image

VS zou overwegen Nederlanders om wachtwoord te vragen

woensdag 5 april 2017, 07:51 door Redactie, 47 reacties

De Amerikaanse regering zou overwegen om onder andere Nederlandse reizigers naar de VS te verplichten om hun socialmediawachtwoord, adresboek van de telefoon en financiële gegevens te delen voordat ze het land in mogen, zo laten bronnen aan de Wall Street Journal weten.

De maatregel zou nodig zijn om terrorisme te bestrijden. "Als er enige twijfel is over de intentie van iemand om naar de VS te komen, dan moeten ze aantonen dat ze voor legitieme redenen komen", aldus een overheidsfunctionaris. Naast het wachtwoord moeten reizigers mogelijk ook hun telefoon afstaan. Op deze manier kan worden gekeken met welke personen iemand communiceert. "Wat je van de gemiddelde telefoon kunt halen kan van onschatbare waarde zijn", aldus een andere overheidsfunctionaris.

Daarnaast zou het plan reizigers ook dwingen om hun socialmediawachtwoorden af te staan. Op deze manier kan er worden gekeken wat mensen in privéberichten melden. Eind vorig jaar kwam het Amerikaanse ministerie van Homeland Security met aanpassingen aan immigratieformulieren, zodat ook de socialmedianamen van reizigers kunnen worden gevraagd. Reizigers waren echter niet verplicht dit in te vullen. Vervolgens werd begin dit jaar het plan gelanceerd om reizigers om hun socialmediawachtwoord te vragen, dat met name voor reizigers uit moslimlanden zou gelden.

Als de bronnen van de Wall Street Journal het bij het rechte eind hebben zou het straks ook voor reizigers uit tientallen andere landen gaan gelden, waaronder Nederland. Daarnaast zijn reizigers naar de Verenigde Staten al jaren blootgesteld aan de bevoegdheid van de Amerikaanse douane die ambtenaren het recht geeft om willekeurig en zonder enige verdenking alle apparatuur van reizigers voor onderzoek in beslag te nemen.

Reacties (47)
05-04-2017, 08:09 door Anoniem
Nog een reden om nooit meer naar dit land te gaan. Wanneer iedereen dit nu zou doen dan stort de hele economie vanzelf wel in. Wat denken ze hier nu mee te winnen. Iedereen die iets wil doen kan het prima omzeilen alleen kost het enige moeite en voorbereidingen.
05-04-2017, 08:31 door Anoniem
Van je zogenaamde vrienden moet je het maar hebben. Alleen al om deze mentaliteit wil ik niet eens naar de VS. Wat een zielige regering geleid door een nog zieligere president.
05-04-2017, 08:32 door Anoniem
Ik zie me al eindeloos discussiëren, op het vliegveld daar.
"What do you mean you have no Facebook, sir. That's not possible, everyone has Facebook."
05-04-2017, 08:32 door Anoniem
Goodbye US of A. We will probably never meet again.
05-04-2017, 08:44 door Anoniem
Het moet niet gekker worden daar...
05-04-2017, 09:01 door Anoniem
"Terrorisme bestrijden"

Als er zoveel angst heerst dat men toevlucht tot dit soort maatregelen zoekt, dan heeft volgens mij terrorisme al 'gewonnen'.

Volstrekt belachelijk.
05-04-2017, 09:04 door Anoniem
Door Anoniem: Nog een reden om nooit meer naar dit land te gaan. Wanneer iedereen dit nu zou doen dan stort de hele economie vanzelf wel in. Wat denken ze hier nu mee te winnen. Iedereen die iets wil doen kan het prima omzeilen alleen kost het enige moeite en voorbereidingen.

Welke economie... ;) ¤22.668.000.000.000 dollar staatsschuld.
05-04-2017, 09:10 door Anoniem
You can take your hospitality and shove it.

Why would I want to go to a country that threats me like a criminal before I even arrive.

No you will not get my passwords; no I don't have social media; No I will not let you inspect the contents of my laptop or tablet. No I wont spend my money or ever visit your country again. Regretfully, as I have family living there (who I already kindly advised to leave the USA years ago).

