image

Overheid gaat instanties geld vragen voor inloggen via DigiD

maandag 25 september 2017, 11:38 door Redactie, 39 reacties
Laatst bijgewerkt: 25-09-2017, 12:17

De overheid gaat instanties geld vragen voor het inloggen via DigiD en het versturen van berichten via MijnOverheid. Dat laat de Pensioenfederatie, de belangenbehartiger van de pensioenfondsen, in een brief (pdf) aan Digicommissaris Eenhoorn weten. Volgens de brief heeft de ministerraad besloten dat de kosten voor het gebruik van DigiD en MijnOverheid worden doorbelast naar de gebruikers.

Het gaat dan om instanties die geen ministerie zijn en van DigiD en MijnOverheid gebruikmaken. Het Nationaal Beraad Digitale Overheid zal binnenkort besluiten over de doorbelasting van de kosten van DigiD en MijnOverheid aan de afnemers. Het voorstel is om voor het inloggen via DigiD 14 cent te rekenen, terwijl het versturen van een bericht via MijnOverheid 57 cent zal gaan kosten. "Het is van belang dat iedereen zich realiseert dat deze kosten rechtstreeks ten laste komen van de werkenden en gepensioneerden", aldus de Pensioenfederatie.

Een groeiend aantal pensioenfondsen stuurt wettelijke communicatie via de Berichtenbox van MijnOverheid. Hiertoe hebben de pensioenfondsen een overeenkomst gesloten met Logius, de digitale dienst van de overheid die DigiD aanbiedt. Die overeenkomst zal nu, zo is het voorstel, ergens in oktober door Logius worden opgezegd. Volgens de Pensioenfederatie zijn ze nu voor het blok gezet om de nieuwe overeenkomst, met de extra lasten voor afnemers, te accepteren, of ze hebben geen toegang meer tot DigiD en de Berichtenbox.

De pensioenfondsen hebben naar eigen zeggen geen voldoende tijd om voor 2018 nog een alternatieve wijze van authenticatie in te richten. "Wij vinden dat hier sprake is van bestuurlijk onfatsoen. Alleen al daarom zouden aan pensioenfondsen pas vanaf 2019 kosten in rekening kunnen worden gebracht voor het gebruik van DigiD en MijnOverheid", zo laat de Pensioenfederatie weten. Volgens de instantie zullen de kosten ervoor kunnen zorgen dat pensioenfondsen, die niet verplicht zijn om DigiD en MijnOverheid te gebruiken, naar alternatieven gaan zoeken, wat tot "suboptimaal gebruik van de digitale infrastructuur" kan leiden en versnippering in de hand werkt.

Reacties (39)
25-09-2017, 11:46 door Anoniem
Verhogen ze gewoon de pensioen premie, let maar op. Lekker handig ook, krijgen we straks weer een aparte inlog code voor het pensioenfonds.
25-09-2017, 12:01 door Anoniem
Aap nummer 1 uit de mouw, betalen voor toegang. Wat gaan er nog meer aan verrassingen komen?
25-09-2017, 12:16 door Anoniem
Nog een reden om heel DigiD zo min mogelijk te gebruiken. En mijnoverheid al helemaal niet. Je wordt dus ook als burger straks uitgeknepen voor een product dat de burger al betaald heeft. Dit is gewoon twee keer betalen voor hetzelfde!

Want de kosten van 14 en 57 cent worden gewoon doorberekend aan de klant....

TheYOSH
25-09-2017, 12:18 door Anoniem
Het sluipt er langzaam in.

"Overheid" nog even wachten en dan...
1) Alleenheerschappij
2) Dictatuur
25-09-2017, 12:19 door Anoniem
Mooi, is er nu kans voor concurrentie!
25-09-2017, 12:21 door Anoniem
Volgens mij komt dit uit de koker van de belastingdienst. Dan zetten we toch gewoon alle instanties weer uit !
De overheid kost mij gewoonweg te veel.
25-09-2017, 12:23 door Anoniem
Prima ontwikkeling. Bedrijven willen alles gratis en negens moeite in steken. Zo werkt dat dus niet.

