image

Cisco WebEx en Firefox doelwit van nieuwe exploitkit

dinsdag 15 augustus 2017, 10:43 door Redactie, 0 reacties

Onderzoekers hebben een nieuwe exploitkit ontdekt die naast Internet Explorer en Adobe Flash Player ook gebruikers van Firefox en Cisco WebEx probeert aan te vallen. Het gaat om de Disdain-exploitkit, zo laat securitybedrijf Intsight weten. Exploitkits maken gebruik van beveiligingslekken in browsers en browserplug-ins om internetgebruikers ongemerkt met malware te infecteren.

Het gaat daarbij meestal om bekende kwetsbaarheden waarvoor al geruime tijd een update beschikbaar is. Alleen gebruikers die hun software niet up-to-date houden lopen daardoor risico. Exploitkits hebben echter steeds minder succes, omdat browsers zich automatisch kunnen updaten en kwetsbare browserplug-ins blokkeren. Een andere belangrijke reden voor de teloorgang van exploitkits is het uitblijven van nieuwe exploits. Alle tot nu toe bekende exploitkits maken gebruik van kwetsbaarheden in Internet Explorer en Flash Player waar al meer dan een jaar updates voor beschikbaar zijn.

De ontdekking van de Disdain-exploitkit is dan ook opmerkelijk, aangezien deze exploitkit vrij recente exploits bevat voor kwetsbaarheden in Cisco WebEx, Firefox en Internet Explorer die dit jaar werden gepatcht. Ook het aanvallen van Cisco WebEx en Firefox valt op. Firefox is in het verleden vaker het doelwit van exploitkits geweest, maar de laatste jaren hadden cybercriminelen het voornamelijk op Internet Explorer voorzien. Disdain maakt echter gebruik van vijf kwetsbaarheden in Mozilla's browser, waarvan de meest recente van 2017 is en de oudste van 2013 dateert.

Cisco WebEx kreeg dit jaar met verschillende grote kwetsbaarheden te maken. De Cisco WebEx-extensie is bedoeld voor het bijwonen van video- en webconferenties. Het wordt dan ook voornamelijk in zakelijke omgevingen gebruikt. De kwetsbaarheid laat een kwaadaardige website een WebEx-sessie starten. Via deze WebEx-sessie kan een aanvaller vervolgens willekeurige code op het systeem uitvoeren. De plug-in heeft meer dan 10 miljoen installaties. Het WebEx-lek dat Disdain aanvalt werd eind januari door Cisco gepatcht. In het geval van de recente kwetsbaarheden in Firefox en IE verschenen daar respectievelijk in januari en maart updates voor. Ook in het geval van de Disdain-exploitkit, die voor 1400 dollar per maand aan cybercriminelen wordt aangeboden, geldt dat gebruikers die up-to-date met hun software zijn geen risico lopen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.