image

Anti-virusbedrijf waarschuwt voor zware Android-apps

maandag 14 augustus 2017, 10:10 door Redactie, 5 reacties

Anti-virusbedrijf Avast waarschuwt Android-gebruikers in een nieuw rapport voor apps die het systeem zwaar belasten, veel data verbruiken of ervoor zorgen dat de batterij snel leeg raakt (pdf). De virusbestrijder baseert zich op geanonimiseerde gegevens van 3 miljoen Android-gebruikers.

Naast anti-virussoftware biedt Avast ook apps die de prestaties van de telefoon zouden moeten verbeteren of de batterijduur verlengen. Deze apps kijken op het toestel naar zware apps en sturen de data terug naar Avast. Zo kon de virusbestrijder zeven apps identificeren die het de 'usual suspects' noemt, omdat ze altijd in de overzichten terugkomen. De lijst wordt aangevoerd door AllShare Cast Dongle, Samsung WatchOn en Samsung Push Service. De beveiligingssoftware Samsung Knox komt in het overzicht op de zesde plek terug.

Samsung is ook in de top 3 van apps te vinden die tijdens het opstarten worden geladen en het toestel het meest belasten. Het gaat dan om Samsung AllShare, ChatOn Voice & Video Chat en Samsung Push Service. Bij de systeembelastende apps die door gebruikers worden geladen bestaat de top 3 uit Samsung WatchON, Google Docs en Samsung Media Hub. In de top 3 van apps waardoor de batterij snel leeg raakt en bij het opstarten van het systeem worden geladen zijn alle drie de apps afkomstig van Samsung, namelijk Samsung AllShare, Samsung Security Policy Updates en Beaming Service for Samsung.

Het overzicht van batterijslurpende apps die door gebruikers worden gestart laten een soortgelijk beeld zien, waarbij Samsung voor twee van de drie zwaarste apps verantwoordelijk is, namelijk Samsung WatchON en Video Editor. Netflix staat op een derde plek. In het overzicht van apps die standaard starten en veel opslagruimte nodig hebben komt Samsung niet voor. De top 3 in deze categorie bestaat uit Facebook, Instagram en Amazon Kindle. Spotify voert de lijst aan van grote apps die door gebruikers zelf worden gestart, gevolgd door Snapchat en LINE.

Niet alleen neemt Facebook veel ruimte in beslag, het verbruikt ook veel dataverkeer. Facebook staat op de eerste plek in het overzicht van standaard gestarte dataslurpende apps, gevolgd door Instagram en Yahoo Japan. Netflix voert de lijst aan van apps die door gebruikers worden gestart en veel dataverkeer verbruiken. Naast informatie over belastende apps, maakte Avast ook een Top 50 van populairste apps wereldwijd, die wordt aangevoerd door Facebook, WhatsApp en Google Chrome. Gebruikers die de impact van apps op hun toestel willen verminderen krijgen onder andere het advies om wifi, bluetooth en gps uit te schakelen.

Reacties (5)
14-08-2017, 14:31 door Anoniem
En wat heeft dit met security te maken?
14-08-2017, 14:32 door Anoniem
Tja, dat krijgen we als we blijven accepteren dat telefoons zo uit de fabriek worden geleverd met allerlei vooraf geinstalleerde crapware.
14-08-2017, 20:13 door Anoniem
Zolang mensen die apps zoals facebook vertrouwen en lekker laten runnen op hun phone sja.... je verliest niet alleen batt en cpu power maar ook je privacy.

En zolang slimme koppen die ook hier zouden moeten rondlopen hun klanten vrienden en kennisen NIET informeren over de gevaren en nadelen van zulke apps...
14-08-2017, 20:52 door Anoniem
Ondanks de zware belasting blijft mijn Samsung Galaxy S6 het nog steeds super doen. Retensnel en nooit 1 probleem gehad.
Gewoon topspul dat van Samsung.
15-08-2017, 13:37 door Anoniem
Door Anoniem: Ondanks de zware belasting blijft mijn Samsung Galaxy S6 het nog steeds super doen. Retensnel en nooit 1 probleem gehad.
Gewoon topspul dat van Samsung.

Samsung is hardwarematig wel goed zo is mijn ervaring. Alleen krijg je er ongelofelijk veel crapware bij cadeau helaas. Ik heb nu een Motorola met bijna stock Android en dat is echt een verademing.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.