Hadden ze hun systemen maar zo in moeten richten dat ze het decentrale e-mail als medium gebruiken, dan kon ook niemand kosten claimen en het is nog veel veiliger door de versleuteling en ondertekening die men erop kan toepassen. Als dat mainstream wordt kan gedacht worden aan een extra public key van inlichtingendiensten zodat het getapte verkeer niet in verkeerde handen kan vallen. En e-mail is ook nog een push ipv fetch waardoor het veel beter onder de aandacht is bij de geadresseerde.

Maar goed, kortzichtigheid bij topmanagers is inmiddels wel bekend. Betaald krijgen om prutsprojecten op te zetten en dan huilen als het niet werkt.
25-09-2017, 12:28 door Briolet
Door Anoniem: Nog een reden om heel DigiD zo min mogelijk te gebruiken. …

Want de kosten van 14 en 57 cent worden gewoon doorberekend aan de klant....

TheYOSH

Als ze het per brief sturen zijn de kosten nog iets hoger en dat wordt ook aan de klant doorberekend.

Het enige probleem wat ik hier zie is dat ze die kosten wel heel hoog inschatten voor een geautomatiseerde digitale dienst. De 57 cent lijkt een gekunsteld bedrag dat net onder de prijs van een brief gekozen is.
25-09-2017, 12:41 door Anoniem
Wat is het verschil dan tussen Overheid en Groot Commercie?

Steeds minder, het laatste stuurt het eerste aan.

Sinds de tijd van de Raad der Beroerten is er nog weinig veranderd.
Alleen hoefde men daar nog niet in te loggen ;)

Trekt allen lering uit de achter u liggende geschiedenis...
25-09-2017, 12:52 door Anoniem
Heeft de overheid nu nog niet voldoende geld? Als ze nu een flink gaan bezuinigen op overheidsonderdelen die de enorme regelzucht ontwikkelen en in stand houden waardoor ondernemers bijna niet meer kunnen bestaan en burgers het spoor bijster raken. Kan gelijk de belasting eens een keer echt omlaag in plaats van continu omhoog.
25-09-2017, 12:54 door Anoniem
Door Briolet:
Door Anoniem: Nog een reden om heel DigiD zo min mogelijk te gebruiken. …

Want de kosten van 14 en 57 cent worden gewoon doorberekend aan de klant....

TheYOSH

Als ze het per brief sturen zijn de kosten nog iets hoger en dat wordt ook aan de klant doorberekend.

Het enige probleem wat ik hier zie is dat ze die kosten wel heel hoog inschatten voor een geautomatiseerde digitale dienst. De 57 cent lijkt een gekunsteld bedrag dat net onder de prijs van een brief gekozen is.

