image

Techbedrijven steunen Facebook in strijd tegen zwijgbevelen VS

dinsdag 10 januari 2017, 10:39 door Redactie, 5 reacties

Een coalitie van Amerikaanse techbedrijven, waaronder Apple en Google, steunen de strijd van Facebook tegen de zwijgbevelen die de Amerikaanse overheid aan techbedrijven oplegt als er data van gebruikers worden opgevraagd. In deze gevallen mogen de techbedrijven hun gebruikers hier niet over inlichten.

Facebook spande tegen deze zwijgbevelen en een huiszoekingsbevel waarmee de gegevens van bijna 400 Facebookgebruikers worden opgevraagd een rechtszaak aan. De sociale netwerksite wordt gesteund door een coalitie van techbedrijven die een 'amicus curiae brief' naar de rechter hebben gestuurd. Amicus curiae, wat staat voor 'vrienden van de rechtbank', betreft organisaties en personen die geen partij zijn in een zaak, maar gevraagd of ongevraagd hun mening of advies over een zaak aan de rechtbank geven.

"In dit geval stelt de overheid dat Facebook geen juridisch recht heeft om zelfs de reikwijdte van het bevel of de legitimiteit hiervan aan te vechten, en een lagere rechtbank is hiermee akkoord gegaan. Dit zou inhouden dat bedrijven zoals Mozilla onrechtmatige bevelen niet kan aanvechten. En omdat zwijgbevelen ervoor zorgen dat wij gebruikers niet kunnen waarschuwen, kunnen ook deze gebruikers ze niet aanvechten. Onrechtmatige bevelen worden nooit openbaar of zichtbaar voor gebruikers. Dit is verbijsterend en onacceptabel", aldus Mozilla's Denelle Dixon-Thayer.

Ze zegt dat Mozilla nog geen zwijgbevel heeft ontvangen waardoor het gebruikers niet mag informeren over een overheidsverzoek om hun gegevens. Toch hekelt Mozilla deze werkwijze van de Amerikaanse overheid. Eerder had de opensource-ontwikkelaar al aangegeven om zich tegen te brede dataverzoeken te gaan verzetten. Zo steunden Mozilla en andere techbedrijven in september vorig jaar ook een rechtszaak van Microsoft tegen de zwijgbevelen van de Amerikaanse overheid.

Reacties (5)
10-01-2017, 10:44 door Anoniem
Nou is er van alles lek en ligt er van alles op straat. Maar om de een of andere vage reden zijn dat nooit die zwijgbevelen...
10-01-2017, 12:56 door Anoniem
Door Anoniem: Nou is er van alles lek en ligt er van alles op straat. Maar om de een of andere vage reden zijn dat nooit die zwijgbevelen...
Is dat een soort van hint of zo? ;)
10-01-2017, 16:46 door karma4
Dus je mag de crimineel inlichten als de politie naar achtergronden en bewijs op zoek is. Dat is de reden waarbij zo'n zwijbevel correct is. Gericht onderzoek..
Het is niet correct bij ongerichte sleepnetten.
10-01-2017, 17:42 door Anoniem
Door karma4: Dus je mag de crimineel inlichten als de politie naar achtergronden en bewijs op zoek is. Dat is de reden waarbij zo'n zwijbevel correct is. Gericht onderzoek..
Het is niet correct bij ongerichte sleepnetten.

En wat vertelt het feit dat hier een incident wordt bevochten waar in één keer 400 accounts worden opgevraagd je in die context? ;)
11-01-2017, 20:43 door karma4 - Bijgewerkt: 11-01-2017, 20:47
Door Anoniem:
Door karma4: Dus je mag de crimineel inlichten als de politie naar achtergronden en bewijs op zoek is. Dat is de reden waarbij zo'n zwijbevel correct is. Gericht onderzoek..
Het is niet correct bij ongerichte sleepnetten.

En wat vertelt het feit dat hier een incident wordt bevochten waar in één keer 400 accounts worden opgevraagd je in die context? ;)
Gericht is wat anders dan willekeurige 400 accounts.
De afperser met de bom in Groningen had iets met een blokker-klok. Daar zijn ze echt niet 1 winkel voor afgegaan hoewel het zeer gericht onderzoek was.. Als je wilt kunnen beoordelen of het gericht of niet was zal je in de zaak met details moeten gaan kijken Wat te denken van de stalker en persoons inbreuk makende publiciteitszoeker (wraakporno) die bescherming in een ip adres van een school zoekt. Of dat dna-onderzoek met honderden of duizenden om de dader van een moord te vinden dan wel iedereen uit te sluiten.

Onderzijde een anpr camera via de politie om leaserijders te volgen Is een sleepnet dat niet gericht Is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.