If you are faced with a pack of dogs 5 of which are growling and 2 are not you should not kick the wagging dog. That is what you are doing.

The only good thing is that if you keep this up to only people that actually want to come to your country are the ones with bad intent. Congrats on that selection mechanism.

Now take your President and his idiot twitterings and kindly remove him, so he doesn't turn up in my evening news every 3rd day.
05-04-2017, 09:15 door Anoniem
Door Anoniem: Ik zie me al eindeloos discussiëren, op het vliegveld daar.
"What do you mean you have no Facebook, sir. That's not possible, everyone has Facebook."
Ik zou exact hetzelfde hebben. Het enige wat ik over heb is twittet, dat ik zoiezo al nauwelijks gebruik. 'Sir, I can't find whatsapp or skype or anything?' ik gebruik ook alleen maar Signal verder dus ja...
05-04-2017, 09:32 door spatieman
tijd dat ze alle stink yank die hier leven in NL ook maar eens gaan verplichten hun gegevens af te staan, inc social media wachtwoorden.
05-04-2017, 09:32 door Anoniem
Ik was al niet van plan om ooit voet op amerikaans grondgebied te zetten, dit is puur een bevestiging, bovendien heb ik helemaal geen social media accounts.
05-04-2017, 09:39 door Anoniem
Toch raar allemaal, Vind dat NL dit dan ook moet in voeren voor Amerikaanse burgers, en visum verplicht stellen voor hun.
Wij zijn veelte gunstig met dit soort landen.

bye USA
05-04-2017, 10:02 door Anoniem
Europese politici staan erbij, kijken ernaar en doen niets. Als Rusland dat zou vragen schreeuwen ze moord en brand. Elke 'bondgenoot' kan doen en laten wat die wil want het zijn onze vrienden. Net als Turkije in the NATO.
05-04-2017, 10:07 door Anoniem
Door Anoniem: Nog een reden om nooit meer naar dit land te gaan. Wanneer iedereen dit nu zou doen dan stort de hele economie vanzelf wel in. Wat denken ze hier nu mee te winnen. Iedereen die iets wil doen kan het prima omzeilen alleen kost het enige moeite en voorbereidingen.

Mee eens!!!! Grootste consumenten voor USA zijn de Europeanen.
05-04-2017, 10:13 door Anoniem
Leuk voorstel voor FaceBook. Aangezien ze in hun algemene voorwaarden hebben staan, dat gebruikersgegevens niet met anderen gedeeld mogen worden, moeten ze homeland security maar aanklagen. Of iedere afzonderlijke ambtenaar, die hier om vraagt. En dan schadeclaims die in de miljoenen dollars per keer lopen.

En zoals eerder opgemerkt, wat als je geen sociale media gebruikt? Ik houd me er ver van, want vaak zijn het ook a-sociale media en spyware.
05-04-2017, 10:22 door Anoniem
En als je een tweede authenticatie factor gebruikt, zou je dan je token ook moeten afgeven?
05-04-2017, 10:22 door Anoniem
Ik ben altijd gek geweest op de VS (niet zozeer de politiek) heb zo'n kleine 21 staten bezocht, tijdje gewoont en gewerkt .... Was wel gewend aan frisking en onderzoek op vliegveld maar nooit problemen gehad. Deze stap is op zijn minst idioot, want we weten dat het niet gaat werken. Sommige mensen hebben tientallen accounts, dubbele accounts, drie dubbele accounts voor social media en dan geef je een account aan waar je lief over koetjes en kalfjes praat. All good Sir......

