image

Scanner vindt 50.000 machines die kwetsbaar voor NSA-exploit zijn

vrijdag 14 juli 2017, 10:51 door Redactie, 0 reacties

Ondanks het uitkomen van een beveiligingsupdate in maart zijn nog altijd tienduizenden machines kwetsbaar voor de EternalBlue-exploit van de Amerikaanse geheime dienst NSA. Dat blijkt uit de resultaten van Eternal Blues, een gratis scanner die eind juni door onderzoeker Elad Erez van securitybedrijf Imperva werd uitgebracht.

Organisaties kunnen de scanner gebruiken om kwetsbare machines binnen hun netwerk te vinden. De scanner controleert of Windowsmachines beveiligingsupdate MS17-010 hebben geïnstalleerd, die Microsoft in maart van dit jaar uitbracht en meerdere kwetsbaarheden in de SMB-dienst van Windows verhelpt. Een maand na het uitkomen van de patch publiceerde een groep genaamd Shadow Brokers verschillende NSA-exploits op internet die van de kwetsbaarheden misbruik maken. Het gaat onder andere om een exploit genaamd EternalBlue waarmee het mogelijk is om op afstand een kwetsbaar systeem over te nemen. Zowel WannaCry als Petya maakten gebruik van EternalBlue om systemen te infecteren.

De Eternal Blues-scanner is inmiddels gebruikt om 8 miljoen systemen te scannen. Meer dan 50.000 machines bleken kwetsbaar voor de Eternal Blue-exploit te zijn. "Zelfs na de laatste aanvallen door WannaCry en NotPetya", aldus Erez, die opmerkt dat slechts één kwetsbare machine voldoende is om een heel netwerk te infecteren. Hij wijst naar een organisatie waarbij meer dan 10.000 machines werden gescand en er 12 kwetsbaar bleken te zijn.

De onderzoeker adviseert organisaties om de Windows-update te installeren, SMBv1 uit te schakelen en het netwerk regelmatig op kwetsbaarheden te controleren. Onlangs voerde de Nederlandse beveiligingsonderzoeker Victor Gevers een onderzoek in Nederland uit, waaruit bleek dat er in Nederland nog ruim 6.000 kwetsbare servers waren. Inmiddels is dat aantal naar 295 gedaald.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.