Als jij met bulk brieven stuurt, kosten ze echt geen 57 p/stuk hoor. Eerder 5,7 ct.
Maar de belastingbetaler heeft het debacle DIGID toch al betaald? Waarom moet het nog een keer betaald worden dan?
Wie kan mij deze onnozele logica uitleggen? Wie is er verantwoordelijk (Wie moet het dus betalen)?
En managers (slechte) kijken alleen naar de bonustermijn. Als die gehaald is, met liegen en bedriegen, verdwijnen ze weer naar een volgende debacle. Persoonlijk aansprakelijk stellen die lui, anders los je het nooit op.
<einde>
25-09-2017, 13:11 door Wim ten Brink
Aan de ene kant een prima initiatief omdat het dan bedrijven verplicht om aan de verdere ontwikkeling mee te betalen. Alleen, de manier waarop de prijs wordt bepaald is een beetje vreemd. Want waarom niet gewoon een vast bedrag vragen per persoon die via de verzekeraar gebruik maakt van DigiD?
Het probleem is nu dat bedrijven nu allemaal hun eigen login systemen gaan ontwikkelen waarbij velen zullen falen om de kwaliteit en beveiliging scherp te houden. Mogelijk gaan ze nu al massaal alternatieve systemen opzetten die door het haastwerk zo lek als mandjes zullen zijn en dan liggen straks de gegevens van half Nederland op straat...
Maar er is natuurlijk nu een mooie kans voor de diverse banken om hierop in te spelen. Veel banken hebben immers ook een login systeem om daarmee bij je bankgegevens te kunnen komen. Verzekeraars kunnen daar natuurlijk ook gebruik van maken en zo wordt je verzekering opeens gekoppeld aan je bank en krijgen ze een veel sterkere machtspositie.
Ik kan mij b.v. voorstellen dat je dan bij Nationale Nederlanden moet gaan inloggen via je ING logincode en daarbij mogelijk je TAN code moet gebruiken om wijzigingen te bevestigen. Je krijgt dan als klant veel minder keuzes tot je beschikking omdat je anders met allerlei verschillende bankpasjes komt te zitten voor de diverse verzekeraars en pensioenfondsen.
Dit gaat dus zeker verkeerd aflopen voor de consument...
25-09-2017, 13:15 door Anoniem
PostNL is gered hiermee en kunnen zo de tarieven weer verlagen. Marktwerking is nog niet zo slecht.
25-09-2017, 13:16 door Anoniem
Dus als je post van de overheid zowel in je berichtenbox, als in je normale mail brievenbus ontvangt, dan is dit per bericht:

57 cent (berichtenbox bericht MijnOverheid)
14 cent (inloggen op berichtenbox met DigiD)
71 cent (zegel PostNL 0-20 gram tot 250 stuks)
-----------
1 euro 42

Voordeel is dat de overheid je berichtenbox niet plat gaat spammen vanaf 2018.
25-09-2017, 13:32 door Anoniem
Door Anoniem: Nog een reden om heel DigiD zo min mogelijk te gebruiken. En mijnoverheid al helemaal niet. Je wordt dus ook als burger straks uitgeknepen voor een product dat de burger al betaald heeft. Dit is gewoon twee keer betalen voor hetzelfde!

Want de kosten van 14 en 57 cent worden gewoon doorberekend aan de klant....

TheYOSH

Het zal inderdaad vast een stuk goedkoper en veiliger zijn, als iedereen zoiets zelf gaat ontwikkelen en bouwen. Dat gaat echt een stuk beter, veiliger en goedkoper worden. NOT
25-09-2017, 13:41 door Anoniem
Door Anoniem: Het sluipt er langzaam in.

"Overheid" nog even wachten en dan...
1) Alleenheerschappij
2) Dictatuur

Voor het geval u onder een steen leeft:
Nederland is een schimmige dictatuur die zeer kundig is verpakt in een democratisch jasje!
Het volk is dom gemaakt en heeft het niet eens door!
25-09-2017, 13:56 door Anoniem
Door Anoniem: Maar de belastingbetaler heeft het debacle DIGID toch al betaald? Waarom moet het nog een keer betaald worden dan?
Denk jij echt dat als zoiets eenmaal is gemaakt het niets meer kost? Wat denk je van hosting, doorontwikkelen, updaten, support, bandbreedte, securityscans, enz? Dat is ook niet gratis. Op dit moment wordt dat door verschillende ministeries betaald, dus door ons allemaal via de belastingen. Bij overheids- en semi-overheidsinstanties is deze maatregel niet meer dan een verschuiving van de kosten binnen de overheid (voor zover je over 1 overheid kunt spreken). Extra kosten voor bijvoorbeeld gemeenten zodat de rijksoverheid het als bezuiniging kan rekenen en zo hun begroting rond kunnen krijgen. Vervelend voor de gemeenten, maar de burger zal het in totaal niet meer kosten (anders hadden er mogelijk extra belastingen geïnd moeten worden). Bij niet-overheidsinstanties zoals verzekeringen en pensioenfondsen vind ik het niet meer dan normaal dat die hier aan meebetalen als ze er gebruik van maken. Dan wordt het mogelijk duurder voor de klanten van die instanties, maar als het goed is zou je dat aan de andere kant moeten besparen op de belastingen (of kan de overheid iets meer uitgeven aan bijvoorbeeld zorg of onderwijs).
25-09-2017, 14:08 door Anoniem
Ja wat kun je verwachten van de uitvinders van het koperdraad, m.a.w., Hollanders die vochten om een eurocent.

