image

AP waarschuwt voor boetes door nieuwe Europese privacywet

maandag 12 juni 2017, 14:41 door Redactie, 9 reacties

Als de nieuwe Europese privacywetgeving volgend jaar mei van kracht wordt lopen bedrijven en organisaties eerder het risico om bij misstanden een boete te krijgen, zo waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens. Niet alleen kunnen de boetes hoger zijn dan de toezichthouder nu kan opleggen, ook zullen ze eerder worden uitgedeeld. "Fout is fout", zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen tegenover het FD.

De wetgeving moet ervoor zorgen dat bedrijven de privacywet respecteren. De boetes kunnen oplopen tot 20 miljoen euro of vier procent van de omzet als die meer dan 20 miljoen euro bedraagt. "Let wel, dat is per overtreding", laat Wolfsen weten. "En we geven geen kwantumkorting." Volgens Wolfsen raakt privacy de fundamenten van de rechtsorde. "Iedereen moet in vrijheid kunnen leven, zonder stiekem op het web te worden achtervolgd door bedrijven en instanties."

Reacties (9)
12-06-2017, 15:01 door Anoniem
Als de nieuwe Europese privacywetgeving volgend jaar mei van kracht wordt lopen bedrijven en organisaties eerder het risico om bij misstanden een boete te krijgen.
En overheden, mogen die wel doorgaan met het volgen van mensen.
12-06-2017, 15:20 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-06-2017, 15:45 door Anoniem
Er wordt al anderhalf jaar geroepen dat organisaties het risico lopen op boetes bij datalekken en een groter risico op boetes hebben bij grove nalatigheid... neem het maar met een korreltje zout.
12-06-2017, 16:27 door Anoniem
Door Anoniem: Er wordt al anderhalf jaar geroepen dat organisaties het risico lopen op boetes bij datalekken en een groter risico op boetes hebben bij grove nalatigheid... neem het maar met een korreltje zout.
Door Anoniem: Er wordt al anderhalf jaar geroepen dat organisaties het risico lopen op boetes bij datalekken en een groter risico op boetes hebben bij grove nalatigheid... neem het maar met een korreltje zout.

Dat klopt maar als het vanuit de EU komt zullen er ook wel consequenties voor de AP zijn en voor NL als land...dan gaan ook politici zich er meer hard voor maken.
12-06-2017, 23:18 door Anoniem
Ik ben benieuwd wat de consequenties zijn voor Google, Microsoft e.d.
13-06-2017, 08:26 door Anoniem
Ik begrijp dat in land X dat al boetes uitschrijft vooral overheden en aan aanverwante organisaties boetes opgelegd krijgen. Waarom? Omdat als ze private organisaties aanpakken, ze een leger advocaten terug krijgen, dat duurt te lang. Dus de burger betaalt de fouten van de overheden.

De Belgische DPA (to be) geeft aan dat ze tanden zullen krijgen, maar geen pitbull willen zijn. Dat is gematigder dan in NL blijkbaar. Zij geven aan dat ze tevreden zijn als een organisatie bezig is met GDPR compliance. Pas na herhaaldelijke inbreuken (of grove inbreuken) zullen zij na verwittiging over gaan tot boetes. Begrijpelijk als je weet hoe onderbemand de DPA (to be) nu al is.

Oh ja, het meldingsformulier voor incidenten is 10 pagina's. Beniewd wie die allemaal gaat lezen :)

https://eforms.privacycommission.be/privacy-commission/forms/pdf/melding-gegevenslek.pdf
13-06-2017, 09:21 door Anoniem
Door Anoniem: Er wordt al anderhalf jaar geroepen dat organisaties het risico lopen op boetes bij datalekken en een groter risico op boetes hebben bij grove nalatigheid... neem het maar met een korreltje zout.

Nou inderdaad, 1,5 jaar terug werd al geroepen dat de AP nu tanden had gekregen voor handhaving. Op papier klopt het maar tot op heden laat ze nog niet echt haar tanden zien ondanks dat ze 1,5 jaar terug de bevoegdheid heeft gekregen om bindende aanwijzingen met daaropvolgend mogelijk boetes te geven. Dit blijkt ook uit het jaarverslag 2016: 0 bindende aanwijzingen uitgedeeld en dus ook 0 boetes.......

Bovendien is er recent onderzoek afgerond waaruit blijkt dat de autoriteit 2,5 tot 3,5 keer zo groot moet worden om aan haar wettelijke taken te kunnen voldoen: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/nieuws/nieuwe-europese-privacywetgeving-vereist-groei-autoriteit-persoonsgegevens

Hoe langer het duurt voordat ze daadwerkelijk gaan handhaven des te ongeloofwaardiger wordt de AP dat ze ook daadwerkelijk gaat handhaven.
13-06-2017, 10:37 door Anoniem
Zouden ze zelf wel compliant zijn?
14-06-2017, 07:23 door Anoniem
Overheden die boetes krijgen is toch te vergelijken met wanneer ik mijzef zakgeld geef, dat ik betaal uit mijn salaris?
Dit alleen maar geld rondpompen maar netto wordt de overheid er geen cent beter of slechter van en ik zie dan ok niet waarom dit de burger geld zou kosten
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.