Ik heb besloten dit land, met pijn in mijn hart, niet meer te bezoeken totdat deze regering is verdwenen. Ga mijn adem niet inhouden maar dit is dus het gelul van een dronken aardbei die zichzelf als potentaat gedraagd en waar van zijn adviseurs de verkeerde pil hebben geslikt....
05-04-2017, 10:44 door Anoniem
Hoe dom kunnen politici zijn???? Alsof dit enige bescherming biedt...
05-04-2017, 11:40 door Anoniem
Man man man, wat ja weer een storm in een glas water. Waar gaat het nu over?? Ik heb bv 2 (ja twee) Facebook account's 1 als voorbeeldig burger en 1 om met mijn terroristen vriendjes te praten... Drie keer raden welk account ik zou afgeven. Dus, m.a.w. allemaal grote kolder, slaat nergens op en gaat ook nergens over. dus slimme jongens die hier in tuinen.Waar komen deze "Alternative facts" eigenlijk vandaan?? Iemand dat al gechecked?
05-04-2017, 11:54 door Anoniem
Door Anoniem: Leuk voorstel voor FaceBook. Aangezien ze in hun algemene voorwaarden hebben staan, dat gebruikersgegevens niet met anderen gedeeld mogen worden, moeten ze homeland security maar aanklagen. Of iedere afzonderlijke ambtenaar, die hier om vraagt. En dan schadeclaims die in de miljoenen dollars per keer lopen.

En zoals eerder opgemerkt, wat als je geen sociale media gebruikt? Ik houd me er ver van, want vaak zijn het ook a-sociale media en spyware.

Jij mag de gegevens niet delen. Anderen mogen het jou wel vragen. Als jij de gegevens deelt, dan heft FaceBook jouw account op.

Oh nee, ze willen zo veel mogelijk accounts hebben. Waarschijnlijk blokkeren ze alleen jouw toegang tot dat account.

Peter
05-04-2017, 12:12 door Anoniem
"Wat je van de gemiddelde telefoon kunt halen kan van onschatbare waarde zijn" zeggen ze zelf... ken er dan ook geen waarde aan toe, eikels.
05-04-2017, 12:24 door Reinder
Een geweldige mogelijkheid voor terroristen weer om een onschuldig beeld van zichzelf te schetsen. Hoe meer van dit soort waanzin, hoe eenvoudiger het wordt voor een kwaadwillende om zichzelf onschuldig voor te doen komen. Eenvoudigweg een facebook profiel aanmaken, wat posten over hoe geweldig je de US of A vind, fototjes van jezelf met een biertje op een terrasje erbij, en klaar is je onschuld.
05-04-2017, 12:45 door Anoniem
Waar maken jullie je druk over?
Er is altijd wel een oplossing te bedenken.
05-04-2017, 13:08 door VriendP
Die amerikanen zijn echt niet lekker. Waar moet je nog beginnen met dat land... Het hele midden oosten overhoop schieten, anderen daar de schuld van geven en nu willekeurige reizigers onderwerpen aan het digitale equivalent van anale visitatie. Nou zou ik nog niet over amerika heen pissen om het te blussen maar we moeten wel heel goed opletten dat dit soort orwelliaans vuil niet deze kant op waait.
05-04-2017, 13:16 door Anoniem
Door Anoniem: Ik zie me al eindeloos discussiëren, op het vliegveld daar.
"What do you mean you have no Facebook, sir. That's not possible, everyone has Facebook."
het is dat hyves niet meer bestaat
05-04-2017, 14:49 door Anoniem
Ha ha, ik doe alles over IRC en op usenet .... huh, wat zegt u? En als terroristen echt met elkaar willen communiceren bellen ze maar in op een maximus BBS.

Maar het is weer echt dom, dommer, Amerikaan.
05-04-2017, 15:27 door Anoniem
Reis of zonder, of uitsluitend met 'burner' devices naar de VS. Zorg er voor dat 2FA voor al je socials en eventuele cloud-toepassingen aan staat. Verder zijn er ongetwijfeld allerlei 'plausible deniability'-mogelijkheden die het reizen met een USB-drive (met minimale data) mogelijk maken. Overigens is liegen sowieso af te raden.
Ik ga er een beetje van uit dat de USA nog wel bij zinnen komt. Er zullen rechters en wet-makers zijn die het onethische en discriminatoire verschil tussen 'US citizens' en 'non-US citizens' op dit gebied wel inzien en erkennen. Wat dat betreft blijf ik vertrouwen houden in de zelf-corrigerende mechanismen in The Land of the Free.
05-04-2017, 16:10 door Anoniem
Door spatieman: tijd dat ze alle stink yank die hier leven in NL ook maar eens gaan verplichten hun gegevens af te staan, inc social media wachtwoorden.