Een beetje zelfreflectie geeft tenslotte ook direct het meeste inzicht.

Voor niets gaat de zon op en als we er een scherm voor konden hangen nog geen eens niet voor niets. *;*)
25-09-2017, 14:10 door Anoniem
Het is dus goedkoper om bulk papieren post te versturen...
25-09-2017, 14:22 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Maar de belastingbetaler heeft het debacle DIGID toch al betaald? Waarom moet het nog een keer betaald worden dan?
Denk jij echt dat als zoiets eenmaal is gemaakt het niets meer kost? Wat denk je van hosting, doorontwikkelen, updaten, support, bandbreedte, securityscans, enz? Dat is ook niet gratis. Op dit moment wordt dat door verschillende ministeries betaald, dus door ons allemaal via de belastingen. Bij overheids- en semi-overheidsinstanties is deze maatregel niet meer dan een verschuiving van de kosten binnen de overheid (voor zover je over 1 overheid kunt spreken). Extra kosten voor bijvoorbeeld gemeenten zodat de rijksoverheid het als bezuiniging kan rekenen en zo hun begroting rond kunnen krijgen. Vervelend voor de gemeenten, maar de burger zal het in totaal niet meer kosten (anders hadden er mogelijk extra belastingen geïnd moeten worden). Bij niet-overheidsinstanties zoals verzekeringen en pensioenfondsen vind ik het niet meer dan normaal dat die hier aan meebetalen als ze er gebruik van maken. Dan wordt het mogelijk duurder voor de klanten van die instanties, maar als het goed is zou je dat aan de andere kant moeten besparen op de belastingen (of kan de overheid iets meer uitgeven aan bijvoorbeeld zorg of onderwijs).

Terechte analyse. Word overigens wel een beetje moe van elke keer die complot theorieën op deze site
25-09-2017, 14:58 door Anoniem
Weer een nieuw verdienmiddel voor bedrijven die burgers ervoor gaan doorbelasten. Maar met kosten die hoger zijn dan de werkelijke kosten. Dat krijg je ervan met VVD aan het roer.
25-09-2017, 15:11 door Anoniem
Doorbelasten naar gebruikers ? Het wordt al betaald met ons belastinggeld....
25-09-2017, 15:13 door Anoniem
Prima dat het geld kost. Alles kost geld. De overheid doet het nu met brieven, vervolgens verplichten ze iedereen DigID te gebruiken. Dat wordt doorberekend aan de klant terwijl de voordelen van briefpost naar digitale post (financiee) direct vergeten wordt en geen voordeel zal hebben voor de klant. Kortom: extra geld wat weer naar een ander potje kan (bonus van topbestuurder bijvoorbeeld)
25-09-2017, 15:14 door Anoniem
Door Anoniem: PostNL is gered hiermee en kunnen zo de tarieven weer verlagen. Marktwerking is nog niet zo slecht.
Sinds wanneer worden financiële voordelen doorberekend aan de klant ipv een bestuurder?
25-09-2017, 15:22 door Anoniem
Door Anoniem: Het is dus goedkoper om bulk papieren post te versturen...
Papier is dan ook de kosten niet, zelfs de postzegel is niet zo belangrijk. Het werk van een briefje schrijven kost toch al gauw een kwartiertje wil je het goed doen, en als je loon, belasting, arbeidsmiddelen erbij betrekt... neem 60 euro per uur als rekengetal, een euro per minuut tikt aan.

