image

Meerderheid Kamer voor Wetsvoorstel veiligheidsdiensten

dinsdag 7 februari 2017, 16:28 door Redactie, 7 reacties

Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Dat blijkt uit een rondgang van het ANP en Nu.nl. Regeringspartijen PvdA en VVD zijn voor, alsmede het CDA, waardoor er in de Tweede Kamer een meerderheid voor het wetsvoorstel is.

Het wetsvoorstel biedt de AIVD en MIVD de mogelijkheid om kabelgebonden telecommunicatie te onderzoeken en geautomatiseerde werken binnen te dringen. In december uitte de Autoriteit Persoonsgegevens kritiek op het wetsvoorstel en stelde dat die niet voldoet aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

Uit het EVRM vloeien vier voorwaarden voort waaraan het wetsvoorstel moet voldoen. De toezichthouder is van mening dat belangrijke onderdelen van het wetsvoorstel nog niet aan deze vier voorwaarden voldoen. Zo is de noodzaak van de voorgestelde bevoegdheden nog onvoldoende onderbouwd en zijn de voorgestelde bevoegdheden onvoldoende kenbaar en voorzienbaar voor mensen. Daarnaast bevatten de nieuwe bevoegdheden onvoldoende waarborgen om de mensenrechten te beschermen en ontbreekt er onafhankelijk toezicht op de diensten.

"Wij vinden dat de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) een goede balans geeft tussen veiligheid en privacybescherming", aldus PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. Hij wijst naar uitspraken van AIVD-directeur Rob Bertholee dat de Nederlandse overheid en bedrijfsleven doelwit van cyberaanvallen vanuit het buitenland zijn. Morgen debatteert de Tweede Kamer over het wetsvoorstel.

Reacties (7)
07-02-2017, 17:08 door Anoniem
Kan de redactie ook een lijstje maken van de partijen tegen zijn, cq tegen gestemd hebben (zodra dit gebeurd is)?

Dan kunnen we het stemgedrag van de verschillende partijen meteen meenemen bij de volgende verkiezingen.

Ik weet in ieder geval al welke partijen mijn stem niet krijgen. :-)
07-02-2017, 17:24 door Anoniem
Tja,weer meer inperking op de privacy op het programma,dat moeten we niet hebben.
07-02-2017, 20:14 door Anoniem

. Hij wijst naar uitspraken van AIVD-directeur Rob Bertholee dat de Nederlandse overheid en bedrijfsleven doelwit van cyberaanvallen vanuit het buitenland zijn.

Wij van WC eend. Ze hebben de apperatuur voor het sleepnet in 2013 of 2014 gekocht denk je nu serieus dat dit in een pakhuis staat weg te stoffen?? Is allang en breed in werking en morgen komt het groene licht er voor. AIVD en MIVD kan ik enigzins begrijpen, maar onder CCWIII de wijkagent dadelijk een kijkje mag nemen in je PC op iets waar vier jaar op kan staan (wat zo'n beetje alles in het strafrecht is) zoals bv belediging is mij nog een grotere stap te ver.

Hoe dan ook ik ben ook tegen deze sleepnet technieken, maar ze doen het toch..... Overigens wel benieuwd welke partijen er tegen zijn, hoewel de verkiezingen er aan komen zullen ze uiteraard wel liegen over dat ze voor privacy zijn etc etc. Na de verkiezingen huichelen ze weer verder. Toch Rutter.....geen cent meer naar Griekenland bv.
08-02-2017, 01:35 door Reinder
Een probleem bij opgelegde beperkingen als "alleen voor vergrijpen waar x of meer jaar gevangenisstraf voor opgelegd kan worden" is dat de maximumstraffen zoals in de wet staan vrijwel nooit opgelegd worden, waardoor ten onrechte de indruk kan ontstaan dat die niet vallen onder dergelijke beperkende maatregelen. Ter illustratie, de maximumstraf die opgelegd zou kunnen worden als je 's nachts met twee man op particulier terrein in een schuurtje inbreekt en een fiets steelt is een jaar of acht (diefstal met verzwarende omstandigheden nacht, braak, twee of meer personen, prive-terrein). Dat niemand voor zoiets ooit meer krijgt dan een geldboete of een paar dagen schoffelen betekent niet dat dat de maximaal mogelijke straf is.
Door de manier waarop het gepresenteerd wordt aan het publiek lijkt het alsof het middel alleen ingezet kan worden tegen mensen die moorden en aanslagen willen plegen, terwijl in de praktijk de wet het zal toestaan dat het ingezet kan worden om te achterhalen wie stiekem z'n vuilniszak buiten de toegestane tijden aan de straat heeft gezet. En natuurlijk om te achterhalen met wie lastige journalisten zoal spreken, wie met welke advocaat belt, wat die advocaat vervolgens opzoekt, wie stiekem een Amerikaanse serie download die hier nog niet uit is (mark my words, een voorstel het systeem te gaan gebruiken voor het opsporen van overtreding van het zgn downloadverbod is er binnen een jaar) en zo verder.
08-02-2017, 08:48 door SPlid
Ik begrijp niet hoe een sleepnet die ten doel heeft Nederlandse burgers te volgen en te bespioneren te maken heeft met :

Hij wijst naar uitspraken van AIVD-directeur Rob Bertholee dat de Nederlandse overheid en bedrijfsleven doelwit van cyberaanvallen vanuit het buitenland zijn.
08-02-2017, 11:14 door Anoniem
Er is een uitspraak gedaan dat het opslaan van telecom gegevens niet mag:
https://tweakers.net/nieuws/95281/europese-hof-bewaarplicht-van-telecomgegevens-mag-niet.html

Maar dat weerhoudt de politiek niet om het vervolgens over een andere boeg te gooien. Het gaat hier om perceptie en framing. Met deze nieuwe wet wordt data verzamelt die over vaste lijnen gaat. Deze data komt in een database en die is vervolgens doorzoekbaar d.m.v. algoritmes. Dit is eigenlijk nog een stap verder dan de oude telecom data retentie wet. Maar het klinkt als iets anders. Zo proberen de politici alsnog hun zin te krijgen. Om deze wet te stoppen moet je wederom naar de rechter. Mocht de rechter deze wet ook blokkeren, dan gaan politici vast weer iets nieuws verzinnen.

Dat ongebreideld data verzamelen en daar algoritmes op los laten kan behoorlijk gevaarlijk zijn:

https://motherboard.vice.com/en_us/article/how-our-likes-helped-trump-win

Het kan onze democratie ondermijnen en machtsmisbruik ligt op de loer.

Om alles even in perspectief te plaatsen, deze link moet iedereen gelezen hebben: https://www.psychologytoday.com/articles/200801/10-ways-we-get-the-odds-wrong

Ik begrijp de noodzaak om cybercriminaliteit aan te pakken maar dat mag niet ten koste gaan van onschuldige burgers en onze democratie!
08-02-2017, 21:00 door Anoniem
Door Jeroen Recourt:Wij vinden dat de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) een goede balans geeft tussen veiligheid en privacybescherming", aldus PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt.

Tja, aan de ene kant heb je de Autoriteit Persoonsgegevens en intussen ook de Raad van de Rechtspraak, organisaties die zeer deskundig zijn op dit gebied, met gedegen en te controleren argumentaties waarom het geen goede balans geeft. Aan de andere kant heb je Jeroen Recourt, die dat niet is, en een argumentatie geeft waarvan het logisch verband tussen argument en conclusie voor mijn gevoel om te beginnen al geen gelijke noemer heeft...

Eens kijken, wie zou gelijk hebben...?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.