image

Overheid lanceert DigiD-app voor Android en iOS

dinsdag 28 maart 2017, 13:52 door Redactie, 10 reacties

Burgers die bij de overheid willen inloggen kunnen dat vanaf vandaag ook via de DigiD-app doen. De overheid heeft de app voor Android en iOS gelanceerd. Momenteel kan er met de app bij Studielink, DUO, de Belastingdienst Toeslagen, Studentenreisproduct, Mijn DigiD en DigiD Machtigen worden ingelogd.

Op het DigiD-inlogscherm van deze organisaties staat de extra optie om met de DigiD-app in te loggen. Het is de verwachting dat in de loop van dit jaar er ook bij andere organisaties die DigiD ondersteunen er via de app kan worden ingelogd. Om via de DigiD-app in te loggen moeten gebruikers dit bij de overheidsdienst aangeven. Hierna moet de gebruikersnaam worden ingevoerd, waarna er een qr-code moet worden gescand. Als laatste moet er een pincode worden ingevoerd, waarna de gebruiker is ingelogd. Het invoeren van een wachtwoord is niet meer nodig.

Volgens overheidsdienst Logius voert de DigiD-app de basis voor de toekomstige versterking van DigiD naar hogere betrouwbaarheidsniveaus. "Deze versterking is nodig om meer dienstverlening die een hogere mate van betrouwbaarheid vereisen over iemands identiteit te kunnen ontsluiten, zoals bijvoorbeeld e-health. De DigiD-app wordt dan versterkt door een extra controle via het uitlezen van de NFC-chip op identiteitsdocumenten." De app is te downloaden via de Apple App Store en Google Play Store. Hieronder een video waarin de werking van de app wordt uitgelegd.

Image

Reacties (10)
28-03-2017, 14:04 door Anoniem
Wat geeft in dit geheel een hoger betrouwbaarheidsniveau? Want hoe je het ook draait, als je als crimineel een client onder controle hebt valt er weinig betrouwbaarheid meer te halen en Logius heeft geen enkele controle over die clients. Of het nu een pc/mac is of een mobile device. Ik zie daarmee ook niet dat het minder betrouwbaar is, het is gewoon een extra keuze met een eigen risicoafweging voor de gebruiker. Maar of de gebruiker daartoe in staat is?
28-03-2017, 16:03 door Anoniem
Door Anoniem: Maar of de gebruiker daartoe in staat is?
De gebruiker is de burger en het enige wat de burger wordt geacht te doen, ongeacht of dat kan of niet, is zich aan verplichtingen houden. Daarom worden "vernieuwingen" ook zoveel mogelijk per verplichting naarbinnen geschoven. Lekker makkelijk, want regeltje erbij en klaar is de Ambtenaar.
28-03-2017, 16:04 door Anoniem
Iets dat je weet en iets dat jij hebt (id bewijs met NFC uit te lezen). Staat gewoon in de tekst.
28-03-2017, 16:24 door Anoniem
Goeie zet aangezien de NIST SMS als trusted channel gaat afraden. Ik zou ook graag een authenticator app a la google/MS zien met een softwaretoken. Is makkelijker op je device zelf dan ook te gebruiken.
28-03-2017, 16:39 door Anoniem
Ik heb een smartphone zonder NFC chip en niemand kan mij verplichten een ander model te kopen.
28-03-2017, 17:31 door Anoniem
Digitale collectebus

Als je personen wilt gaan kunnen 'terug'hacken is het wel zo praktisch als je dan over de benodigde digitale startgegevens kunt beschikken.
Als je personen massaal wil gaan tracken en afluisteren is het wel zo praktisch als je dan over de benodigde digitale startgegevens kunt beschikken.

Een centrale database met alle gegevens bijelkaar is dan een goed startpunt.
Iedereen heeft verplicht digid en de 2fa had vermoedelijk ook een belangrijker doel dan veiligheid beiden.
Kortom, een uitbreiding van de collecteservice vermomd als gratis app.
Vooral bedoeld om gegevens te verzamelen en daarnaast dan nog 'een stukje service' te bieden naar de consument.

O.a. 2fa en dergelijke spyapps bieden schijnzekerheid omdat ze de function creep voor iets anders biedt wat uiteindelijk bepaald niet in jouw belang zal zijn.
28-03-2017, 18:22 door johanw
Een app van 89 MB (Android). Wat doet dat ding wel allemaal niet?
28-03-2017, 20:58 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
29-03-2017, 08:30 door spatieman
die je contacten leest, je foto's upload, je bank rekening plundert, je permanent doet traceren, en als je te hard rijd automatisch geld van je bank afschrijft, ies service zou ik zeggen.
maar inloggen op mijn roverheid, nee, sorry, ze zijn weer gegijzeld met ransomware..
29-03-2017, 10:17 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb een smartphone zonder NFC chip en niemand kan mij verplichten een ander model te kopen.

niemand verplicht je dat ook want DigiD zelf is namelijk niet eens verplicht.


https://www.digid.nl/nl/vraag-en-antwoord/is-digid-verplicht/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.