image

Kinderrechter veroordeelt jongeren voor oplichting via nepwebshops

dinsdag 4 juli 2017, 14:18 door Redactie, 4 reacties

De kinderrechter van de rechtbank Gelderland heeft drie jongeren uit Arnhem veroordeeld tot werkstraffen van 80 en twee keer 150 uur. Twee van de drie jongeren kregen daarnaast nog een voorwaardelijke jeugddetentie van een maand opgelegd. Opmerkelijk aan de zaak is dat de jongeren toen ze zich in 2014 schuldig aan de fraude maakten allen minderjarig waren.

Volgens de rechter bouwden en beheerden ze professioneel uitziende webshops, waarop ze tuinmeubelen, loungesets of consumentenelektronica aanboden. Particulieren die producten kochten kregen die nooit geleverd. De websites waren telkens maar een paar dagen online. Vaak werden ze na klachten offline gehaald. Twee van de drie mannen hebben zich daarnaast ook schuldig gemaakt aan phishing.

Ze probeerden inloggegevens van zakelijke Marktplaatsgebruikers te stelen, waarna ze de sites van die gebruikers op Marktplaats aanpasten. Ze plaatsten op deze sites advertenties met linkjes naar hun malafide webshops. De twee werden veroordeeld tot de werkstraffen van 150 uur en de voorwaardelijke jeugddetentie. Tot slot moeten de mannen aan bijna alle gedupeerden schadevergoeding betalen.

Reacties (4)
04-07-2017, 15:44 door Anoniem
hoezo "aan bijna alle gedupeerden"?
en hoeveel dan wel? 100% 50% of 10%?
04-07-2017, 17:13 door Anoniem
Door Anoniem: hoezo "aan bijna alle gedupeerden"?
en hoeveel dan wel? 100% 50% of 10%?
Zal waarschijnlijk zijn omdat niet elke misdaad gemeld wordt.
05-07-2017, 07:40 door Anoniem
Geeft aan dat bewustzijn voor oplichting via internet in NL nog op een te laag niveau zit. Het is een kleine moeite om een site te checken op veiligheid. En als prijzen lager zijn dan elders, wat bijna altijd zo is, dan moet je al na gaan denken.
Zeker als de website heul veul lijkt op de reguliere sites maar ineens ander banknummer hebben, geen HTTPS, KvK staat er niet op, etc. etc.
En je kunt altijd naar de reguliere winkels gaan. Daar heb je nog service en kun je gewoon onderhandelen over de prijs. We leven niet meer in de jaren 50 immers. En winkelen in een winkel geeft je soms net dat inzicht dat je niet hebt op een website. Want omgerekend lijkt een website goedkoper, maar als je alle tijd neemt die je (soms) spendeert om erachter te komen hoe en wat en welke, dan schrik je van het bedrag wat je kwijt zo zijn stel je had dit gewerkt.
(Net als mijn oom vroeger die fl 30,- bespaarde op een tent door fl 40,- benzine te verrijden...)
<einde>
05-07-2017, 13:30 door Anoniem
En winkelen in een winkel geeft je soms net dat inzicht dat je niet hebt op een website.
Hou toch op, online heeft zoveel voordelen:
- Ik heb 2 weken zichttermijn, dat heb je niet in de winkel
- Ik kan reviews lezen en ervaringen van andere kopers lezen
- Ik kan direct de prijzen vergelijken met vrijwel alle winkels, nationaal en internationaal
- Ik kan meteen zoeken op Marktplaats en eBay of het product ook ergens tweedehands ligt. Waarom € 250,- uitgeven als iemand er voor 3 tientjes vanaf wil? Voor € 220,- kan ik heeeeel ver rijden :-).
- Ik hoef geen parkeergeld te betalen
- Het kost me geen tijd in een drukke stad met personeel wat niks (inhoudelijks) weet
- Bij problemen, DOA of RMA stuur ik het gewoon op i.p.v. dat ik persé terug moet naar de winkel.
Winkels bieden te weinig meerwaarde. Waarom zou je nog een extra marge betalen aan de winkelier als je geen behoefte meer hebt aan zijn service? Klanten zoeken zelf wel de informatie op internet en bestellen direct bij de fabrikant. Winkels hebben zodoende hun bestaansrecht verloren, leegstand is het gevolg. Bron: https://www.vn.nl/heeft-de-winkelstraat-nog-toekomst/
Fraude vindt plaats, dat hou je toch. Maar de voordelen van online shoppen wegen voor mij veel zwaarder dan die ene keer dat ik opgelicht zou kunnen worden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.