Wel belangrijk is dat mensen bij post vaak nog even nadenken of het wel een goed idee is (tenzij we het over volautomatische systemen en procedures hebben, dan wordt er sowieso niet nagedacht), wat bij "electronies" of "digitaal" toch minder het geval is*. En ieder berichtje minder is een bericht minder te lezen. Scheelt tijd.

Laat nou net die verstookte tijd, ook bij de ontvanger, de grootste kostenpost zijn. Briefje lezen à zoveel minuten keer een rekeneuro per minuut. Mischien moet ik maar gewoon factuurtjes terugsturen voor ieder verzonden briefje, gewoon om ze te vertellen dat hun Ambtelijke geblaat mij ook tijd en dus geld kost.

Maargoed, ik vraag me echt af waarom de overheid, die toch zo veel te graag "digitaal" wil "transformeren", zichzelf zo in de voet schiet. Ik heb er geen bezwaar tegen, val mij niet lastig met die digitaal-omdat-het-moet met Ambtelijke incompetentiesaus, maar ik ben gewoon verbaasd hoe ze zo stom kunnen zijn. Wie heeft dit bedacht en waarom? Er zit vast een Interessant En Fascinerend Verhaal achter.

* Sterker, het eerste wat de overheid deed voor ieder "mijnoverheid"-bericht, wat dus relatief een hoop extra moeite kost aan inloggen om het te kunnen lezen, was... het aantal verzonden briefjes verdubbelen. Slim! Vooruitgang!
25-09-2017, 15:24 door Anoniem
Was mijn pensioenfonds net overgestapt van een eigen inlog (uitsluitend 1-factor) naar DigID, kunnen ze nu weer terug naar af. Wat schiet dat nou op. Juist wanneer inlog via DigID gratis is zullen veel instanties dat gaan gebruiken en komt er eindelijk eenheid.

Nu zullen heel veel instanties (bijv. zorgverzekeringen) toch weer een eigen weg gaan zoeken en veelal een onveiliger methode kiezen dan DigID (voor zover je dat veilig kunt noemen).
25-09-2017, 16:42 door Anoniem
Nou ik ga niet betalen om via mijn digid in te loggen als burger,die site wordt van ons belastinggeld betaald,als ik het goed heb.
Pensioenfondsen moeten maar elders van Ambtenaren geld binnen krijgen,bepaalde ambtenaren verdienen vaak meer dan de doorsnee burger,dus kunnen om alles in stand te houden best wat bruto inleveren als ze zo nodig vinden deze site te onderhouden van DIGID.
25-09-2017, 17:31 door karma4
Logius de tak van bzk is verantwoordelijk voor digid het ontwerp en de exploitatie via Equinix. Het is deze organisatie die de motor is achter alle beleidsplannen van het verdwijnen van de blauwe envelop.
Ze (logius) hebben zeer waarschijnlijk de operationele kosten te laag ingeschat en zitten nu met een probleem.
Dat budgettaire probleem eerder ontstaan om het aan beslissers voor te leggen als een feit wordt nu stilletjes naar anderen verlegd.
25-09-2017, 18:16 door Anoniem
Door Anoniem: [...] en komt er eindelijk eenheid.
Binnen een enkele organisatie is "SSO" een invoerbaar en wellicht nuttig idee.

Dat organisaties laten omspannen, of zelfs over een heel land willen uitgieten als ene universele inlogmethode voor alles, is behoorlijk risicovol en ook daarom toch een minder geslaagd idee.


Door karma4: Dat budgettaire probleem eerder ontstaan om het aan beslissers voor te leggen als een feit wordt nu stilletjes naar anderen verlegd.
Tijd voor wat parlementaire enquetes dan maar.
25-09-2017, 18:54 door Anoniem
Kunnen we alvast wennen voor als we ook moeten gaan betalen voor de politie, rare overheid!
26-09-2017, 08:08 door PietdeVries - Bijgewerkt: 26-09-2017, 08:14
Door Anoniem:Voor het geval u onder een steen leeft:
Nederland is een schimmige dictatuur die zeer kundig is verpakt in een democratisch jasje!
Het volk is dom gemaakt en heeft het niet eens door!