Amerikanen in het buitenland hebben het slecht, naast het land waar ze wonen mogen ze ook nog eens belasting betalen in de VS. Ook al woon je daar al tientallen jaren niet meer.
05-04-2017, 16:13 door Anoniem
Tja het gaat echt veel te ver in de VS het is echt dan een land als de stasi in de DDR was,zelfs in China is het minder erg als je daar het land in wil dan in de VS.
05-04-2017, 17:53 door Anoniem
Al die sociale media en smartphones zijn idioot.
Nu zie je wat er van komt.
05-04-2017, 18:54 door ph-cofi
Tijd voor obfuscation: iedereen met minstens 100 FB accounts op de telefoon langs de douane. Is er niet een fake FB account generator beschikbaar?
05-04-2017, 19:09 door Anoniem
Nieuwe-wereld-logica: "U doet niet aan social-media? Dan bent u vast asociaal en/of terrorist!"
Echte logica: "U smijt niet uw hele hebben en doen op het internet, waar anderen vervolgens gretig aan verdienen of terroristen makkelijker de doeltreffendheid kunnen bepalen? Wat slim!"
05-04-2017, 19:31 door Anoniem
What happened last night in the Netherlands!?

Well, we thought, better Americans than people with actual brains....
05-04-2017, 19:38 door Anoniem
Door Anoniem: Al die sociale media en smartphones zijn idioot.
Nu zie je wat er van komt.

Oh, niet de machtsmisbruikers die iedere privacy schenden onder mom van terrorisme bestrijding?
05-04-2017, 20:37 door Anoniem
Echt fantastisch hoe mensen op basis van dit nieuws gelijk verklaren nooit naar de VS te zullen reizen, etc. Ja, deze maatregelen zijn ruk. Maar who gives a shit. Als je niet verdacht bent of niets te verbergen hebt dan sta je in no time aan de andere kant van de douane. En de VS is meer dan alleen slechte privacy regels en Trump. Misschien goed om alles wel in het juiste perspectief te blijven zien?
05-04-2017, 21:01 door Anoniem
Onleesbare posts. Word leesblind hier van al dat steenkolen Amerikaans. Vakjargon? Mon Dieu!! Pak een Nederlands woordenboek en schrijf nou 's in je 'moers' taal!
Dank!!
05-04-2017, 21:11 door Anoniem
Door Anoniem: Echt fantastisch hoe mensen op basis van dit nieuws gelijk verklaren nooit naar de VS te zullen reizen, etc. Ja, deze maatregelen zijn ruk. Maar who gives a shit. Als je niet verdacht bent of niets te verbergen hebt dan sta je in no time aan de andere kant van de douane. En de VS is meer dan alleen slechte privacy regels en Trump. Misschien goed om alles wel in het juiste perspectief te blijven zien?

Leuk dat je perspectief benoemd. De Dikke van Dale al nageslagen op "Evenredig"? Dat zijn de maatregelen namelijk niet.
05-04-2017, 22:20 door Anoniem
Door Anoniem: Als je niet verdacht bent of niets te verbergen hebt dan sta je in no time aan de andere kant van de douane.

Dat hangt er van af, als je niet zwart, Latino, vrouw, moslim, arm, liberaal, Russisch of Aziatisch bent, dan heb je een redelijke kans dat je erdoor mag. Tenminste, als de wind goed staat en de DHS-medewerker niet slecht geslapen heeft.

Blijft kansloos, dat "nothing to hide".
06-04-2017, 00:57 door W.T.
Waar halen de V.S. de gore moed vandaan om eisen te stellen na de moorden op meer dan 20 miljoen mensen na W.O.II in meer dan 37 landen.
http://www.globalresearch.ca/us-has-killed-more-than-20-million-people-in-37-victim-nations-since-world-war-ii/5492051

Ik herinner mij dat de U.S. heeft aangegeven dat zij Nederland zouden binnen vallen als er ook maar 1 militair voor het International Court of Justice in Den Haag zou moeten verschijnen wegens de beschuldiging van massamoord.
06-04-2017, 10:33 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Als je niet verdacht bent of niets te verbergen hebt dan sta je in no time aan de andere kant van de douane.

