image

Kaspersky: Wij zijn geen pion van Rusland of andere landen

zondag 2 juli 2017, 08:49 door Redactie, 7 reacties

Een wetsvoorstel van de Amerikaanse Senaat verbiedt het Pentagon om software van het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab te gebruiken, tot ergernis van oprichter Eugene Kaspersky die op zijn eigen blog uithaalt naar de beschuldigingen en waarschuwt voor de gevolgen van een dergelijk verbod.

Vorige maand waren Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen tijdens een hoorzitting voor een commissie van de Senaat kritisch over het gebruik van Kaspersky-software binnen de Amerikaanse overheid. Eugene Kaspersky liet vervolgens weten dat hij de Amerikaanse autoriteiten toegang tot de broncode wil geven om eventuele zorgen weg te nemen. In het nu gepresenteerde wetsvoorstel van de Senaat staat echter een passage die het ministerie van Defensie verbiedt om Kaspersky-software te gebruiken vanwege berichten dat het Russische bedrijf kwetsbaar is voor invloeden door de Russische overheid.

"Voor de één of andere reden blijft de aanname terugkomen omdat we Russisch zijn we ook banden met de Russische overheid moeten hebben. Is er iemand die werkelijk denkt dat we als wereldwijd bedrijf zolang hebben kunnen overleven als we een pion van welk land dan ook waren? Ons hele bedrijf is, naast expertise, op een ding gebaseerd, en dat is vertrouwen. Waarom zouden we ons bedrijf riskeren door onze betrouwbaarheid te ondermijnen?", aldus Kaspersky.

Hij noemt de beschuldigingen en aantijgingen zeer frustrerend. Volgens de virusbestrijder hebben alle aanvallen op het bedrijf dezelfde overeenkomsten, zoals het ontbreken van bewijs en het bestaan uit speculatie en samenzweringstheorieën. Kaspersky waarschuwt voor een eventueel verbod, aangezien dit ook invloed op de internationale samenwerking tussen securitybedrijven kan hebben. Daarnaast kan het de ontwikkeling van de sector beïnvloeden en zal het de competitie tussen bedrijven beperken.

Reacties (7)
02-07-2017, 09:40 door karma4
[Verwijderd door moderator]
02-07-2017, 15:13 door Anoniem
Tja, dan gaan ze de volgende ronde vast ook de Blackhawk helicopters weg doen. Die zijn van Sikorsky....
02-07-2017, 16:42 door karma4
Het zal vast helpen met die onafhankellijkheid dat de Russische overheid het als inmenging ziet.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-06-30/russia-threatens-retaliation-if-pentagon-bans-kaspersky-software-j4k2inwq
02-07-2017, 17:33 door Anoniem
Ze mogen tog zelf weten welke antivirus-software ze installeren ?
02-07-2017, 19:59 door Anoniem
Kaspersky "makes Rusland great again" en dat kunnen de Amerikanen nu even niet hebben.
02-07-2017, 21:16 door Anoniem
Het onderwerp van de eerdere hoorzittingen was een verslag over actuele en toekomstige intelligence. Dat rapport bevat de meest relevante feiten die de commissie zou bespreken. Het verslag bevat geen aanwijzingen over risico van buitenlandse bedrijven voor de USA, maar op wonderbaarlijke wijze weet de verantwoordelijke voor defensie het te benoemen en expliciet een bedrijf te melden. De president heeft duidelijk gemaakt dat eigen producten en diensten voor moeten gaan. Toevallig ligt dat op dezelfde lijn. Dit soort overeenkomsten en expliciete uitspraken zonder onderbouwing van het rapport lijkt politieke inmenging en sturing. Een vraag zou kunnen zijn welk belang er in de tal van andere security bedrijven zitten die toevallig niet opgenoemd worden. Misschien gaat het toch meer om een goed gevoel geven?
03-07-2017, 10:29 door Anoniem
Door Anoniem: Tja, dan gaan ze de volgende ronde vast ook de Blackhawk helicopters weg doen. Die zijn van Sikorsky....
Dat Sikorsky een Russisch klinkende naam is, staat in geen relatie tot waar het bedrijf is gevestigd. Igor Sikorsky, oprichter en naamgever van het bedrijf is al in 1925 geemigreerd naar de verendigde staten - en was trouwens ook nog eens geen Rus, maar afkomstig uit Kiev, Oekraine.

Sikosrski is sinds 2015 in handen van Lockheed-Martin en daarvoor lange tijd van United Aircrafd Corportation. Bedrijven die zo Amerikaans zijn als je ze maar kan krijgen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.