Nou, als dit een "schimmige dictatuur" is, hoor je mij niet klagen! Hoe heet het regime in Noord Korea dan eigenlijk?

Overigens - prima dat voor geleverde diensten een vergoeding wordt gevraagd. Nadeel (naast dan mensen die ineens roepen dat we hierdoor in een schimmige dictatuur wonen :-) is wellicht dat lagere overheden op het heerlijke idee kunnen komen dan zelf wel een systeem in elkaar te knutselen. En of we daar beter van worden...?
26-09-2017, 09:55 door Briolet
Het laten betalen voor elk geplaatst bericht lijkt me heel redelijk. Maar de kosten van elke inlog bij de organisatie leggen is niet correct. Zij hebben er geen invloed op of iemand 1x of 100x inlogt. Als je dat inloggen wilt belasten, moet je dat bij de inlogger doen.

Ik houd er zelf niet van om lang ingelogd te blijven. Als ik b.v. de belastingaangifte invul, log is steeds tussendoor uit als ik iets wil nakijken. Per slot ben je weer met een paar muisklikken ingelogd. Als een organisatie dan elke keer 15 cent moet betalen, zijn ze snel een paar euro kwijt als ik daar een ziektekosten declaratie moet invullen.
26-09-2017, 09:55 door Anoniem
Door Anoniem: Mooi, is er nu kans voor concurrentie!

Die was er al, en ik denk eerlijk gezegd ook dat we deze stap in dat kader moeten zien. De overheid moedigt marktwerking in eID aan namelijk....

Dit zal een buitenkansje vormen voor Idensys en Idin.
26-09-2017, 10:17 door Anoniem
Prima ontwikkeling. Bedrijven willen alles gratis en negens moeite in steken. Zo werkt dat dus niet.

Kosten worden gewoon aan jou en mij doorberekend. Maar dat zal dan ook wel prima zijn.
26-09-2017, 10:19 door Anoniem
Als je dat inloggen wilt belasten, moet je dat bij de inlogger doen.

Alsof de inlogger nu nog niet wordt belast. Immers wordt zo'n systeem gebouwd met behulp van onze belastingafdrachten.
26-09-2017, 10:19 door Anoniem
Overigens - prima dat voor geleverde diensten een vergoeding wordt gevraagd.

Die vergoeding betalen we al sinds jaar en dag.
26-09-2017, 10:21 door Anoniem
PostNL is gered hiermee en kunnen zo de tarieven weer verlagen. Marktwerking is nog niet zo slecht.

Ehm. Waar haal je in hemelsnaam vandaan dat PostNL tarieven gaat verlagen ?
28-09-2017, 12:20 door Anoniem
Door Anoniem:
Als je dat inloggen wilt belasten, moet je dat bij de inlogger doen.

Alsof de inlogger nu nog niet wordt belast. Immers wordt zo'n systeem gebouwd met behulp van onze belastingafdrachten.

OK maar gaan onze belastingen dan omlaag als de pensioenfondsen meer moeten gaan betalen? Of blijven de belastingen gelijk en krijgen we minder pensioen? Ik ga mijn geld op het laatste zetten.
28-09-2017, 12:22 door Anoniem
Door Anoniem: Nou ik ga niet betalen om via mijn digid in te loggen als burger,die site wordt van ons belastinggeld betaald,als ik het goed heb.
Pensioenfondsen moeten maar elders van Ambtenaren geld binnen krijgen,bepaalde ambtenaren verdienen vaak meer dan de doorsnee burger,dus kunnen om alles in stand te houden best wat bruto inleveren als ze zo nodig vinden deze site te onderhouden van DIGID.

Ik kan je verzekeren dat er ook bepaalde burgers zijn die meer verdienen dan de doorsnee ambtenaar.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.