Dat hangt er van af, als je niet zwart, Latino, vrouw, moslim, arm, liberaal, Russisch of Aziatisch bent, dan heb je een redelijke kans dat je erdoor mag. Tenminste, als de wind goed staat en de DHS-medewerker niet slecht geslapen heeft.

Blijft kansloos, dat "nothing to hide".


Jij denkt dat ze de tijd en de moeite nemen om iedereen die niet blank, rijk en succesvol is uren te ondervragen of de toegang te weigeren? Trumps muur komt bij Mexico he, niet om alle vliegvelden ;-)
06-04-2017, 11:00 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Echt fantastisch hoe mensen op basis van dit nieuws gelijk verklaren nooit naar de VS te zullen reizen, etc. Ja, deze maatregelen zijn ruk. Maar who gives a shit. Als je niet verdacht bent of niets te verbergen hebt dan sta je in no time aan de andere kant van de douane. En de VS is meer dan alleen slechte privacy regels en Trump. Misschien goed om alles wel in het juiste perspectief te blijven zien?

Leuk dat je perspectief benoemd. De Dikke van Dale al nageslagen op "Evenredig"? Dat zijn de maatregelen namelijk niet.

Ik zeg niet dat de maatregelen goed of evenredig zijn. Sterker nog, de maatregelen zijn mijns inziens belachelijk en compleet overdreven. Maar we hoeven ook niet gelijk allemaal de VS te boycotten. In Nederland mogen agenten blaastesten afnemen bij deelnemers aan het verkeer. Hoe vaak heb jij al moeten blazen? Houd de kans op een blaastest je tegen om te genieten van je omgeving, om door Nederland te reizen, om naar je werk te gaan of een dagje uit?
06-04-2017, 12:11 door Anoniem
Door Anoniem: Echt fantastisch hoe mensen op basis van dit nieuws gelijk verklaren nooit naar de VS te zullen reizen, etc. Ja, deze maatregelen zijn ruk. Maar who gives a shit. Als je niet verdacht bent of niets te verbergen hebt dan sta je in no time aan de andere kant van de douane. En de VS is meer dan alleen slechte privacy regels en Trump. Misschien goed om alles wel in het juiste perspectief te blijven zien?

Ja als je blond haar en blauwe ogen hebt.
06-04-2017, 21:18 door Anoniem
Door Anoniem:Maar who gives a shit. Als je niet verdacht bent of niets te verbergen hebt dan sta je in no time aan de andere kant van de douane.

Deze opmerking verdient een maning tot voorzichtigheid. Het is maar een kleine stap tot het omgekeerde, namelijk dat als je het ongeluk hebt niet in no time aan de andere kant van de douane te staan, dat dat dus zou moeten betekenen dat je iets te verbergen zou hebben. Laten we wel zijn, iedere variant op "wie niets te verbergen heeft, heeft niets te vrezen" is een toezegging die de verplichting met zich meebrengt er ook alles aan te doen om dat ook voor iedereen die niets te verbergen heeft in de bedoelde zin van het woord waar te maken.

En de VS is meer dan alleen slechte privacy regels en Trump. Misschien goed om alles wel in het juiste perspectief te blijven zien?

Er staat helaas een klein maar hinderlijk obstakel tussen ons en dat perspectief, en dat zijn obstakels die ons gevoelsmatig in onze kwaliteit van leven raken. Als dat eenmaal weg is, ben ik het helemaal met je eens.

Dat gezegd zie ik met name twee punten die me dwars zitten aan dit soort verplichtingen:

1. De wachtwoorden van dergelijke accounts brengen niet alleen de mogelijkheid om te lezen, maar ook om te schrijven. Al tenminste een keer is een van de organisaties van de VS betrapt op gebruik van dergelijke gegevens bij het aanmaken van valse identiteiten (onder gebruikmaking van foto's in betrekkelijk schaarse kleding die voordien niet openbaar waren). In een enorm wrange situatie betoogde de advocaat voor die organisatie dat mevrouw toestemming voor de identiteitsfraude zou hebben gegeven door het wachtwoord af te geven.

