image

Versleutelde e-maildienst Lavabit opnieuw van start

zondag 22 januari 2017, 08:13 door Redactie, 5 reacties

De versleutelde e-maildienst Lavabit die door klokkenluider Edward Snowden werd gebruikt en in 2013 de deuren sloot is opnieuw van start gegaan. "In augustus 2013 moest ik een lastige beslissing maken: de rechten van het Amerikaanse volk en mijn wereldwijde klanten schenden of de deuren sluiten. Ik koos voor vrijheid", zegt Lavabit-oprichter Ladar Levison.

Nu ruim 3 jaar verder heeft Levison besloten Lavabit nieuw leven in te blazen en daarbij de beveiliging verder aan te scherpen. Zo maakt de e-maildienst gebruik van Dark Internet Mail Environment (DIME). Dit is een e-mailprotocol dat ervoor zorgt dat e-mailberichten automatisch tussen afzender en ontvanger zijn versleuteld, de vertrouwelijkheid van de berichten bewaard blijft, afzenders kunnen worden geverifieerd en er een minimale hoeveelheid metadata lekt. Het protocol werd door Levison en Phil Zimmermann, de man achter PGP, ontwikkeld.

Voormalige Lavabit-gebruikers zullen het wachtwoord van hun accounts moeten aanpassen als ze van de nieuwe DIME-standaard gebruik willen maken, anders zal het account via een "Trustful" mode toegankelijk zijn, maar wat dit precies inhoudt laat Levison niet weten. Nieuwe gebruikers kunnen zich nu via de website aanmelden. Het standaardabonnement kost 30 dollar per jaar, maar wie nu inschrijft krijgt een korting van 50 procent. Wanneer er daadwerkelijk via de e-maildienst kan worden gemaild is nog niet duidelijk. Op Twitter laat Levison weten dat de laatste hand wordt gelegd aan het uitrollen van de mailserver.

Reacties (5)
23-01-2017, 16:12 door Anoniem
Interessant detail: de korting geldt voor zolang je het Lavabit account aanhoudt.
23-01-2017, 18:22 door Anoniem
Goed nieuws; goede herinneringen aan de prettige mensen en service. In de tussentijd Protonmail gehad: beperkte functionaliteit en ongelooflijk asociale mensen. Kunnen beter de wetenschapperts uithangen dan een mailservice runnen. Huidige service: tutanota.com/de. Aanrader.
24-01-2017, 03:59 door Anoniem
Door Anoniem: Goed nieuws; goede herinneringen aan de prettige mensen en service. In de tussentijd Protonmail gehad: beperkte functionaliteit en ongelooflijk asociale mensen. Kunnen beter de wetenschapperts uithangen dan een mailservice runnen. Huidige service: tutanota.com/de. Aanrader.
Idd protonmail leek veel belovend, totdat ze gehackt werden en losgeld betaalden. Vraag me overigens nog steeds af of ze er zelf niet achter zaten .....
24-01-2017, 05:11 door Anoniem
Kan iemand mij uitleggen waarom de reden achter de zin "In augustus 2013 moest ik een lastige beslissing maken: de rechten van het Amerikaanse volk en mijn wereldwijde klanten schenden of de deuren sluiten." Toen wel van toepassing was en nu niet meer?
24-01-2017, 13:51 door CBYvo
Door Anoniem: Kan iemand mij uitleggen waarom de reden achter de zin "In augustus 2013 moest ik een lastige beslissing maken: de rechten van het Amerikaanse volk en mijn wereldwijde klanten schenden of de deuren sluiten." Toen wel van toepassing was en nu niet meer?

Op de website van Lavabit staat hier iets over onder het kopje: Lavabit’s shutdown & SSL key management: What’s different?
Zie: https://lavabit.com/explain-lavabit.html

"DIME" moet het antwoord zijn op problemen uit het verleden. Zie: https://en.wikipedia.org/wiki/Dark_Mail_Alliance.
(Ik moet me er nog verder in verdiepen eerlijk gezegd)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.