste punt is dat de key nog steeds gemaakt is door een computer en het blijft toch altijd het zwakste dan het menselijk brein. Alles valt te kraken. Als het vandaag niet gekraakt kan worden, dan is het misschien over 10 jaar. Ga maar eens rond kijken op thepiratebay.org, daar staan ook vol gekraakte software!

denk als google zijn quantum computer volledig heeft afgerond, dat de key zo gekraakt is.(link:http://www.telegraph.co.uk/technology/news/12042781/Google-D-Wave-quantum-computer-is-100-million-times-faster-than-your-PC.html)

Daarom vertrouw ik Facebook en Whatsapp niet, kijk maar wat de VS overheid via Yahoo geflikt heeft.

Tsja als die computer zo snel is dan zal de key meer bits moeten krijgen toch?
19-12-2016, 11:53 door Anoniem
Welke crimineel gebruikt communicatie digitaal dan ? bruin cafe,,,hahaha gewoon analoog
19-12-2016, 17:30 door Anoniem
@ anoniem van 20:27 aangaande - Geen test en geen toevallige willekeur.

Ik heb echt niets met de verwerpelijke ideologieën, die u mij voor de voeten werpt. Ik heb ook geschiedenis op school gevolgd en weet waarom dit nog steeds een smet werpt op elke behandeling van onderwerpen uit de volksetymologie.
Het Nazisme heeft deze mythologie zo verwrongen, dat het ons nog steeds terug bijt en achtervolgt De wraak van jaren terreur.

Echter ik ben geen xenofoob, ook hou ik niet van de nieuwe term polycor. Wie bepaalt dat - de waan van de dag?
Zo de wind waait, waait ons jasje.

Ik weet tevens waarom Theun de Vries bijvoorbeeld terecht na de oorlog moest worden gezuiverd. Ik weet dat hij zich aangesloten had bij de zogenaamde cultuurkamer, vanwege een verwerpelijke ideologie, die dat verlangde.

Zo is het, daar doe ik niets aan toe of af. Hoewel we mogen of moeten toch niet al het eigene verloochenen? Dus daarom hoeven we de sprookjes van Grimm toch niet af te serveren of gelden de Grimmse taalregels ineens niet meer. Andersen kon zich zeker ook wel bergen in zijn vakantiehuisje op Bornholm als hij nu nog leefde?

Als ik dus een paar woorden in een tekst plaats, gaat het automatisme mij gelijk indelen binnen de gelederen van een verfoeilijke organisatie als die van noem maar iets - Joop Glimmerveen of zo. De hokjesgeest in Nederland is dus nooit weggeweest en wordt weer volop ge/misbruikt.

Laat ik het wat verder preciseren, waarom denk u, zien wij op dit moment overal 'Fijne Feestdagen' schrijven in plaats van "Fijne Kerstdagen" of "Zalig Kerstfeest"? Je zag eertijds de trend al opkomen, wanneer ik steeds voor Christmas het woord XMas tegenkwam. Volgens de Amerikaanse POTUS gaan we binnenkort elkander weer gewoon "Happy Christmas" wensen.

Ik ben niet alleen in volksgebruiken en volksetymologie geïnteresseerd, maar vind het ook jammer dat er geen
suikerbakkerijen meer zijn die ter herinnering aan de overwinning door Esther op de boze Haman haman-oren bakten, een soort van gebaksvlinders. Misschien dat nog iemand in de Chassidische wijk in Antwerpen ze nog bakt.

Leven en laten leven, mijnheer, en niet sleepnetten op steekwoorden.
19-12-2016, 20:06 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 19-12-2016, 20:07
[Verwijderd]
19-12-2016, 20:33 door Anoniem
Echter ik ben geen xenofoob
...maar haal nou eenmaal graag op dubbelzinnige wijze uitspraken aan die refereren aan Afrikaners ... ?

https://nl.wikipedia.org/wiki/Afrikaner
https://en.wikipedia.org/wiki/Afrikaner_nationalism

Werkelijk oprecht en neutraal 'geïnteresseerden in volksgebruiken en volksetymologie' hoeven echt niets te vrezen van de AIVD, met een dergelijke suggestie kom je in geen velden of wegen weg. Dat is te kolderiek.
Mislukt (alweer).

(zet bij deze een punt achter deze discussie, de andere lezers zullen eea wel helder voor ogen hebben inmiddels)
19-12-2016, 20:49 door karma4
Zonder Alu hoedjes https://bof.nl/2016/12/18/stel-de-aivd-doorbreekt-versleuteling-wat-dan/
Een AIVD die zoiets niet zo proberen kent zijn taak niet. De betere vraag: wat als ze het lukt.

Ik zou denken dat als je de aanval in een bankapp of wat dan ook zou stoppen het wel even duurt voordat het bekend wordt als het al bekend wordt. Juist niet massaal inzetten maar zeer gericht en beperkt biedt de beste kansen.
20-12-2016, 16:14 door Anoniem
Even serieus, een geheime dienst die zijn werkwijze openbaar maakt en ex medewerkers die ondanks geheimhoudingsplicht en problemen met hun ex werkgever, alle details delen met het internet?

Dat is zo onlogisch dat ook kwaadwillende dit wel begrijpen. En bovendien als die kwaadwillende toch perse digitaal willen communiceren, wat let ze dan om hun toestellen te onderzoeken met profilering van energieverbruik en door met een geschikte femtocell het verkeer te analyseren? Dus in dat geval kan het wel nuttig zijn om de encryptie te kraken: het aftappen blijft dan volledig transparant en onzichtbaar voor het doelwit.

En als het kraken/decoderen ook nog eens met bruteforce gebeurd, dat is het niet eens zo bezwaarlijk in de context van massasurveilance.

Maar goed, leuk dat ze van zich laten horen, alleen hoor je niets over het hoe en wat van een dreigende cyberoorlog tussen 2 grootmachten, waar Nederland als IT-rijk land zich precies tussenin bevind. Wat kunnen we verwachten als Nederland het slagveld wordt waar deze grootmachten hun oorlog gaan uitvechten?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.