2. Men wil een voorspellende conclusie trekken over iemands gedrag, maar om juiste voorspellingen te kunnen doen, moet je de persoon kennen en dat kan niet met welke hoeveelheid verzamelde trivia dan ook. Om iemand te kennen moet je bereid zijn een band met die persoon aan te gaan, er is geen andere manier. Dat betekent dat je met de Bayesian Statistische regel te maken krijgt dat je zelfs bij een betrekkelijk kleine foutkans als je maar een klein percentage echt alarm hebt, de meerderheid van de alarmen nog steeds vals zal zijn. En bovendien dat je er niet aan ontkomt om met vooroordelen van welke aard dan ook te werken.

Meer in groter verband zijn een aantal problemen en antwoorden al genoemd. Probleem met dit soort dingen is dat allerlei afspraken als vrij reizen uiteindelijk rusten op het principe van wederkerigheid. Jij laat onze reizigers met rust als ik die van jou met rust laat. Dit soort eenzijdige fratsen betekent juridisch dat wij naar VS reizigers (en/of goederen) ons ook wel wat kunnen veroorloven. Op hetzelfde, of een voor ons gunstig vlak.

Een ander probleem is concurrentie. In een globale kenniseconomie is belemmeren van vrij verkeer van personen (en dus kennis) een equivalent van invoerrechten. Bedoeld of niet, het heeft een protectionistisch effect.

Een paar oplossingen zijn al genoemd. Ik zie er niet veel in om in ruil ook Amerikanen op dezelfde manier lastig te vallen. Het is de soort gerechtigheid waar Theseus goed in was, maar nog steeds blinde wraakzucht. Maar de balans moet wel rechtgezet worden.

Onze eigen social media industrie opzetten en vooruithelpen is al een betere stap. Als strenge privacyregels waar de Amerikaanse concurrentie niet aan kan voldoen bij kan helpen, hebben we onze Theseaanse gerechtigheid en een rechtgetrokken concurrentie in een.
07-04-2017, 10:54 door Anoniem
Ik ken mijn wachtwoorden niet eens [uit mijn hoofd], want gegenereerd door KeePass.
07-04-2017, 13:20 door Anoniem
Door Anoniem: Als je niet verdacht bent of niets te verbergen hebt dan sta je in no time aan de andere kant van de douane.
Het is al voorgekomen dat een Amerikaanse senator (Ted Kennedy) de toegang tot vluchten werd geweigerd omdat zijn naam te veel leek op die van iemand die op een no-fly-list stond. Het is voorgekomen dat een paar Britse jongeren werden teruggestuurd omdat ze op sociale media een Brits-Engels equivalent van "we gaan de VS onveilig maken" hadden gebruikt, dat namen Amerikaanse autoriteiten letterlijk. Er zijn heel wat Amerikanen die klagen over hoe grof ze zijn behandeld door de TSA.

Nee, lang niet alle reizigers naar de VS zal dit overkomen, maar denk niet dat er niets mis kan gaan als je niets misdaan hebt en niets te verbergen hebt. Het gaat erom hoe gegevens geïnterpreteerd worden. Als een systeem op een hoog niveau van wantrouwen is ingesteld krijg je vanzelf een hoog gehalte aan fout-positieven.
11-04-2017, 09:58 door Anoniem
U.S. Customs: We need to look into your FB account. What is your password
Me: Gives password
U.S. Customs: The given password is not accepted. Are you sure this is your password?
Me: It was yesterday!
U.S. Customs: Well it doesn't work now.
Me: OMG! I've been hacked and someone changed my password! Now what?
U.S. Customs: Well, without verifying your FB account it looks like you are not getting into the country.
Me: Bummer!
03-02-2018, 11:45 door Anoniem
Sedert de aanslagen op de Towers is het duidelijk dat dit incident de VS enorm vooruit heeft geholpen in hun voortdurende overval op de rest van de wereld. Zelfs Zwitserland moest eraan geloven. Daarvoor hebben ze natuurlijk hele teams zitten en die stoppen nooit meer. Een beetje vergelijkbaar met de anti rook lobby die uiteindelijk nadat ze klaar waren ook is doorgeslagen -gewoon omdat het kan-
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.