image

Overheid vraagt Google vaker om gebruikersgegevens

vrijdag 29 september 2017, 10:20 door Redactie, 5 reacties

De overheid heeft Google in de eerste helft van dit jaar vaker om gegevens van gebruikers gevraagd dan in voorgaande periodes, zo blijkt uit de nieuwste editie van het transparantierapport van de internetgigant. In totaal ontving Google van de autoriteiten 277 dataverzoeken, die op 287 accounts betrekking hadden.

In 72 procent van de verzoeken werden er ook gegevens overhandigd. Het gaat dan bijvoorbeeld om ip-adressen, namen en e-mailadressen die worden gevraagd. Verder kwamen er 12 noodverzoeken binnen. Het gaat dan om dataverzoeken die in noodgevallen worden gedaan, bijvoorbeeld om iemands leven te redden of lichamelijk letsel te voorkomen. Ook deden de autoriteiten 24 "bewaarverzoeken". Google wordt dan gevraagd om een kopie van bepaalde gegevens te bewaren terwijl ondertussen een verzoek bij de rechter wordt ingediend om die gegevens op te vragen.

In de laatste helft van vorig jaar kwamen er bij Google nog 231 dataverzoeken van de Nederlandse autoriteiten binnen die op 251 accounts betrekking hadden. Toen werd in 59 procent van de verzoeken data overhandigd. Verder werden er in deze periode 7 noodverzoeken ingediend. Wereldwijd gezien ontving Google in de eerst helft van dit jaar in totaal bijna 49.000 dataverzoeken waarbij gegevens van ruim 83.000 accounts werden gevraagd. In de laatste helft van 2016 ging het nog om ruim 45.000 verzoeken die op 74.000 accounts betrekking hadden.

Image

Reacties (5)
29-09-2017, 11:19 door Anoniem
Dat verwacht je toch niet heh? Google is gratis...
29-09-2017, 11:36 door Anoniem
"bewaarverzoeken", wat wordt m'n hiermee bedoeld? Zover ik weet wordt alles gewoon bewaard. Zelfs een verwijderde email blijft volgens mij toch wel bewaard op de server? Of is dat voor een bepaalde duur?
29-09-2017, 12:15 door Anoniem
Door Anoniem: Dat verwacht je toch niet heh? Google is gratis...

Grote onzin... Maakt helemaal niet uit. Ieder bedrijf is verplicht hieraan mee te werken indien de rechter hiertoe de opdracht geeft. Gratis of niet maakt hierin helemaal niet uit.
29-09-2017, 13:20 door Anoniem
Door Anoniem: "bewaarverzoeken", wat wordt m'n hiermee bedoeld?

Letterlijk uit de tekst -.-

"Ook deden de autoriteiten 24 "bewaarverzoeken". Google wordt dan gevraagd om een kopie van bepaalde gegevens te bewaren terwijl ondertussen een verzoek bij de rechter wordt ingediend om die gegevens op te vragen."
29-09-2017, 13:57 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Dat verwacht je toch niet heh? Google is gratis...

Grote onzin... Maakt helemaal niet uit. Ieder bedrijf is verplicht hieraan mee te werken indien de rechter hiertoe de opdracht geeft. Gratis of niet maakt hierin helemaal niet uit.

Google hoeft gelukkig niet zomaar alle dataverzoeken te honoreren.
Maar hoe komt het eigenlijk dat meer dan 1/4e verzoeken niet ingewilligd wordt?

Zonder enige twijfel komen hier ook medewerkers van OM die daar helderheid in kunnen verschaffen.
(een betere maatschappij begint bij jezelf, en alleen surveillance is niet beter)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.